Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 2.125 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 2.196. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 2.270 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 2.173 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.
Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 151.279 σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,4%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές.
Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.
Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (31) που καταγράφηκε είναι μεγαλύτερος σε σχέση με προχθές (26). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 35,3 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με προχθές (331 από 333), και πλέον έχει ξεκινήσει η πτωτική πορεία την χρονική στιγμή που αναμέναμε, η οποία και θα διατηρηθεί μέχρι να αρχίσει ξανά η άνοδος των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια
Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 345 κρούσματα (356 κρούσματα προχθές) όπως και στην Αττική με 403 κρούσματα (451 κρούσματα προχθές). Η Αττική πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 27 % περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζονται στο Σχήμα 6.
Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική
Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική
Στη Θεσσαλονίκη η πτωτική πορεία των προηγουμένων ημερών έχει περιέλθει σε ανοδική (Σχήμα 7) και αναμένουμε να συνεχιστεί αυξητικά, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (32 έναντι 11), οπότε υπάρχει δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο.
Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη
Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 94 κρούσματα (Σχήμα 9), και συνέχιση του ανοδικού κύματος (αν και με επιβράδυνση πλέον), όπως και στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 33 κρούσματα (Σχήμα 11), αλλά και στη Μαγνησία με 30 κρούσματα (Σχήμα 10), όποτε και όλες οι περιοχές παραμένουν πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 35 κρούσματα (Σχήμα 12) παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, βρίσκονται ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική τάση δείχνει να επιβραδύνεται.
Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα
Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία
Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα
Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα
Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 71 κρούσματα (Σχήμα 13), αλλά συνεχίζει η αποκλιμάκωση, έστω και με επιβράδυνση. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 18 κρούσματα και η έντονα ανοδική τάση, πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση, παρά την ελαφρά αναστροφή των τελευταίων 5 ημερών (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 22 κρούσματα (Σχήμα 16) και η πολύ ισχυρή ανοδική τάση, συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 6 κρούσματα, η πολύ έντονη ανοδική τάση που την έφερε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 41 κρούσματα (Σχήμα 17), στην οποία η ανοδική τάση η οποία την είχε φέρει πολύ πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, πλέον πέρασε σε σταθεροποίηση. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 14 κρούσματα παρόλο που συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, συνεχίζει η πορεία αποκλιμάκωσης (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 23 κρούσματα (Σχήμα 19), και η έντονα ανοδική πορεία ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, παρουσιάζεται μια έντονα ανοδική διακύμανση.