Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / ΡΑΕ: Τι αλλάζει στο πάγιο σε λογαριασμούς ρεύματος και ρήτρες αποχώρησης

ΡΑΕ: Τι αλλάζει στο πάγιο σε λογαριασμούς ρεύματος και ρήτρες αποχώρησης

Σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου θα βρίσκονται οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το imerisia.gr αφορμή για τις αλλαγές ήταν οι πρόσφατες σημαντικές ανατιμήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ενεργοποίησης των ρητρών για την τιμή των ρύπων και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ επιχειρούν να θεσπίσουν κανόνες για την καλύτερη προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών.

Οι κύριες αλλαγές που εισηγείται ο Ρυθμιστής

  1. Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας, π.χ.  ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων, όμως, των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.
  2. Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε, χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.
  3. Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή. Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.
  4. Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση  των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή, αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.
  5. Εγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.
  6. Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.

Δες επίσης

Τι θα ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο το 2025

Η επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας είναι το δώρο του ‘Αγιου Βασίλη στους δημοσίους υπαλλήλους για το νέο ...