Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Σαρωτής ματιών ανιχνεύει τον διαβήτη κι άλλες παθήσεις – «Παράθυρο στην υγεία»

Σαρωτής ματιών ανιχνεύει τον διαβήτη κι άλλες παθήσεις – «Παράθυρο στην υγεία»

Σε απίστευτα επίπεδα έχει φτάσει η τεχνολογία, καθώς ερευνητές κατάφεραν με οφθαλμοσκόπιο νέας γενιάς να εντοπίσουν ενδείξεις προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, ορισμένες καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το Πανεπιστήμιο Northwestern, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το New York Eye and Ear Infirmary διεξάγουν σχετικές έρευνες για το πώς τα μάτια μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της πρόωρης ανίχνευσης ασθενειών.

Το μάτι ως παράθυρο στην υγεία

Ο Stephen A. Burns, καθηγητής στο Πανεπιστημίο της Ιντιάνα τόνισε χαρακτηριστικά «Η έρευνα αυτή αφορά τη χρήση του ματιού ως παράθυρο στην υγεία. Θέλουμε να δώσουμε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης την πιο καθαρή εικόνα που μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν στο σώμα, μη επεμβατικά».

Το εργαστήριο του Burns ανέπτυξε ένα οφθαλμοσκόπιο, που μπορεί να παρατηρεί το πίσω μέρος του ανθρώπινου ματιού σε πολύ υψηλή ανάλυση, κάτι που τους επιτρέπει να διακρίνουν την κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ο Burns έχει εντοπίσει βιοδείκτες για τον διαβήτη και την υπέρταση στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού.

 

Ο Stephen Burns δίπλα από το μεγάλης ακριβείας οφθαλμοσκόπιο.

Μεγάλη σημασία σε αντίστοιχες μελέτες έχουν δώσει και ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Northwestern, Mount Sinai και Stanford, αξιοποιώντας οφθαλμοσκοπική τεχνολογία για να παρατηρήσουν διάφορα μέρη του ματιού, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και των υποδοχέων φωτός, σύμφωνα με το interestingengineering.com.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τις διαγνώσεις

Το Εθνικό Ινσιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ (NIH) χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα με στόχο να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες με την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία μία συσκευής για πρόωρη διάγνωση παθήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα οφθαλμοσκόπια, επεξεργαζόμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εικόνες, πιθανόν μειώνοντας τον χρόνο διάγνωσης.

Στο τέλος της χρονιάς η συσκευή πρόκειται να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές εθελοντών, ενώ η σάρωση ματιών πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα άτομα άνω των 60 ετών.

Πηγή: in.gr

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...