Υλικά
-
5 μέτριες πατατες βρασμένες
-
4 παντζάρια βρασμένα
-
4 καρότα βρασμένα
-
2 καλαμπόκια βρασμένα
-
1 κ.σ. μουστάρδα
-
2 κ.σ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
-
3 κ.σ. μαγιονέζα (γεμάτες)
-
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (γεμάτες)
-
1/4 φλ. ξίδι βαλσάμικο
-
Λίγη κρέμα βαλσάμικου
Για το τελείωμα
-
1 κ.σ. άνηθο
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα φρέσκο κρεμμύδι
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
Ελαιόλαδο
-
Κρέμα βαλσάμικου
Εκτέλεση
Είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά, αφού τα τρίψουμε.
Πρώτα τρίβουμε τα βραστά λαχανικά σε χοντρό τρίφτη, κάθε είδος ξεχωριστά.
Μετά τα στύβουμε καλά ή τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγο, να τραβήξει το χαρτί την υγρασία τους.
Βάζουμε τα τριμμένα και στραγγισμένα παντζάρια μέσα σε μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα και στραγγισμένα καρότα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σε κάθε λαχανικό χωριστά και προσθέτουμε στο κάθε βραστό λαχανικό ξύδι.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι (καλύτερα όσο ακόμα είναι ζεστές).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, 2 κ.σ ξύδι, λίγες σταγόνες λεμόνι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Παίρνουμε 3 γεμάτες κουταλιές πατάτα και αφήνουμε τις υπόλοιπες στην άκρη.
Προσθέτουμε σε αυτές τη μουστάρδα, το καλαμπόκι και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο της σαλάτας
Θα χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μια μέτρια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης για κέικ.
Στρώνουμε τα υλικά στη φόρμα ως εξής, αρχίζοντας από τη βάση: μια στρώση πατάτα, μία στρώση καρότο, μία στρώση παντζάρι και τέλος μία στρώση την υπόλοιπη πατάτα με τη μουστάρδα το καλαμπόκι και την παρμεζάνα.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση λαχανικών βάζουμε μία λεπτή στρώση μαγιονέζα -γιαούρτι.
Παγώνουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 1 ώρα και μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα πιατέλα την τούρτα παντζάρι.
Γαρνίρουμε με ρόκα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα βαλσαμικό.
Κόβουμε σε κομμάτια τούρτας και σερβίρουμε.