Μια συνταγή για μια υπέροχη τυρόπιτα της Κρήτης τη Σαρικόπιτα. Μια τυρόπιτα με υπέροχη γεύση που θα την απολαύσετε περιχυμένη με μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι ή και σκέτη.
Υλικά
- μισό κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης
- 3 κούπες αλεύρι
- 3 κ.σ. λάδι
- 2 κ. σ. τσικουδιά, αλάτι και νερό όσο πάρει (1 κούπα και κάτι περίπου)
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρι το λάδι και τη ρακί. Τρίβουμε το αλεύρι να υγρανθεί με το λάδι και τη ρακί και βάζουμε το αλάτι και νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αλευρώνουμε καλά το τραπέζι μας ή το πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο το οποίο κόβουμε το σε στενόμακρες λωρίδες και τις λωρίδες σε μικρότερα μακρόστενα κομμάτια. [Αν δε μπορείτε να ανοίξετε μεγάλο λεπτό φύλλο το οποίο θα κόψετε μετά, κάντε τη ζύμη μπαλάκια και ανοίξτε ένα ένα μικρά φύλλα έτοιμα να τα γεμίσετε με τη ξινομυζήθρα].
- Τρίβουμε την ξινομυζήθρα με τα χέρια μας να γίνει ψιχουλιαστή και βάζουμε μια λωρίδα ξινομυζήθρας στη μέση σε κάθε κομμάτι. Διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές καλά ώστε να μας φύγει η ξινομυζήθρα μας και στρίβουμε τη πίτα να πάρει μορφή σαρικιού [εξ” ου και το όνομα σαρικόπιτες]. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες.
- Σε μια φρυτέζα ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι [ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο κ.ο.κ.] να κάψει βάζουμε τις σαρικόπιτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Οι σαρικόπιτες είναι έτοιμες να τις απολαύσετε περιχύνοντάς τες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι [μπορείτε φυσικά και σκέτες].
be2news.gr