Ένα κεντρικό ζήτημα είναι ότι και μετά τον γενικευμένο εμβολιασμό, που ασφαλώς πρέπει να γίνει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, η μάχη με την πανδημία θα αργήσει να λήξει, ενώ τα προβλήματα του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να έχουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Με συνείδηση των προκλήσεων – των καθηκόντων – των προτεραιοτήτων της παρούσας ιστορικής περιόδου ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ένα μεγάλο προοδευτικό ΟΡΑΜΑ που μπορεί να γίνει εθνικό αν συναντήσει ευρύτατες συμφωνίες :
– Η Ελλάδα που άνοιξε την ελεύθερη πρόσβαση ΟΛΩΝ στις Δημόσιες Δομές Υγείας στα ασφυκτικά δεδομένα του 3ου μνημονίου, να μετατραπεί σε Χώρα Πιλότο για τη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και ισότιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ΟΛΟΥΣ τους κάτοικους – πρόσφυγες – επισκέπτες της χώρας μας.
– 1. Να υπάρξει τεκμηριωμένο ολιστικό εθνικό σχέδιο για τη μέγιστη δυνατή άντληση πότων ενίσχυσης του ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το “ η ΕΕ για την ΥΓΕΙΑ”, το “ NEXT GENERATION”, to “ Ψηφιακή Ευρώπη», από το ΕΚΤ, από το ΕΣΠΑ
– 2. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία να ανέλθουν στο 7% του ΑΕΠ, ώστε να ελπίζουμε στη καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση του συνεχιζόμενου πολέμου με τη πανδημία, στη θεσμική ανασυγκρότηση και θωράκιση του ΕΣΥ, στη προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου χρηματοδότησης, στη προοπτική οργάνωσης ολοκληρωμένου – καθολικού και ποιοτικού ΝΕΟΥ ΕΣΥ. Ο Προϋπολογισμός του 2021 οφείλει να έχει άλλα 4 δις ευρώ χρηματοδότησης του ορίου δαπανών του Υπουργείου Υγείας, της μισθοδοσίας των λειτουργών του ΕΣΥ, του ΠΔΕ στην υγεία, του ΕΟΠΥΥ, των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων – των Κέντρων Υγείας – των ΠΙ – των ΤΟΜΥ – των Κινητών Μονάδων Υγείας, για να επιτρέψει :
– την άμεση προκήρυξη 15.000 νέων θέσεων μόνιμων λειτουργών υγείας προκειμένου να καλυφθούν με μονιμότητα και οι θέσεις επικουρικών και συμβασιούχων και οι αποχωρήσεις και τα διαχρονικά κενά και οι νέες ανάγκες στα Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στις Δομές ΠΦΥ.
– Την οργάνωση νέων ΤΟΜΥ με οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό ΠΟΥ
– Την πλήρη ανάπτυξη των Αυτοτελών ΤΕΠ
– Την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
– Την επαρκή και δωρεάν εργαστηριακή διερεύνηση και ιχνηλάτηση σε κάθε υγειονομική περιφέρεια της χώρας
– τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στις άγονες – δυσπρόσιτες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες, καθώς και για την επιστροφή των νέων γιατρών που αναγκάστηκαν σε μετανάστευση
– Την ασφάλεια της χώρας ως τουριστικού προορισμού με ποιοτικές Δομές Υγείας και στα πιο μικρά Νησιά και σε κάθε περιοχή αρχαιολογικού – φυσιολατρικού – ορειβατικού – θρησκευτικού τουρισμού όπως π.χ. το ΚΥ Καλαμπάκας που βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα – Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς και το οποίο πρέπει να είναι Πολυδύναμο Κέντρο Πρόληψης και 24ωρης εφημερίας
– τολμηρές αυξήσεις στο μισθολόγιο όλων των δημόσιων λειτουργών της υγείας.
– Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας που είναι απαράδεκτα υψηλή
– Τη γενναία χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών μελετών (όπως π.χ. εκείνης της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” για ειδικά Τ – λεμφοκύτταρα κατά της λοίμωξης από κορονοϊό).
– εισαγωγή αποτελεσματικών νέων ακριβών φαρμάκων, όπως των σκευασμάτων μονοκλωνικών αντισωμάτων, φαρμάκων για σπάνια και ειδικά νοσήματα, αντικαρκινικών..
– Προώθηση της ιατρικής ακριβείας, της γονιδιακής θεραπείας, της ιατρικής της εργασίας, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, των Κινητών Μονάδων και των Δικτύων Ψυχικής Υγείας, των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης
– Καθολική ψηφιοποίηση των δεδομένων στην Υγεία: Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς – Ηλεκτρονικά Μητρώα – Θεραπευτικά Πρωτόκολλα – ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αναζήτηση εξετάσεων…
– Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού που απαιτεί ενα ποιοτικό ΝΕΟ ΕΣΥ.
Η ΝΔ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για ένα σύστημα υγείας – ΣΔΙΤ, πλήρως εμπορευματοποιημένο, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ΠΑΑ, με επεμβάσεις ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία, με εκχώρηση του σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, με ανταγωνισμούς κι όχι συνεργασίες. Το σχέδιο Πισσαρίδη ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα για “ αναγέννηση” του ΕΣΥ, δεν προβάλλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για την ποιότητα υπηρεσιών από το ΕΣΥ.
Εμείς ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι η πολιτική συμμαχιών για το νέο σύστημα κυβερνητικής εξουσίας μετά τις επόμενες Εκλογές, πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε στρατηγικά ζητήματα όπως αυτό της οργάνωσης ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΝΕΟΥ ΕΣΥ, που να προασπίζει την υγεία ως δημόσιο αγαθό.