Έφτιαξες ένα κάρο κουλουράκια και σκέφτεσαι ότι μπορεί και να τα βαρεθείς πριν φαγωθούν. Ή μπορεί να σου πανιάσουν γιατί η κουζίνα σου είναι τίγκα στην υγρασία. Και μετά τι; Θα τα πετάξεις; Δεν το θέλουμε αυτό! Πρωτίστως γιατί έχεις βάλει σκοπό να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σου συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια προσπάθεια. Και δευτερευόντως, ένα κόπο έκανες να τα φτιάξεις, γιατί να πάει χαμένος;
Ήρθε η #easyGREEN ώρα για απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα: “να το καταψύξω ή να το φάω μέχρι να το βαρεθώ;”. Μάθε αν και πως μπορείς να παγώσεις το χρόνο σε διάφορα ψημένα γλυκά όπως κέικ, brownies, σιροπιαστά, μπισκότα και ψωμιά, έτσι ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις σε σχετικά οκ κατάσταση με το που σκάσει η λιγούρα (και θα σκάσει η άτιμη). Πάμε;
Super Tip
Όσο νωρίτερα πάρεις την απόφαση να καταψύξεις γλυκά, τόσο το καλύτερο! Αφού τα ψήσεις και τα αφήσεις να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες -αν τα φυλάξεις σωστά και όχι μέχρι την αποκάλυψη– τόσο πιο λαχταριστά θα παραμείνουν στην κατάψυξη.
Βάλε σε οτιδήποτε μια ταμπελίτσα που να αναγράφει περιεχόμενο και ημ/νία, για να μην ξεχαστεί.
Μπισκότα, κουλουράκια & τραγανές μπάρες: Αν τα μπισκότα είναι μαλακά, τότε τοποθέτησέ τα σε ταψάκι/δισκάκι που να χωρά στην κατάψυξη, πάγωσέ τα για 1-2 ώρες για να σκληρύνουν κι έπειτα μπορείς να τα κλείσεις σε στοίβα το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Για παν ενδεχόμενο βάλε κομματάκια λαδόκολλας ανάμεσά τους.
Τα τραγανά μπισκότα, κουλουράκια ή τις μπάρες απλώς βάλτα τα σε αεροστεγές δοχείο και κατάψυξέ τα για 1-2 μήνες. Αν τα μπισκότα σου είναι γλασαρισμένα με γλάσο ή ζαχαρόπλαστα, ενδεχομένως να μην διατηρηθούν όπως πρώτα (μα τι την θες τη ζαχαρόπαστα;). Για να αποψύξεις οποιαδήποτε κουλουράκια ή μπισκότα, απλώς βγάλε όσα θες, άστα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν και απόλαυσε!
Κέικ & muffins: Αν έχεις φτιάξει ένα κέικ που θέλεις να σερβίρεις σε τραπέζι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, μην το γλασάρεις. Άσε το γλάσο για τη μέρα της μάζωξης. Τύλιξέ το καλά -ιδανικά με οικολογική μεμβράνη τροφίμων- και κατάψυξέ το όπως είναι ολόκληρο, για 1-2 μήνες. Μην ξαναβάλεις στην κατάψυξη όσα κομμάτια περισσέψουν.
Αν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε casual κέικ στον πάγκο σου, κόψτο σε ατομικές φέτες και φύλαξέ τες αεροστεγώς με διαχωρίσματα λαδόκολλας. Έτσι θα μπορείς κάθε φορά να βγάζεις όσα κομμάτια θες και είτε να τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, είτε για πιο γρήγορα, να τα βάζεις σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για μερικά λεπτά. Τα muffins, τα φυλάς επίσης αεροστεγώς χωρίς να πιέζουν το ένα τ’ άλλο.
Brownies, blondies & μαλακές μπάρες: Όπως και με τα κέικ, καταψύχεις τα brownies, τα blondies και τις μαλακές μπάρες σε ατομικά κομμάτια, για να βγάζεις κάθε φορά όσα θες σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή είναι εκ φύσεως πιο μαλακά/ζουμερά/μαστιχωτά από τα κέικ, ενδεχομένως να κρατήσουν περισσότερη υγρασία στην απόψυξη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι απολαυστικά!
Ψωμιά, γλυκά με μαγιά & τσουρέκια: Μην πας να καταψύξεις ολόκληρο ένα ψωμί ή τσουρέκι, γιατί όταν το αποψύξεις θα πρέπει να φαγωθεί σχετικά σύντομα. Κόψτο πρώτα σε κομμάτια, τύλιξε καλά το καθένα και αποθήκευσέ το σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη για 2 μήνες. Άφησε τα κομμάτια που θα καταναλώσεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ζέστανέ τα για λίγα λεπτά στο φούρνο.
Πίτες, τάρτες & crumbles: Μπορείς -ας πούμε- να καταψύξεις πίτες και τάρτες σε ατομικά κομμάτια, απλώς έχε υπόψη σου ότι οι διάφορες γεμίσεις (π.χ. μήλα, κρέμα λεμονιού, κρέμα αμυγδάλου κ.λ.π.) είναι λίγο απρόβλεπτες και αλλάζουν σύσταση στην απόψυξη.
Κρέπες & Pancakes: Οι κρέπες όπως και τα pancakes αγαπούν την κατάψυξη. Φύλαξέ τες σε στοίβες, διαχωρίζοντάς τες με μικρά κομμάτια λαδόκολλας και βέβαια τύλιξέ τες καλά ή βάλτες σε αεροστεγές δοχείο για να μην πιάσουν πάγο. Θα είναι οκ για 2-3 μήνες.
Παραδοσιακά γλυκά με φύλλο/σιροπιαστά: Και πάλι, χώρισε το γλυκό σε ατομικές μερίδες, κάλυψέ το καλά και κατάψυξέ το για 1-2 μήνες. Για να το αποψύξεις καλύτερα κάντο σταδιακά μέσω ψυγείου. Απλώς -όπως καταλαβαίνεις- ένας μπακλαβάς ενδεχομένως δεν θα έχει κρίτσι-κρίτσι τραγανό φύλλο όπως πρώτα.
Δεν το συνιστώ για σιροπιαστά με κρέμα όπως το γαλακτομπούρεκο ή η γαλατόπιτα γιατί η σιμιγδαλόκρεμά τους μπορεί να έχει διαφορετική υφή.
Cheesecake & ψημένα γλυκά με κρέμες: Το ψημένο cheesecake καταψύχεται και αυτό σε ατομικά κομμάτια, καλά καλυμμένο για 1-2 μήνες και αποψύχεται σταδιακά στο ψυγείο. Αν έχει μαρμελάδα ή ζελεδοποιημένα φρούτα, αυτά μπορεί να έχουν διαφορετική σύσταση από πρώτα, όμως θα είναι το ίδιο γευστικά.
Όσο για άλλα γλυκά με γεμίσεις κρέμας όπως το μιλφέιγ, δεν συνιστώ την κατάψυξη γιατί και η κρέμα θα υποφέρει και το φύλλο σφολιάτας που ειδικά στο μιλφέιγ το θέλουμε τελείως τραγανό.
madameginger.com