Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αντίκειται στα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος. Ειδικότερα, όσον αφορά στο άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνουν ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Iερά Σύνοδο.
Συνεπώς, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι τέσσερις δικηγόροι.
Σχετικά με το άρθρο 13 του Συντάγματος, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζεται σε αυτό ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Τέλος, κατά τους προσφεύγοντες, η παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), συνίσταται στο ότι το επιβληθέν μέτρο είναι αυστηρό και περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Η αίτηση θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Μαΐου 2020
enikos/Της Άννας Κανδύλη