Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Παραπολιτικά / «Πρέσβειρα» ανθρωπιάς μια 18χρονη από τα Τρίκαλα

«Πρέσβειρα» ανθρωπιάς μια 18χρονη από τα Τρίκαλα

Πόση δύναμη μπορεί να έχει η φωνή των παιδιών; Μαθητές, ηλικίας 12 – 13 ετών, από την Ελλάδα και την Αμερική βρήκαν το θάρρος και ζήτησαν από πολυεθνική αμερικανική εταιρεία να βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης νερού που αντιμετωπίζουν σχολεία στην Κένυα. Το αίτημά τους όχι μόνο εισακούστηκε -αφού η εταιρεία αποφάσισε να δωρίσει φίλτρα νερού για δύο σχολεία με περισσότερα από 500 παιδιά- αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο project για αυτόν τον σκοπό: το Project LINC, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 μαθητές από πέντε σχολεία σε τρεις ηπείρους.

«Πρεσβευτής» του project LINC είναι η 18χρονη Νεφέλη Στεφοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, η οποία είναι μία από τους 10 νικητές στον παγκόσμιο διαγωνισμό Microsoft YouthSpark Challenge for Change.
«Πρέσβειρα» ανθρωπιάς μια 18χρονη από τα Τρίκαλα

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να φέρουν θετική αλλαγή στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Χαρά και συγκίνηση
«Πρέσβειρα» ανθρωπιάς μια 18χρονη από τα Τρίκαλα
Πώς ένιωσε η Νεφέλη όταν έμαθε ότι είναι νικήτρια; «Συγκινημένη και χαρούμενη… Όχι λόγω της διάκρισης, αλλά εξαιτίας της συμβολής μου στη χαρά αυτών των παιδιών που θα έχουν καθαρό νερό», αναφέρει στην «ΗτΣ». Και προσθέτει: «Ο ανταγωνισμός στον διαγωνισμό ήταν μεγάλος. Συμπλήρωσα την αίτησή μου, με ελπίδα και πίστη να κερδίσω για να αναδείξω τη δουλειά όλων όσοι συμμετείχαν και, κυρίως, να βοηθήσω τα παιδάκια και τους γονείς τους στα δύο σχολεία στην Κένυα. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και έδειξε ότι το project LINC μπορεί να διδάξει σε όλους μας ότι η συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα».

Θα γίνουν ντοκιμαντέρ
Όπως μας εξηγεί η Νεφέλη, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν μαθητές και δάσκαλοι από το κέντρο ξένων γλωσσών The School Master στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και από το Andover Middle School στο Κάνσας των ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της μόλυνσης νερού στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
«Πρέσβειρα» ανθρωπιάς μια 18χρονη από τα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο του project, οι μαθητές συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες. Κάποιοι από αυτούς, ηλικίας 12-13 χρονών, συνομίλησαν μέσω Skype με αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας Lifestraw του πολυεθνικού ομίλου Vestergaard που κατασκευάζει φίλτρα νερού. Αφού παρουσίασαν την ιδέα τους, ζήτησαν από την εταιρεία να βοηθήσει. Συγκινημένη από τη προσπάθεια των μικρών μαθητών, η αντιπρόσωπος της εταιρείας αποφάσισε να δωρίσει φίλτρα νερού για δύο σχολεία με 525 παιδιά και να εκπαιδεύσει τους δασκάλους για τη σωστή χρήση των φίλτρων. Μάλιστα, όλη αυτή η προσπάθεια των μαθητών έχει μαγνητοσκοπηθεί και τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει ντοκιμαντέρ στην Αμερική από τη Μicrosoft και το Skype.

Η προσπάθεια των μαθητών και των δασκάλων, ωστόσο, δεν σταματάει εδώ.

Με ένα παραμύθι
Καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η εξεύρεση χρημάτων για οποιοδήποτε σκοπό είναι δύσκολη υπόθεση, το κέντρο ξένων γλωσσών The School Master αποφάσισε να δημιουργήσει και να δημοσιεύσει ένα παραμύθι γραμμένο από μικρούς μαθητές, τα κέρδη του οποίου θα δοθούν για την αγορά φίλτρων νερού. Μάλιστα, η έκδοση του παραμυθιού θα γίνει με ένα μέρος του χρηματικού ποσού που κέρδισε η Νεφέλη Στεφοπούλου στον διαγωνισμό της Microsoft.

Ο ρόλος του σχολείου
«Τι θα πρότεινες για να φέρεις θετικές αλλαγές στην Ελλάδα με αφορμή την οικονομική και κοινωνική κρίση;» ρωτήσαμε τη Νεφέλη. «Θα χρειαζόμουν τη βοήθεια και την καλή θέληση πολλών ανθρώπων. Παίρνοντας το Project LINC ως παράδειγμα νομίζω ότι οποιαδήποτε δράση η οποία ξεκινά από παιδιά και απευθύνεται σε παιδιά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο» απαντά η 18χρονη μαθήτρια. Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τα σχολεία, τους δασκάλους και τους μαθητές να πάρουν πρωτοβουλίες και να τολμήσουν την αλλαγή. Οι δάσκαλοι και τα σχολεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι το κλειδί για όλες τις θετικές αλλαγές».

Αναφερόμενη, μάλιστα, στο γεγονός ότι προέρχεται από την περιφέρεια, η Νεφέλη Στεφοπούλου σημειώνει ότι το σχολικό περιβάλλον είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και δώσει τα ανάλογα ερεθίσματα στους μαθητές όπου κι αν αυτοί βρίσκονται…

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η «ταυτότητα» του διαγωνισμού

H έναρξη του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for Change ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ τον περασμένο μήνα οι κριτές έλαβαν και αξιολόγησαν χιλιάδες αξιόλογες συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες. Οι φετινοί 10 νικητές εκπροσωπούν την Ελλάδα, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, την Ινδία, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη. Σημειώνεται ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται εκπρόσωπος από τη χώρα μας, ενώ δύο υποψήφιες συμμετοχές από την Ελλάδα κατάφεραν και έφτασαν για πρώτη φορά στους 30 φιναλίστ. Και μπορεί ο διαγωνισμός της Microsoft να έφτασε στο τέλος του, αλλά το ταξίδι των νικητών μόλις άρχισε. Οι πέντε νικητές, από την κάθε ηλικιακή ομάδα (13-17 ετών και 18-25 ετών) θα συμμετέχουν σε ένα ταξίδι στη Νικαράγουα, όπου θα μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να φέρουν την αλλαγή, αλλά και να αξιοποιήσουν χρηματικό έπαθλο αξίας 2.500 δολαρίων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Της Χαράς Καλημέρη

Δες επίσης

Ανακοινώθηκαν οι νέοι τομάρχες της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιον τομέα αναλαμβάνει η Τρικαλινή βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη

Τους νέους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική – Συμμαχία, ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά ...

Αφήστε μια απάντηση