Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Τοπικά / Σ. Παπαδόπουλος: Οι Γερμανικές εμμονές, θανάσιμος κίνδυνος για την Ενωμένη Ευρώπη

Σ. Παπαδόπουλος: Οι Γερμανικές εμμονές, θανάσιμος κίνδυνος για την Ενωμένη Ευρώπη

«Η πανδημία απέναντι στο φάντασμα της Βαϊμάρης» έγραψε πρόσφατα η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ. Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της προσπαθεί να εξηγήσει την άρνηση της Γερμανίας για έκδοση ευρωομόλογου με το επιχείρημα ότι «η Γερμανία όπως αναμενόταν, αρνήθηκε την πρόταση των 9 χωρών της ευρωζώνης για ένα σχήμα κοινού δανεισμού της ΕΕ προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι, οι δουλειές, οι επιχειρήσεις, η ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί είναι βαθιά χαραγμένο στο υποσυνείδητο της γερμανικής κοινής γνώμης ότι η εγγύηση του χρέους χωρών που δεν φημίζονται για τις οικονομικές τους επιδόσεις υπονομεύει την σταθερότητα του κοινού νομίσματος, καθώς έχει βιώσει τραυματικά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης…» (περίοδος ανόδου του Γερμανικού ρεμβανσισμού που οδήγησε τους Ναζί στην εξουσία).
Η Μαρία Σπυράκη επιχειρεί να ερμηνεύσει την συμπεριφορά της Γερμανίας και ευτυχώς με το άρθρο της κατακρίνει έντονα αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και καταλήγει «Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και τελικά η ανάταξη των οικονομιών των κρατών – μελών της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την κρίση θα εξαρτηθεί από το εάν η θέληση των ηγετών μπορεί αυτή τη φορά να νικήσει οριστικά το φάντασμα της Βαϊμάρης. Η πορεία των πραγμάτων από τώρα και πέρα κρίνει πολύ περισσότερα από την υστεροφημία της ΆνγκελαΜέρκελ και τη γερνανική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κορωνοϊός μπορεί να είναι τελικά ο καταλύτης που θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
Είναι φανερό ότι μετά τους κλυδωνισμούς που υπέστη η ΕΕ από την ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει την οικονομική – κλιματική – προσφυγική κρίση, ο εφιάλτης της πανδημίας απειλεί ακόμη και με διάλυση την Ενωμένη Ευρώπη, που ήδη είχε το πλήγμα της αποχώρησης της Μεγ. Βρετανίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έστειλε προειδοποιητικό τελεσίγραφο στα Κοινοτικά Όργανα λέγοντας «… μέσα σε 10 ημέρες η ΕΕ πρέπει να βρεί λύση για την έκδοση του ευρωομόλογου, διαφορετικά εμείς θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας…», οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας – της Πορτογαλίας – και άλλων κρατών – μελών αποφάσισαν να αγνοήσουν το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Κυριαρχίας και να διαθέσουν τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε την έκδοση του ευρωομόλογου, ενώ ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε στην παρέμβαση των 9 ηγετών της ΕΕχαρακτήρισε « κατώτερη των περιστάσεων» τηνκατάληξη της Συνόδου Κορυφής της Ενωμένης Ευρώπης αναφέροντας : «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με την παράλληλη εξέλιξη μιας ανείπωτης ανθρώπινης αλλά και οικονομικής τραγωδίας. Ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με τα εργαλεία του χτές. Αυτά δεν αρκούν. Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις…».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προσπάθησε να δικαιολογήσει τις δυσκολίες θεσμοθέτησης ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση ευρωομολόγων εκτιμώντας ότι « τα κράτη – μέλη πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή μελλοντικά έσοδα και η κοινή έκδοση χρέους μπορεί να προκύψει μόνον από τους 3 υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ. Η Κομισιόν θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα υποτην αιγίδα του νέου 7ετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2021-27 και οι χώρες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον Προϋπολογισμό…». Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Μάριο Σεντένο επισημαίνει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (410 δις ευρώ) και η επαναφορά της εξαίρεσης από τους γενικούς κανόνες επιλεξιμότητας ομολόγων, δεν επαρκούν και προειδοποιεί : « ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωζώνη θα χειριστεί τα ζητήματα της ρευστότητας και τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους θα καθορίσει τη μορφή και το εύρος της ανάκαμψης και τελικά την συνοχή της Ευρωζώνης».
Στα δεδομένα αυτά, η απόφαση της προσεχούς συνεδρίασης του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του «σόκ του μέλλοντος», των επιπτώσεων της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις αντοχές των κρατών – μελών, θα σημαδεύσει το μέλλον της ΕΕ. Η αδυναμία των Κοινοτικών Οργάνων να καταργήσουν το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, να προχωρήσουν τολμηρά στην αναδιάρθρωση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών και να βρούν λύσεις συμβατές με το ευρωπαϊκό όραμα « θέτουν την Ενωμένη Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο» (Ζακ Ντελόρ).
Όσοι θεωρούμε ότι η αποφυγή μιας εφιαλτικής ανεργίας και οικονομικής ύφεσης, η εξάλειψη του ανταγωνισμού, η αμοιβαιότητα, η αλληλεγγύη, η συνοχή, οι ευρωπαϊκές αξίες που διακηρύχθηκαν και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, εξαρτώνται από τη συνειδητοποίηση ότι « οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη» της Γερμανικής οικονομίας και από τα πλούτη των ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών, ελπίζουμε η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα να καταλήξει σωστά… «Η καμπάνα έχει χτυπήσει» πολύ ηχηρά για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δες επίσης

Ιερά Πανήγυρις ευρέσεως Ιερών Λειψάνων Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Τρίκκης στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Στεφάνου Τρικάλων

Φέρεται εις γνώσιν των ευλαβών Χριστιανών ότι την 3ην Ιανουαρίου 2025 Πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός ...