Ωστόσο, συχνά ακούμε ότι η ώρα που τρώμε επηρεάζει την ικανότητά μας να αδυνατίζουμε. Τι ισχύει τελικά;
Ο ρυθμός μέσα μας
Η κατανάλωση γευμάτων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συχνά θεωρείται μια μέθοδος που ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και το αδυνάτισμα, επιδρώντας στον κιρκάδιο ρυθμό.
Ο καρκάδιος ρυθμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το εσωτερικό «ρολόι» του οργανισμού μας, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και την όρεξη.
Σκεφτείτε το σαν ένα 24ωρο ρολόι που τρέχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας και καθορίζει το πότε είμαστε ξύπνιοι, πότε κοιμόμαστε και πότε θέλουμε να φάμε.
Η απελευθέρωση ορμονών, τα σήματα πείνας, η πέψη, η νύστα και η θερμοκρασία του σώματος – όλα επηρεάζονται από τον ρυθμό αυτό. Το πεπτικό σύστημα έχει και αυτό τον δικό του κύκλο, ο οποίος όταν διαταραχθεί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, πεπτικές διαταραχές και λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.
Η επιστημονική σκοπιά
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίς το βράδυ και η αποχή από το φαγητό μέχρι νωρίς το πρωί μπορεί να ενισχύσει τον κιρκάδιο ρυθμό.
Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν τις 3 μ.μ. είδαν βελτίωση στην ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη και την αρτηριακή τους πίεση.
Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο ακολούθησαν μια δίαιτα 1.400 θερμίδων, με το ένα γκρουπ να προσλαμβάνει τις περισσότερες θερμίδες μέχρι και το μεσημεριανό γεύμα και το άλλο γκρουπ να προσλαμβάνει τουλάχιστον 700 θερμίδες κατά το βραδινό γεύμα.
Μετά από 3 μήνες, οι γυναίκες στο πρώτο γκρουπ είχαν χάσει κατά μέσο όρο 9.5 κιλά, ενώ η απώλεια βάρους στο δεύτερο γκρουπ περιοριζόταν στα 4 κιλά, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Το κλειδί στο αδυνάτισμα
Ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την ακριβή σχέση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης τροφών και κιρκάδιου ρυθμού, ωστόσο μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ώρες των γευμάτων μας και να παρατηρήσουμε το πώς και αν αυτή η αλλαγή επηρεάζει το βάρος μας.
Τρώγοντας τα γεύματά μας συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα θα είμαστε σε θέση να συμβαδίσουμε με τον κιρκάδιο ρυθμό μας.
Συνδυάζοντας αυτή τη στρατηγική με ένα επίσης συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα.
Αν και δεν ισχύει πράγματι η αντίληψη πως ό,τι τρώμε μετά τις 8 το βράδυ αποθηκεύεται ως λίπος, ο οργανισμός μας αγαπάει το πρόγραμμα και μια ρουτίνα στην κατανάλωση γευμάτων φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει το αδυνάτισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει απώλεια βάρους.
in.gr