Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / “Κραυγή αγωνίας” από τη Γιώτα Νέγκα: Απλήρωτες οι τηλεοπτικές εμφανίσεις μας – Είμαστε 11 μήνες άνεργοι

“Κραυγή αγωνίας” από τη Γιώτα Νέγκα: Απλήρωτες οι τηλεοπτικές εμφανίσεις μας – Είμαστε 11 μήνες άνεργοι

Απλήρωτοι είναι οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές, όπως αναφέρει η καταξιωμένη τραγουδίστρια και πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, Γιώτα Νέγκα. Η κ. Νέγκα, μιλά στο grtimes.gr για το επάγγελμα του τραγουδιστή, χωρίς να ξεχνά «τα παιδιά που βγαίνουν τώρα στο επάγγελμα». Μιλά για την πανδημική κρίση, χωρίς να ξεχνά τους μουσικούς της, τους τεχνικούς, τα μαγαζιά που την φιλοξενούν. «Μοιράζομαι το ψωμί μου σε 30 κομμάτια και τώρα είναι άνεργοι μαζί με εμένα», αναφέρει.

«Όλες οι τηλεοπτικές μουσικές παραστάσεις που έχετε παρακολουθήσει τόσα χρόνια, είναι απλήρωτες», διευκρινίζει η Γιώτα Νέγκα, υπενθυμίζοντας ότι το νεοσυσταθέν Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, προσπάθησε να φέρει πίσω την πληρωμή. «Το σωματείο μας, απαρτίζεται από ανθρώπους που μοιράζονται κοινή ματιά και κοινή σκέψη, με πρωταρχικό μας μέλημα ότι ο κλάδος δε θα εξαφανιστεί», εξηγεί η γνωστή τραγουδίστρια. Όπως αναφέρει, μία παλαιότερη συλλογική σύμβαση εργασίας με το κρατικό κανάλι, εξασφάλιζε μία στοιχειώδη πληρωμή για τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε μουσικές εκπομπές, η οποία ωστόσο ατόνησε. «Η πρώτη μας επιστολή υπογράφηκε από 400 συναδέλφους και πλέον. Μιλάμε για συναδέλφους με πολύ ηχηρά ονόματα, γνωστούς και αγαπημένους, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι. Όμως, υπέγραψαν και νέα παιδιά, που τώρα μπαίνουν στο χώρο. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν έχουμε κανέναν εχθρό, καμία αντιπαλότητα. Ουσιαστικά, ζητάμε μία αμοιβή αξιοπρέπειας, μία αμοιβή συμβολική, ίδια για όλους. Δεν το θεωρούν υπερβολικό. Ήδη η ΕΡΤ έβγαλε ένα κονδύλι για τις μουσικές εκπομπές, το οποίο δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με αυτό που ζητήσαμε. Είναι όμως μία αρχή, ώστε να καταλάβουν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο», εξηγεί η κ. Νέγκα.

Υπήρχε η αντίληψη ότι η αμοιβή του καλλιτέχνη είναι η διαφημιστική προβολήΗ ίδια προσθέτει, ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι η αμοιβή του καλλιτέχνη είναι η διαφημιστική προβολή του μέσω της εκπομπής, δίνοντας του το βήμα να παρουσιάσει τη δουλειά του. «Δε γίνεται να συνεχίσουμε όμως έτσι. Πολλές φορές, ολόκληρη η εκπομπή στήνεται γύρω από το όνομα του καλλιτέχνη. Ο λόγος ύπαρξης της εκπομπής είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Επομένως, όπως αμείβονται, και δικαίως, ο παρουσιαστής, ο σκηνοθέτης και άλλοι, ας κερδίσει και ο τραγουδιστής, και ο πρόσθετος μουσικός. Μπορεί κάποιοι τραγουδιστές να μη χρειάζονται αυτή τη συμβολική αμοιβή, αλλά για άλλους είναι ένα μεγάλο χέρι βοηθείας. Σκεφτείτε επίσης, τους νεότερους. Πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν ότι θα εμφανιστούν στην τηλεόραση με αξιοπρέπεια και όχι από χομπισμό;», αναφέρει η κ. Νέγκα, προσθέτοντας ότι το σωματείο πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο θα μπορούν να καταθέτουν τις τηλεοπτικές αμοιβές τους, και όχι μόνο, τραγουδιστές οι οποίοι δεν τις χρειάζονται, με σκοπό τη στήριξη βετεράνων τραγουδιστών ή καλλιτεχνών που την έχουν ανάγκη.

11 μήνες ανεργίας για τους τραγουδιστές – «Να μην ξεχνάμε όσους δουλεύουν μαζί μας, και δεν φαίνονται»Η πανδημική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, θα ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει και τους τραγουδιστές. Όπως επισημαίνει και η κ. Νέγκα «είμαστε εδώ και 11 μήνες άνεργοι», ενώ εξηγεί ότι για άλλους είναι μήνες απόλυτης ανεργίας, ενώ σε άλλους έχουν προκύψει ένα – δύο «μεροκάματα». Η κ. Νέγκα, ωστόσο, τονίζει ότι η πρώτη σκέψη του κόσμου, είναι η ανεργία που έχει χτυπήσει την πόρτα του καλλιτέχνη, ξεχνώντας την τεράστια ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται από πίσω. Τους ανθρώπους που εργάζονται αδιάκοπα για το στήσιμο μίας συναυλίας ή μίας εμφάνισης, και δεν φαίνονται.

«Φυσικά και του καλλιτέχνη, δεν του χάρισε κανείς τίποτα. Όμως για να κάνουμε μία παράσταση, έχουμε μία ομάδα τριάντα ανθρώπων. Πίσω απ’ αυτούς τους ανθρώπους, κρύβονται τριάντα οικογένειες. Αντιλαμβάνεστε πόσο τεράστιος είναι ο αριθμός των ανέργων. Το ψωμί μου, δεν το μοιράζω σε πέντε κομμάτια. Το μοιράζω σε τριάντα κομμάτια και τώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι άνεργοι, μαζί με εμένα. Ο ηχολήπτης, ο φωτιστής, ο παρκαδόρος του μαγαζιού…», υπενθυμίζει η κ. Νέγκα.

«Δε θέλουμε να είμαστε επιδοματίες, θέλουμε να δουλεύουμε κι εμείς με όρους»

Λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, ένα τεράστιο ποσοστό τραγουδιστών «έμεινε απ’ έξω» απ’ την κρατική στήριξη την περίοδο του lockdown. Άλλοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, και άλλοι δεν είχαν προλάβει να υπογράψουν για κάποια δουλειά, ώστε να μπορεί να γίνει η διαδικασία της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Στόχος όμως των τραγουδιστών, δεν είναι να γίνουν επιδοματίες.

«Εμείς, δεν επιζητούμε σαν ευρύτερος κλάδος να είμαστε επιδοματίες. Θα θέλαμε να δουλέψουμε όπως δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Με όρους. Να συνεχίσουμε τη δημιουργικότητά μας. Δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε να εργαστούμε. Προσωπικά, από τον Μάρτιο, τραγούδησα δύο φορές τον Αύγουστο και μία τον Ιούλιο. Εδώ και 10 μήνες όμως, για τους περισσότερους, το εισόδημα είναι μηδενικό. Δεν ξεχωρίζουμε απ’ το κοινωνικό σύνολο. Είμαστε όπως όλοι οι άνεργοι. Στηριζόμαστε από φίλους και οικογένεια…», περιγράφει η κ. Νέγκα.

Η ίδια κλείνοντας, επανέρχεται στους νέους, φρέσκους καλλιτέχνες. «Οι μικροί, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μικρές επιχειρήσεις, συμβαίνει και με εμάς. Οι μεγαλύτεροι, έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Οι μικροί όμως…είναι δύσκολα», καταλήγει.

Πηγή: grtimes.gr

Δες επίσης

Η Νία Βαρντάλος «τα ‘σπασε» σε συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Λος Άντζελες

Μια κυρία (Νία Βαρντάλος) στα μπουζούκια όπου τραγούδησε ο Νίκος Βέρτης. Ο Νίκος Βέρτης, πήρε το ...