Όταν ο καιρός ανοίγει και η ζέστη αρχίζει να καλεί για δροσερό κρασί ή ένα παγωμένο ούζο, δεν υπάρχει πιο καλοδεχούμενο έδεσμα από μια πιατέλα με ψητά ψάρια ή ψαράκια. Όσοι έχουν αναλάβει το ρόλο του ψήστη, ας έχουν υπόψιν τους τα εξής:
Το ψήσιμο των ψαριών ειδικά των μικρών είναι σύντομο και μας θέλει πάνω απ’ τη φωτιά διαρκώς.
- Αλατίζουμε τα ψαράκια από πριν για να νοστιμίσουν.
- Πριν τα γυρίσουμε, τα περνάμε με λάδι απ’ την ωμή πλευρά.
Το ανυπέρβλητο λαδολέμονο
Τα ψητά ψάρια του ελληνικού τραπεζιού αγαπούν το λαδολέμονο, τη ρίγανη και το φρέσκο μαϊντανό και δε χρειάζονται κάτι περισσότερο απ’ αυτά για να απογειωθεί η θαλασσινή τους γεύση.
Αν ωστόσο έχετε αποφασίσει να ρίξετε στα κάρβουνα και σουβλάκια ψαριών όπως ο ξιφίας ή ο τόνος μπορείτε να δοκιμάσετε να τα εμβαπτίσετε αρκετά νωρίτερα σε μια νόστιμη μαρινάτα.
Χρόνος ψησίματος ψαριών
Μεγάλα ψάρια (συναγρίδες, φαγκριά, ροφοί, λυθρίνια, σαργοί, τσιπούρες κ.λπ.)
Προσοχή σε αυτά με το λιγότερο λίπος (φαγκριά, λιθρίνια), γιατί στεγνώνουν εύκολα. Η σχάρα να είναι σε απόσταση 8 εκ. από τα κάρβουνα, να έχει κάψει καλά και η θράκα να είναι δυνατή.
Ψάρια βάρους περίπου 500 γρ.: περίπου 12 – 15 λεπτά συνολικά
Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 20 – 22 λεπτά συνολικά
Ψάρια 1 κιλού: 25 – 35 λεπτά
ethnos