Πολιτικοί και κληρικοί στη Γερμανία εμβολιάστηκαν πριν από ηλικιωμένους και υγειονομικούς παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων dpa. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό συνέβη σε τουλάχιστον 9 από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, όπου εμβολιάστηκαν εμβολιάστηκαν περιφερειάρχες, κληρικοί καθώς και πυροσβέστες και αστυνομικοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται πρώτες.
Ως αιτιολογία για τον «πρόωρο» εμβολιασμό αναφέρεται ότι τα εμβόλια περίσσεψαν και θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένα. Σημειώνεται ότι πριν χορηγηθεί το συμπυκνωμένο εμβόλιο θα πρέπει πρώτα να διαλυθεί και προφανώς για αυτό διατηρείται για μερικές μόνο ώρες. Όταν άτομα δεν προσέρχονται στο ραντεβού περισσεύει συνήθως ένας αριθμός εμβολίων. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία πρόβλεψη στις διατάξεις του υπουργείου τι θα γίνεται με τα περισσευούμενα εμβόλια.
Η… κλήρωση,
Στο κρατίδιο Σαξωνία-Άνχαλντ ο δήμαρχος της Χάλε Μπερντ Βίγκαντ προσπάθησε να διαθέσει περισσευούμενα εμβόλια σε άτομα άνω των 80. Οι προσπάθειες απέβησαν ωστόσο άκαρπες και τότε αποφασίστηκε με ηλεκτρονική κλήρωση, όπως ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος, ποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν. Και μεταξύ τους, οποία σύμπτωση, ήταν ο…ίδιος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Αρκετές περιπτώσεις τοπικών αρχόντων που εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας καταγράφηκαν και στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Παρόμοια έπραξαν τοπικοί άρχοντες στη Βαυαρία, προτείνοντας μάλιστα και στον επίσκοπο του Άουγκσπουργκ Μέρτραμ Μάιερ και έναν αρχιμανδρίτη να εμβολιαστούν. Εκείνοι το έπραξαν επικαλούμενοι στη συνέχεια τις συχνές επισκέψεις τους σε οίκους ευγηρίας. Κατά την άποψη των δύο ανώτερων κληρικών εμβολιάστηκαν σαν να ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι οποίοι ούτως ή άλλως εμβολιάζονται πρώτοι.
Σε άλλα κρατίδια δεν εμβολιάστηκαν πρόωρα πολιτικοί, αλλά πυροσβέστες και αστυνομικοί. Στη πόλη Κόμπλεντς της Ρηνανίας-Παλατινάτου χορηγήθηκαν σε 127 πυροσβέστες περισσευούμενα εμβόλια και στο Αμβούργο 102. Στο μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι μάλιστα εμβολιάστηκαν διοικητικοί συνεργάτες των υγειονομικών αρχών, αλλά και μέλη ειδικών επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας.
Κατάλογοι επιλαχόντων σε ορισμένα κέντρα εμβολιασμού
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη Βάδη-Βιρτεμβέργη της νότιας Γερμανίας όπου οι αρχές απέδειξαν ότι εφαρμόζονται οι κανόνες του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας στο Βερολίνο παρά τα όποια παραθυράκια. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε ότι περισσευούμενα εμβόλια διατέθηκαν άμεσα στο προσωπικό των κέντρων εμβολιασμών ή σε υγειονομικούς των ασθενοφόρων. Κάποια κέντρα εμβολιασμού είχαν μάλιστα στη διάθεσή τους κατάλογο επιλαχόντων, οι οποίοι εμβολιάστηκαν. Ένα άλλα θετικό παράδειγμα μας έρχεται από την πόλη Ουλμ όπου τα κέντρα εμβολιασμού προετοίμασαν μόνο το 90% των εμβολίων προσαρμόζοντας το υπόλοιπο 10% στη ζήτηση για εμβόλια.
Ζήτημα προέκυψε και στη Βρέμη της βόρειας Γερμανίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο εμβόλια που περίσσεψαν σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης δεν χρησιμοποιήθηκαν για το υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται, αλλά σε μέλη της διοίκησης κι αν μην είχαν εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κρούσματα. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η διοίκηση ισχυρίστηκε πως όφειλε να διασφαλίσει την υγεία του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: Deutche Welle