Αν παρουσιάσετε στον ένα μαστό σας συμπτώματα φλεγμονής, όπως πρήξιμο και εκτενές κοκκίνισμα, συμβουλευθείτε αμέσως έναν ειδικό, συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Και αυτό διότι μπορεί να προκαλούνται από μία σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου, που συνήθως δεν εκδηλώνεται με κάποιον ψηλαφητό όγκο στον μαστό.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η μορφή αυτή είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. Αντιπροσωπεύει το 1% έως 5% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού. Είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη κακοήθης νόσος που δύσκολα εντοπίζεται εγκαίρως. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ελέγχονται χωρίς καθυστέρηση τα συμπτώματα που είναι ύποπτα γι’ αυτόν.
«Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συνήθως δεν εκδηλώνεται με έναν ψηλαφητό όγκο. Αντιθέτως, προκαλεί συμπτώματα φλεγμονής επειδή τα καρκινικά κύτταρα αποφράσσουν τα λεμφαγγεία του δέρματος», εξηγεί ο Dr. William Dahu, ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της ACS.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, σε διάστημα 3-6 μηνών. Επομένως, όποια γυναίκα τα παρουσιάσει, πρέπει αμέσως να τα θέσει υπ’ όψιν του γιατρού της.
Εξίσου ασυνήθιστο, όμως, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να μην φανεί στη μαστογραφία. Επειδή, δε, ο συγκεκριμένος καρκίνος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, όλα τα περιστατικά θεωρούνται τουλάχιστον 3ου σταδίου όταν ανιχνεύονται. Το ένα στα τρία, όμως, έχει ήδη προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις την εποχή της διάγνωσης.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Η ACS επισημαίνει πως αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτή τη μορφή καρκίνου του μαστού έχουν:
- Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών
- Οι γυναίκες με περιττά κιλά (υπέρβαρες ή παχύσαρκες)
- Οι γυναίκες της μαύρης φυλής
Ποια συμπτώματα να έχετε το νου σας
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που μπορεί να έχει ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι οι εξής:
- Πρήξιμο (οίδημα) στο δέρμα του μαστού
- Ερυθρότητα (κοκκίνισμα) σε περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού
- Πάχυνση και δημιουργία κοιλοτήτων στο δέρμα του μαστού, που το κάνουν να μοιάζει με τη φλούδα του πορτοκαλιού
- Εισολκή της θηλής (η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού)
- Ο ένας μαστός μοιάζει μεγαλύτερος από τον άλλο
- Ο ένας μαστός είναι πιο θερμός στο άγγιγμα και η ασθενής τον νιώθει πιο «βαρύ» από τον άλλο
- Ευαισθησία στην αφή, πόνος ή κνησμός (φαγούρα) στον μαστό
- Διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από τη σύστοιχη μασχάλη ή κοντά στην κλείδα.
Η ACS επισημαίνει ότι μερικά από αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης. Έτσι, ο γιατρός μπορεί αρχικά να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Αν όμως τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν σε 7-10 ημέρες, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου.
Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να θεωρείται σοβαρό, εάν η γυναίκα δεν είναι έγκυος, δεν θηλάζει ή έχει περάσει την εμμηνόπαυση.
Τυπικά για να ανιχνευθεί ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού ή μαγνητικού μαστού. Πάντοτε όμως χρειάζεται και βιοψία.
iatropedia/Φωτογραφία: iStock