Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν τις ίδιες καταστάσεις ψυχικής υγείας με τους ενήλικες, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι διαφορετικά. Μάθετε τι να προσέξετε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε!
Πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τους γονείς να αναγνωρίσουν (ή ακόμη και να παραδεχθούν) μία ψυχική ασθένεια στα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά – που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από κάποια θεραπεία – δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Κατανοήστε πώς να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής ασθένειας στα παιδιά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.
Τι είναι η ψυχική ασθένεια;
Η ψυχική υγεία είναι η συνολική ευεξία του τρόπου με τον οποίο σκέφτεστε, ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας και συμπεριφέρεστε. Ως ψυχική ασθένεια ή διαταραχή ψυχικής υγείας ορίζονται οι αλλαγές στη σκέψη, τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά που προκαλούν δυσφορία ή διαταράσσουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει.
Οι διαταραχές ψυχικής υγείας στα παιδιά γενικά ορίζονται ως καθυστερήσεις ή διαταραχές στην ανάπτυξη κατάλληλης για την ηλικία σκέψης, συμπεριφορών, κοινωνικών δεξιοτήτων ή ρύθμισης των συναισθημάτων. Αυτά τα προβλήματα είναι ενοχλητικά για τα παιδιά και διαταράσσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν καλά στο σπίτι, στο σχολείο ή σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής ασθένειας στα παιδιά;
Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει διαταραχή ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:
Επίμονη θλίψη που διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο
Απόσυρση ή αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
Να πληγώνει κανείς τον εαυτό του ή να μιλάει για τον εαυτό του
Μιλώντας για θάνατο ή αυτοκτονία
Ξεσπάσματα ή ακραίος εκνευρισμός
Συμπεριφορά εκτός ελέγχου που μπορεί να είναι επιβλαβής
Δραστικές αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα
Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
Απώλεια βάρους
Έντονη παιδική δυσκοιλιότητα
Δυσκολία στον ύπνο
Συχνοί πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι
Δυσκολία συγκέντρωσης
Αλλαγές στις ακαδημαϊκές επιδόσεις
Αποφυγή ή απώλεια του σχολείου
Συχνές διαταραχές στα παιδιά
Οι διαταραχές ψυχικής υγείας στα παιδιά — ή οι αναπτυξιακές διαταραχές που αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας — μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Αγχώδεις διαταραχές. Οι αγχώδεις διαταραχές στα παιδιά είναι επίμονοι φόβοι, ανησυχίες ή άγχος που διαταράσσουν την ικανότητά τους να συμμετέχουν στο παιχνίδι, στο σχολείο ή σε τυπικές κοινωνικές καταστάσεις κατάλληλες για την ηλικία τους. Οι διαγνώσεις περιλαμβάνουν κοινωνικό άγχος, γενικευμένο άγχος και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Σε σύγκριση με τα περισσότερα παιδιά της ίδιας ηλικίας, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δυσκολία στην προσοχή, παρορμητικές συμπεριφορές, υπερκινητικότητα ή κάποιο συνδυασμό αυτών των προβλημάτων.
Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια νευρολογική κατάσταση που εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία — συνήθως πριν από την ηλικία των 3 ετών. Αν και η σοβαρότητα της ΔΑΦ ποικίλλει, ένα παιδί με αυτή τη διαταραχή δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με άλλους.
Διατροφικές διαταραχές. Οι διατροφικές διαταραχές ορίζονται ως η ενασχόληση με τον ιδανικό σωματότυπο, η διαταραγμένη σκέψη για το βάρος και η απώλεια βάρους και οι μη ασφαλείς διατροφικές και διατροφικές συνήθειες. Οι διατροφικές διαταραχές – όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η υπερφαγία – μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική και κοινωνική δυσλειτουργία και απειλητικές για τη ζωή σωματικές επιπλοκές.
Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Η κατάθλιψη είναι τα επίμονα συναισθήματα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος που διαταράσσουν την ικανότητα του παιδιού να λειτουργεί στο σχολείο και να αλληλεπιδρά με άλλους. Η διπολική διαταραχή οδηγεί σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσης μεταξύ κατάθλιψης και ακραίων συναισθηματικών ή συμπεριφορικών υψηλών που μπορεί να είναι αφύλακτες, επικίνδυνες ή ανασφαλείς.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Το PTSD είναι η παρατεταμένη συναισθηματική δυσφορία, το άγχος, οι οδυνηρές αναμνήσεις, οι εφιάλτες και οι ενοχλητικές συμπεριφορές ως απάντηση σε βία, κακοποίηση, τραυματισμό ή άλλα τραυματικά γεγονότα.
Σχιζοφρένεια. Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή στις αντιλήψεις και τις σκέψεις που αναγκάζουν ένα άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα (ψύχωση). Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα τέλη της εφηβείας έως τη δεκαετία του ’20, η σχιζοφρένεια έχει ως αποτέλεσμα παραισθήσεις, αυταπάτες και διαταραγμένη σκέψη και συμπεριφορές.
Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει μια πάθηση ψυχικής υγείας;
Εάν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία του παιδιού σας, συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχίατρο/παιδοψυχολόγο. Περιγράψτε τις συμπεριφορές που σας απασχολούν. Μιλήστε με τον δάσκαλο, τους στενούς φίλους, τους συγγενείς ή άλλους φροντιστές του παιδιού σας για να δείτε αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας.