Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Άρθρα / Πρωτοβουλία Καθηγητών Τρικάλων: Χωρίς σχεδιασμό και ασφάλεια, για άλλη μια φορά, το άνοιγμα των σχολείων

Πρωτοβουλία Καθηγητών Τρικάλων: Χωρίς σχεδιασμό και ασφάλεια, για άλλη μια φορά, το άνοιγμα των σχολείων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Χωρίς σχεδιασμό και ασφάλεια, για άλλη μια φορά, το άνοιγμα των σχολείων

Για μια ακόμα φορά, το ΥΠΑΙΘ υλοποιεί μερικώς το άνοιγμα των σχολείων,αφού έχουν προηγηθεί σποραδικές ανακοινώσεις ημερομηνιών και μάλιστα με αλληλοαναιρέσεις των κυβερνητικών στελεχών, χωρίς οργανωμένο σχεδιασμό με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων που αφορούν από τη μια στις επιδημιολογικές  συνθήκες και από την άλλη στο μορφωτικό κόστος. Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών παραμένει στα χαρτιά, τα τεστ γίνονται με καθυστέρηση και εντελώς τυχαία μέσω πλατφόρμας χωρίς επιδημιολογική στόχευση, και τα τεστ στους μαθητές είναι ανύπαρκτα.

Η πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι υπέρ των ανοικτών σχολείων, γιατί σε καμία περίπτωση η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εκ του σύνεγγυς εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση,όμως, είναι τα σχολεία να ανοίγουν μόνο εφόσον εξασφαλίζονται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Διαφαίνεται, ωστόσο, ότι ενώ το Υπουργείο Παιδείας είχε ως στόχο το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είχε προχωρήσει σε κανενός είδους σχεδιασμό και σε καμία προετοιμασία για την ασφάλεια από την πανδημία. Όπως ακριβώς έγινε τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα δεν αξιοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 7 Νοέμβρη που είναι κλειστά τα σχολεία για να ληφθούν κάποια βασικά μέτρα, παρά τις διαρκείς επισημάνσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.

Συγκεκριμένα:

  • δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, ούτε με αξιοποίηση των υπαρχουσών κενών αιθουσών ούτε με αξιοποίηση άλλων κατάλληλων χώρων
  • δεν έχει ληφθεί απόφαση για εστιασμένα μαζικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής επιδημιολογική εικόνα
  • δεν έχει προσληφθεί επιπλέον απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που δεν διασφαλίζουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αυτό ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι εφόσον τα σχολεία ανοίγουν και πάλι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα οδηγηθούν σύντομα σε νέο κλείσιμο.

Επιπλέον, το ΥΠΑΙΘ για το άνοιγμα των σχολείων επικαλείται τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, οι οποίες όμως παραμένουν αδημοσίευτες και κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Παρά το αίτημα της ΟΛΜΕ το ΥΠΑΙΘ  αρνείται να την ενημερώσει σχετικά με τις εισηγήσεις αυτές.

Το μόνο που κατάφερεμέχρι στιγμής το υπουργείο να σχεδιάσει είναι επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση, 10 μήνες μετά την έναρξή της και παρά το ότι αυτό αποτελούσε εξ αρχής ένα από τα βασικά αιτήματα της πανδημίας. Βέβαια η υλοποίησή της ακόμα δεν έχει ξεκινήσει!!!

Την ίδια αδράνεια έχει να επιδείξει το Υπουργείο και σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από το μακρό διάστημα της τηλεκπαίδευσηςδεδομένων των παιδαγωγικών ελλειμμάτων, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών που δημιουργεί. Το ΥΠΑΙΘ δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τη μείωση και τον επαναπροσδιορισμό της διδακτέας ύλης και των διδακτικών στόχων όλων των τάξεων  (περιορίστηκε μόνο στη μείωση της ύλης της Γ’ λυκείου). Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε την εποχή της πανδημίας για να επιβάλει την διενέργεια διαγωνισμάτων για αξιολόγηση των μαθητών/τριών και την Τράπεζα Θεμάτων, να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια, να περιορίσει τις επιλογές τμημάτων των υποψηφίων, να αυστηροποιήσει τους όρους προαγωγής και απόλυσης σε Γυμνάσιο και Λύκειο να νομοθετήσει τη διάλυση της ΤΕΕ και την ισχυροποίηση της μεταγυμνασιακής κατάρτισης. Μάλιστα, όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν φτάσει στα σχολεία τα περιβόητα 90.000 τάμπλετ και χωρίς να έχει εξασφαλισθεί, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΙΘ,  ότι όλοι οι μαθητές/τριεςείχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, επέβαλε την καταχώριση απουσιών στους μαθητές που δε δύνανται να παρακολουθούν την τηλεκπαίδευση.

Απαιτούμε:

  • Ανώτερο όριο 15 μαθητές ανά τάξη, αριθμός που θα έπρεπε να μειώνεται σε περιπτώσεις που οι χώροι είναι μικρότεροι. Βασικό κριτήριο και αναγκαιότητα είναι η τήρηση των αποστάσεων, όπως όλοι οι ειδικοί συνεχώς υπενθύμιζαν.
  • Ανεύρεση χώρων για μάθημα (π.χ. κλειστά σχολεία, βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία και άλλοι χώροι), ώστε να γίνει δυνατό το σπάσιμο των μεγάλων τμημάτων.
  • Διενέργεια μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δωρεάν, και πριν την επανέναρξη των σχολείων και κατά την διάρκειά του σχολικού έτους, ιδιαίτερα δε, σε περίπτωση κρουσμάτων, διενέργεια τεστ σε όλους στη σχολική μονάδα.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Αύξησητου προσωπικού καθαριότητας.
  • Επάρκεια σε υγειονομικό υλικό προφύλαξης και απολύμανσης.
  • Πρόσληψη αναπληρωτών, τόσο για να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσο και αυτούς που θα απαιτούνταν για την αύξηση του αριθμού των τμημάτων.
  • Λειτουργία σχολικής υγειονομικής επιτροπής, που θα έχει την εποπτεία και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που θα ενσκήπτουν.
  • Διάθεση των απαιτούμενων δαπανών για όλα τα παραπάνω.
  • ΚατάργησητηςΤράπεζας Θεμάτων
  • Επανάληψη της εξ αποστάσεως διδαχθείσας ύλης, μόλις ανοίξουν τα σχολεία
  • Μείωση της ύλης για όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων
  • Μη προσμέτρηση των απουσιών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης
  • Αναστολή της εγκυκλίου για αξιολόγηση των μαθητών
  • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Αντισταθμιστικά παιδαγωγικά μέτρα για όλους τους μαθητές/τριες που κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ήταν πλήρως αποκλεισμένοι/ες από την εκπαιδευτική διαδικασία (Ρομά, παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο, έγκλειστοι/ες σωφρονιστικών καταστημάτων)
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη πρόσβαση στην γ/βάθμια

 

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ

Δες επίσης

Ο δικός μας Άη-Βασίλης….

Μεγάλη γιορτή, μεγάλη χαρά του «‘Αη-Βασιλειού» στο χωριό μας…. Την περιμέναμε, πως και πως…… Αφού ...