Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη αναστατώνει τη Δύση με μια σειρά από απόπειρες χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει απότομη αύξηση τέτοιων σχεδίων που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, έχουν γίνει τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση στις οποίες οι τοπικές ή οι ισραηλινές αρχές τις συνδέουν με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Τα σχέδια επιθέσεων στην Αθήνα
Μεταξύ των πρόσφατων υποτιθέμενων στόχων είναι κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το πόστο του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Sayed Fakhar Abbas στρατολόγησε έναν παλιό γνωστό του που ζούσε στην Ελλάδα και τον καθοδήγησε να επιτεθεί στο χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές για την υπόθεση και τα οποία είδε το Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ για κάθε δολοφονία.
Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν αν θα χρησιμοποιούσαν εκρηκτικά ή αν θα έβαζαν φωτιά στο κτίριο. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη να προσκομιστούν αποδείξεις για τις απώλειες μετά το χτύπημα. “Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες” που εμπλέκονται, είπε, χωρίς να κατονομάσει ονόματα. “Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές”.
Τα έγγραφα που δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προδικαστικής έρευνας της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, καταθέσεων της αστυνομίας και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp. Υποτίθεται ότι δείχνουν πώς ο Αμπάς προετοίμαζε τον σύνδεσμό του, έναν λεπτόσωμο Πακιστανό συμπατριώτη του ονόματι Σαγιέντ Ιρτάζα Χάιντερ, καθώς οι δυο τους περιπλανιόντουσαν μεταξύ πεζών συζητήσεων για τη ζωή στην πατρίδα και συζητήσεων που ήταν συνωμοσία για την διεξαγωγή επιθέσεων.
Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει “ανθρώπινες απώλειες”, μεταδίδει το Reuters. Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Αρνούνται όμως ότι έχουν διαπράξει αδικήματα. Ο Χάιντερ, που αφέθηκε ελεύθερος μετά την προφυλάκισή του, αυτή την άνοιξη, με περιοριστικούς όρους, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.
Η Ελληνική αστυνομία και η Μοσάντ
“Ήταν όλα λόγια αλλά καμία πράξη”, είπε. Ο δικηγόρος του, Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσε ότι ο Haider “δεν συμμετείχε ποτέ ουσιαστικά” σε παράνομη δραστηριότητα. Ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας Αμπάς αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Στην πατρίδα του, στο Πακιστάν, καταζητείται ως ύποπτος για φόνο, δήλωσε αξιωματούχος της πακιστανικής αστυνομίας. Ο Αμπάς παραμένει ελεύθερος και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για σχόλια. Ο τρίτος ύποπτος επίσης δεν μπορούσε να προσεγγιστεί. Ο άνδρας αυτός αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα, σύμφωνα με τον Ηρακλή Στάβαρη, δικηγόρο που τον εκπροσώπησε όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει. Η υπόθεση αναμένει απόφαση των δικαστικών αρχών σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε δίκη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χάιντερ. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Μοσάντ. Το Ιράν αρνείται τον ισχυρισμό της Μοσάντ. Ωστόσο, οι επιχειρησιακές τεχνικές ταιριάζουν με μοτίβα που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες άλλες φερόμενες ιρανικές συνωμοσίες. Αυτό περιλαμβάνει το είδος του στόχου – Ισραηλινοί ή Εβραίοι πολίτες – και τη χρήση μισθωμένων μη Ιρανών δολοφόνων. Τουλάχιστον σε ακόμα δύο περιπτώσεις που έχει καταγράψει το Reuters φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί υπήκοοι.
Και αμερικανικοί στόχοι
Στους στόχους άλλων πρόσφατων φερόμενων συνωμοσιών περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, καθώς και Ιρανοί δημοσιογράφοι και άλλοι Ιρανοί της διασποράς. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για “πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές από το Ιράν για τη δολοφονία του”, δήλωσαν πρόσφατα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του.
Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί δημοσίως την εμπλοκή της σε ορισμένες υποτιθέμενες συνωμοσίες στις ΗΠΑ. Ο πόλεμος σκιών διεξάγεται επίσης στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των υποτιθέμενων συνωμοσιών που έχει καταγράψει το Reuters. “Από το 2020, το Ιράν έχει εντείνει δραματικά τις θανατηφόρες συνωμοσίες εναντίον πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ιρανών αντιφρονούντων και εβραϊκών και ισραηλινών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό”, δήλωσε ο Brett Holmgren, που εκτελεί χρέη διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, μιας υπηρεσίας συντονισμού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η απάντηση του Ιράν
Η Τεχεράνη έχει με τη σειρά της κατηγορήσει τους αντιπάλους της για τρομοκρατικές ενέργειες, επισημαίνοντας τις δολοφονίες ανώτερων στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας της από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δήλωσε στο Reuters ότι η Ισλαμική Δημοκρατία “δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε το σχέδιο να εμπλακεί σε επιχειρήσεις δολοφονίας ή απαγωγής, είτε στη Δύση είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα”. Αποκάλεσε τους ισχυρισμούς αυτούς “κατασκευές” που αποσκοπούν “να αποσπάσουν την προσοχή από τις φρικαλεότητες που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς” στη σύγκρουση στη Γάζα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει επανειλημμένα ζητήσει το τέλος του Ισραήλ και η Τεχεράνη έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό από Αμερικανούς και άλλους δυτικούς πολιτικούς.
Το Ιράν έχει δηλώσει ότι σέβεται τον Ιουδαϊσμό, αλλά αντιτίθεται στο Ισραήλ. Η πρόσφατη αύξηση των υποτιθέμενων προσπαθειών να γίνουν επιθέσεις έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε καταιγισμό πυραύλων κατά του Ισραήλ την Τρίτη σε απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία σκότωσε τον επικεφαλής της ένοπλης ομάδας Χασάν Νασράλα, μεταξύ άλλων ηγετών. Το Ισραήλ δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι ματαίωσε ένα σχέδιο δολοφονίας που υποστηρίζεται από το Ιράν και είχε ως στόχο εξέχοντα πρόσωπα.
Μισθωμένοι δολοφόνοι
Ο απολογισμός του Reuters για τις ιρανικές συνωμοσίες περιλαμβάνει περιστατικά που φέρονται ή διαπιστώθηκε ότι ενορχηστρώθηκαν από το ιρανικό κράτος, διεξήχθησαν για λογαριασμό του ή καθοδηγήθηκαν από κάποιον στο Ιράν ή με στενούς δεσμούς με αυτό. Είναι πιθανόν να είναι υποεκτιμημένος, επειδή καταγράφει μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές ισχυρίστηκαν δημοσίως ότι υπάρχει σχέση με το Ιράν.
Ορισμένες κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές στο να καταγγείλουν δημοσίως το Ιράν λόγω διπλωματικών σκοπιμοτήτων, δήλωσε ο Matthew Levitt, διευθυντής του αντιτρομοκρατικού προγράμματος στην δεξαμενή σκέψης Washington Institute for Near East Policy. Ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα δήλωσε πέρυσι ότι κατά το προηγούμενο έτος, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με διεθνείς εταίρους για να αποδιοργανώσουν 27 ομάδες που προσπάθησαν να οργανώσουν επιθέσεις στο εξωτερικό οι οποίες ήταν “ενορχηστρωμένες, καθοδηγούμενες και κατευθυνόμενες από το Ιράν”. Το Ισραήλ αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες.
Μια βασική τάση μεταξύ των υποτιθέμενων συνωμοσιών που εξετάστηκαν από το Reuters είναι η χρήση μισθωμένων εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων οργανωμένων εγκληματιών και μελών συμμοριών. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της λένε ότι η εξωτερική ανάθεση είναι μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι δεσμοί με την Ισλαμική Δημοκρατία. Τον Δεκέμβριο, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Γερμανοϊρανό σε δύο χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για το σχεδιασμό εμπρηστικής επίθεσης σε συναγωγή για λογαριασμό του ιρανικού κράτους.
Η επίθεση στη Γερμανία
Αφού έμαθε για τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη συναγωγή στο Μπόχουμ, πέταξε μια κοκτέιλ μολότοφ σε ένα διπλανό κτίριο, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ. Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι πέταξε τον μηχανισμό στο κτίριο, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.
Σε απόηχο της ελληνικής υπόθεσης, στρατολογήθηκε από έναν άνδρα που ζει στο Ιράν, έναν άλλο Γερμανο-Ιρανό, ο οποίος ερευνάται στη Γερμανία για δύο άσχετες δολοφονίες εκεί, διαπίστωσε το δικαστήριο. Είπε ότι ο άνδρας που ζει στο Ιράν ακολουθούσε εντολές από ιρανικές “κυβερνητικές υπηρεσίες”.
Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τον ισχυρισμό “αβάσιμο”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν τουλάχιστον πέντε υποθέσεις δολοφονίας ή απαγωγής που φέρονται να συνδέονται με το Ιράν και για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις από εισαγγελείς από το 2020.
Οι τρεις αφορούσαν συνωμοσίες δολοφονίας με την μίσθωση εκτελεστών. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν πρόσφατα κατηγορίες σε έναν Πακιστανό, ο οποίος, όπως λένε, είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν. Οι κατηγορίες αφορούν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ενός Αμερικανού πολιτικού ή κυβερνητικού αξιωματούχου σε αντίποινα για τη δολοφονία από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 του πιο επιφανούς στρατιωτικού διοικητή της Τεχεράνης, του Κασέμ Σολεϊμάνι.