Τι είναι το τεστ κόπωσης
Ένας διάδρομος, μερικά ηλεκτρόδια και ξεκινάς! Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση για την καρδιά που έχει σκοπό να την κουράσει ώστε να δει πώς θα αντιδράσει. Στην πιο συνηθισμένη εκδοχή της, ο εξεταζόμενος ξεκινά να κάνει διάδρομο, όπως θα έκανε σε ένα γυμναστήριο, με αλλαγές στην ταχύτητα και την κλίση ώστε διαδοχικά να γίνεται πιο δύσκολο.
Πώς γίνεται
Στόχος είναι να φτάσεις στα όριά σου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός παρακολουθεί με ηλεκτροκαρδιογράφημα τη λειτουργία της καρδιάς καθώς και την αρτηριακή σου πίεση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνήθως δίνει μια καλή εικόνα για την αιμάτωση της καρδιάς και τη λειτουργία των αρτηριών. Η εξέταση αυτή είναι πραγματικά μια δοκιμασία για την καρδιά, γι’ αυτό και δε συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα, είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν πρόβλημα κίνησης.
Σε αυτή την περίπτωση η δοκιμασία για την καρδιά γίνεται με φαρμακευτικό τρόπο χορηγώντας συγκεκριμένες ουσίες που θα την πιέσουν. Μια πιο λεπτομερής και εξειδικευμένη μορφή του τεστ κοπώσεως γίνεται με τη χορήγηση θαλλίου, ενός ραδιενεργού στοιχείου που χορηγείται ενέσιμα και δίνει πολύ πιο ακριβή στοιχεία για την αιμάτωση της καρδιάς και τη λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών. Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς; Διάβασε επίσης: Μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από ερωτική απογοήτευση; Μάθε την επιστημονική απάντηση
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Το τεστ κόπωσης συνιστάται από τους περισσότερους καρδιολόγους στο πλαίσιο προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Εάν σου το προτείνει ο γιατρός σου, μη διστάσεις να εκφράσεις τις απορίες σου. Στην περίπτωση του θαλλίου, ο γιατρός θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, π.χ., να αποφύγεις την επαφή με εγκύους και μικρά παιδιά για μερικές ημέρες.
Ο γιατρός θα σου ζητήσει να φοράς άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Μπορεί, επίσης, να σου ζητήσει να αποφύγεις τη χρήση κρέμας σώματος για να είναι καλύτερη η εφαρμογή των ηλεκτροδίων. Ρώτησέ τον, επίσης, πότε θα πρέπει να έχεις φάει πριν την εξέταση.
Τέλος, μερικές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβή ή μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για καρδιαγγειακή βλάβη. Συζήτησε με το γιατρό σου τα δεδομένα και τι περιμένετε από την εξέταση.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
Σύμφωνα με τις οδηγίες του καρδιολόγου σου.