Φτιάξτε την πίτα του βοσκού με πατάτες και κιμά. Πρόκειται για μια νόστιμη συνταγή, σήμα κατατεθέν της βρετανικής κουζίνας, η οποία είναι απλή και εύκολη. Παρόλο που η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές, η παρακάτω σίγουρα κερδίζει σε ποιότητα και γεύση!
Υλικά
Τι θα χρειαστούμε
Για το topping
Πουρές πατάτας
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
- 2 και 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδια, κομμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- ¾ του φλιτζανιού ζωμό βοδινού
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
- 500 γραμμάρια αρνίσιο κιμά
- 150 γραμμάρια καλαμπόκι
- 100 γραμμάρια αρακά
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά περίπου.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε νερό ώστε να καλυφθούν τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί πλήρως το νερό και τα κρεμμύδια να έχουν πάρει ένα χρυσό καφέ χρώμα.
- Μόλις ετοιμαστούν, τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, χρησιμοποιείστε 6 μεγάλες πατάτες.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση, σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τον αρνίσιο και τον μοσχαρίσιο κιμά και περιμένουμε να ροδίσει.
Έπειτα, βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το θυμάρι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και ζωμό βοδινού. - Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τα υλικά μεταξύ τους και στη συνέχεια, αναμειγνύουμε τον αρακά και το καλαμπόκι με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.
- Στο τηγάνι με τον κιμά, προσθέτουμε το αλεύρι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
- Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και το μείγμα να πήξει για περίπου 3 έως 5 λεπτά.
- Βάζουμε στο σκεύος την γέμιση και απλώνουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας μέχρι να καλυφθεί τελείως.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά έως ότου οι πατάτες να πάρουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
athensmagazine.gr