ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 4 κούπες ζάχαρη (800 γρ.)
- 2,5 κούπες νερό (600 γρ.)
- 3/4 της κούπας μέλι (200 γρ.)
- 2 στικ κανέλας
- Φλούδες από 1 πορτοκάλι
Για τη ζύμη
- 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
- 2 κούπες χυμό πορτοκάλι (500 γρ.)
- 3 κούπες λάδι (ηλιέλαιο + ελαιόλαδο (600 γρ.)
- 4 κούπες ψιλό σιμιγδάλι (800 γρ.)
- 5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ (800 γρ.)
- 2 βανιλίνες
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1,5 κ.γ. κανέλα
- 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Για το γαρνίρισμα
- Μέλι
- Καρύδια
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκάλι, τα στικ κανέλας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει τελείως.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το λάδι και με ένα σύρμα ανακατελυουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν, τη σόδα, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη σπάτουλα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη(αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να έχουμε την επιιθυμητή σύσταση στην ζύμη).
- Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια των 30 γρ. και δίνουμε σχήμα οβάλ σε κάθε μελομακάρονο.
- Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί κουζίνας με λαδόκολλα και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες πάνω από κάθε μελομακάρονο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 c για 20-25 λεπτά.
- Τα ρίχνουμε καυτά απευθείας μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 με 15 δευτερόλεπτα (σημαντικό επειδή έχουν αρκετό σιμιγδάλι δεν χρειάζεται να μείνουν παραπάνω μέσα στο σιρόπι).
- Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν και έπειτα τα στολίζουμε γαρνιροντάς τα με μέλι και σπασμένο καρύδι.
-
Τα πιο εύκολα και νόστιμα μελομακάρονα με την μέθοδο 1-2-3-4-5 χωρίς ζυγαριά είναι έτοιμα να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!!
-
Καλή σας επιτυχία!!