Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πόνος στο στήθος «από αυξημένο άγχος»: Τι πρέπει να ξέρετε – Πότε οφείλεται στην καρδιά
A man having a heart attack or a severe angina pectoris. XXL size image. iStockalypse, Berlin 2012.

Πόνος στο στήθος «από αυξημένο άγχος»: Τι πρέπει να ξέρετε – Πότε οφείλεται στην καρδιά

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του αυξημένου άγχους και των κρίσεων πανικού. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα παθαίνουν καρδιακή προσβολή και στο 12-16% των περιπτώσεων παρουσιάζουν θωρακικούς πόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ωστόσο, δεν είναι κάθε πόνος στο στήθος ένδειξη καρδιακής προσβολής. Μερικές φορές αυτό το επώδυνο και σίγουρα τρομακτικό σύμπτωμα οφείλεται στο αυξημένο άγχος.Μελέτες δείχνουν ότι μόλις ένα στα τέσσερα άτομα που αναζητούν θεραπεία για πόνο στο στήθος, αυτό από το οποίο πραγματικά πάσχουν είναι μια διαταραχή πανικού.
Τι θα νιώσετε αν ο πόνος στο στήθος οφείλεται σε αυξημένο άγχος

Ο πόνος στο στήθος από το αυξημένο άγχος περιγράφεται συχνά ως μια αίσθηση σαν ξαφνικό μαχαίρωμα, ακόμα και αν το άτομο είναι ανενεργό εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, το άτομο μπορεί, χωρίς να το έχει αντιληφθεί, να αισθάνεται στρες πριν αρχίσει ο πόνος στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από το άγχος ή από μια κρίση πανικού συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά, όμως τα άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και μία ώρα.

Τα συνήθη συμπτώματα άγχους και κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη
  • Αίσθημα εξασθένισης
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Τρέμουλο
  • Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος
  • Αίσθημα ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης
  • Μούδιασμα και εφίδρωση στα πόδια και τα χέρια
  • Πόνος στο στήθος
  • Αίσθημα ταχυπαλμίας

Ο πόνος στο στήθος από το αυξημένο άγχος είναι πιο συχνός στις κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται πολύ απότομα. Ο πόνος στο στήθος αναφέρεται ως σύμπτωμα μόλις στο 10% των κρίσεων πανικού που αναπτύσσονται πιο προοδευτικά.

Πόνος στο στήθος από αυξημένο άγχος: Σε τι διαφέρει από τις καρδιακές παθήσεις

Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του θωρακικού άλγους και του πόνου λόγω καρδιακών παθήσεων, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές.

Ο πόνος στο στήθος από το άγχος αναπτύσσεται συχνότερα όταν το άτομο είναι σε ηρεμία, ενώ ο πόνος της καρδιακής προσβολής αναπτύσσεται συχνότερα όταν το άτομο είναι ενεργό.

Ο πόνος από μια καρδιακή προσβολή συχνά “αντανακλάται” από το στήθος σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το σαγόνι, τους ώμους και τα χέρια, αλλά ο θωρακικός πόνος που προκαλείται από το άγχος παραμένει στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος από το άγχος τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα και στη συνέχεια εξασθενεί επίσης κάπως γρήγορα, συχνά μέσα σε 10 λεπτά, αλλά ο πόνος στην καρδιά αρχίζει αργά και προοδευτικά αυξάνεται.

Ο πόνος στο στήθος εξαιτίας του άγχους μπορεί επίσης να τον αισθάνεστε πιο έντονο από τον πόνο που προκαλείται από μια καρδιακή προσβολή, την οποία οι ασθενείς συχνά την περιγράφουν ως μεγάλη πίεση στο στήθος.

Αν και οι διαταραχές πανικού είναι συχνότερες στις γυναίκες, οι καρδιακές προσβολές είναι πιο συχνές στους άνδρες.

Τι προκαλεί πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια κρίσης άγχους;

Ο πόνος στο στήθος εξαιτίας του άγχους μπορεί να προκληθεί από μηχανισμούς που δεν σχετίζονται με το καρδιακό σύστημα, ή μηχανισμούς που σχετίζονται με την καρδιά, ή με συνδυασμό και των δύο.

Οι μηχανισμοί που δεν συνδέονται με το καρδιακό σύστημα αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν πόνο στο στήθος περιλαμβάνουν:

  1. Υπέρ-οξυγόνωση. Η ταχεία αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, προκαλώντας ζάλη και μυρμήγκιασμα στα άκρα.
  2. Οισοφαγική δυσκινητικότητα. Η κατάσταση αυτή αναπτύσσεται όταν οι συσπάσεις στον οισοφάγο γίνονται ακανόνιστες.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να προκαλέσουν φυσικές αντιδράσεις στο καρδιακό σύστημα που προκαλούν πόνο στο στήθος. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Σπασμούς στεφανιαίας αρτηρίας
  • Αυξημένη ζήτηση οξυγόνου στην καρδιά
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένη αντίσταση των μικρών αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά
  • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Τα άτομα που παρουσιάζουν άγχος μπορεί επίσης να έχουν καρδιακές παθήσεις ή καρδιακά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν από μια κρίση πανικού.

Θεραπεία

Η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των ατόμων που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού και άγχος. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι παθήσεις αυτές μπορούν να περιορίσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές θεραπείες και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των διαταραχών πανικού σε πολλές περιπτώσεις.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία διδάσκει στο άτομο να ανασχηματίσει τις σκέψεις του και να εντοπίσει και να αποφύγει συγκεκριμένους παράγοντες άγχους. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μειώσει και να διαχειριστεί καλύτερα τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Υπάρχουν επίσης βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι για να διαχειριστεί και να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, συμπεριλαμβανομένου του θωρακικού πόνου.

Οι ακόλουθες πρακτικές συνιστώνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μια κρίση πανικού:

  1. Ασφαλές καταφύγιο: Ένα άτομο πρέπει να βρει έναν ασφαλή και άνετο χώρο εάν είναι δυνατόν και να σταματήσει άμεσα να οδηγεί, εάν εκείνη την στιγμή τυχαίνει να είναι στο αυτοκίνητο.
  2. Βαθιές αναπνοές: Η σταθερή, βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα του άγχους και να αποφευχθεί η επιδείνωσή τους.
  3. Θυμηθείτε ότι είναι προσωρινό: Ενώ αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος, επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μερικά λεπτά.
  4. Προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί: Η εστίαση σε ειρηνικές ή θετικές εικόνες μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
  5. Μετρήστε: Η μέτρηση μέχρι το 10 ή το 20 και στη συνέχεια η επανάληψη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων:

  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Κοιμηθείτε επαρκώς
  • Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα
  • Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Ο πόνος στο στήθος και η αίσθηση ταχυπαλμίας είναι πιθανό να αποτελούν σοβαρά συμπτώματα. Η δυσκολία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι να προσδιοριστεί αν είναι οφείλονται στο αυξημένο άγχος, ή σε καρδιακό πρόβλημα.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στο στήθος πρέπει να δουν έναν γιατρό για αξιολόγηση. Τόσο οι διαταραχές πανικού όσο και τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι θεραπεύσιμες καταστάσεις, οπότε η διάγνωση από έναν γιατρό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι παθόντες τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπείας.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

 

Δες επίσης

Βιβλίο Κασσελάκη: Σκληρές εξομολογήσεις για τη ζωή του, τα ναρκωτικά, τις σχέσεις του, τη γνωριμία με τον Τάιλερ

Πριν καν γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Κασσελάκη «Δεύτερη Ευκαιρία», στις 16 Ιανουαρίου στο ...