Κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν το 67ο έτος και τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 13% και 23%) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση σύμφωνα με το Reuters. Στον χαμηλό συντελεστή μπαίνουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, αυτό σημαίνει – αν ισχύει το δημοσίευμα – πως οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες που βρίσκονται στο 6,5% θα μεταφερθούν στο 13%.
Όσον αφορά στον ΦΠΑ, στον συντελεστή του 13% θα παραμείνουν οι βασικές κατηγορίες τροφίμων αλλά και τα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο), ενώ εξετάζεται μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% για σειρά προϊόντων διατροφής τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως είδη πρώτης ανάγκης.
Οι αλλαγές στις συντάξεις δεν θα θίξουν όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά όσοι έχουν συμπληρώσει τα ένσημα αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας είναι πιθανό να “εγκλωβιστούν” μέχρι να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%.
Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.
Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο.
Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.
Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις διαβουλεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.
Nooz.gr