Πυρά και σοβαρές κατηγορίες για διάλυση των νοσοκομείων και σοβαρή υποβάθμισή τους, με κίνδυνο για την υγεία των πολιτών δέχεται το υπουργείο Υγείας. Αιτία η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάκα για τις εφημερίες των νοσοκομείων, που στάλθηκε στους Διοικητές ΥΠΕ της χώρας, με την υποχρέωση ενημέρωσης των νοσοκομείων με θέμα «Εφημέρευση Τομέων / Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».
Προσπαθούν να καλύψουν τα μακροχρόνια προβλήματα υποστελέχωσης δια της πλαγίας οδού, αφού η εγκύκλιος προβλέπει την κάλυψη των εφημεριών όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, με την εφημερία γιατρού άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δηλαδή προβλέπει, εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, ότι όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π.. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα. Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.
Ο ειδικευμένος γιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, προβλέπεται ακόμη στην επίμαχη εγκύκλιο, διευκρίνιση ωστόσο που δεν καλύπτει καθόλου τους γνωρίζοντες και δεν κατευνάζει τις σφοδρές αντιδράσεις.
Όπως σχολιάζει καυστικά ο γγ της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, μέσω αυτής της εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, ομολογώντας τις ελλείψεις γιατρών και την καταιγίδα παραιτήσεων, δίνει εντολή στους διοικητές όλων των νοσοκομείων για εφημερία τομέα, ήτοι ο παθολόγος να κάνει τον καρδιολόγο, ο ορθοπαιδικός τον γυναικολόγο κλπ.
Η επίμαχη εγκύκλιος
ΠΟΕΔΗΝ: Πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία
«Η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα γυρίζει πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία στην παροχή υπηρεσιών υγείας». Αυτό τονίζει με σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων «πως είναι άξιο απορίας πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας».
Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκος αναφέρει:
«Έχουμε επισημάνει την επικινδυνότητα από τις ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων. Ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία των ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι ελλείψεις γιατρών όπως και νοσηλευτών λύνεται με αυξήσεις μισθών, χορήγηση υπηρεσιακών κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χορήγηση κινήτρων (εξασφάλιση στέγης, διατροφής), όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Αντί αυτών επιμένουν στο υπουργείο Υγείας να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται.
Πως αποφάσισαν τώρα να λύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα.
Με εγκύκλιο της κας Γκάγκα 28/4/2023 γυρίζουν πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία και το το ΕΣΥ.
Για την κάλυψη των εφημεριων όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής την εφημερία καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα.
Τι σημαίνει αυτό;
Στο παθολογικό τομέα.
Όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π.. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα
Στον χειρουργικό τομέα.
Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.
Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι.
Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε εως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΠΙΣΩ ΟΛΑΤΑΧΩΣ.»
Tην εγκύκλιο έχει σχολιάσει και ο γ. γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου με ανάρτησή του στο Twitter.
«Με σημερινό επίσημό της έγγραφο η Μίνα Γκάγκα: 1. Ομολογεί τις ελλείψεις γιατρών και την καταιγίδα παραιτήσεων. 2. Δίνει εντολή στους διοικητές όλων των νοσοκομείων για “εφημερία τομέα” (ο Παθολόγος να κάνει τον Καρδιολόγο, ο Ορθοπαιδικός τον Γυναικολόγο κλπ). Και σε κατώτερα» αναφέρει ο Πάνος Παπανικολάου στην ανάρτησή του.
in.gr