Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα αγαπημένο και κλασικό γλυκό που το απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι μάλιστα, τη συνοδεύουμε με παγωτό και το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο λαχταριστό.
Συνταγή για ζουμερή πορτοκαλόπιτα
>Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι
- αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .
Για την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
- Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο
- (όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να
- πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα.
- Εναλλακτικά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά
- τις δύο μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
- Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 30×40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα
- στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους.
- Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα 3
- πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
- Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και
- χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και
- το αφήνουμε στην άκρη.
- Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις, τα σπασμένα φύλλα
- ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να
- σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ.
- Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα
- ισιώνουμε καλά.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
- Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο
- ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
- Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.
.newsitamea.gr