Πολλές φορές μαγειρεύοντας βρισκόμαστε στη θέση να προσθέσουμε παραπάνω από κάποιο υλικό σε ένα φαγητό απλά και μόνο για να μη μείνει μια κουταλιά μέσα στη συσκευασία. Όλοι το έχουμε κάνει, δε χρειάζεται όμως να το επαναλάβουμε. Διαβάστε εδώ μια μοναδική συνταγή για τηγανητό ρύζι με τα …περισσεύματα!
Σας περίσσεψε λίγο καλαμπόκι; Αγοράσατε μεγαλύτερη συσκευασία αρακά που βρήκατε στις προσφορές του Lidl ή στο φυλλάδιο ΑΒ; Αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Και τώρα τι θα κάνετε; Θα βάλετε περισσότερη ποσότητα μέσα στο φαγητό σας ή θα το πετάξετε; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα απ’ τα δύο! Το ζήτημα είναι πως τόσο από άποψη οικονομίας όσο και από πλευρά βιωσιμότητας δεν είναι σωστό να μαγειρεύουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού που δε θα καταναλώσουμε και θα καταλήξουν στο κάδο των αχρήστων. Γι’ αυτό το λόγο ετοιμάσαμε για εσάς μια πεντανόστιμη συνταγή για τηγανητό ρύζι με όλα αυτά που μπορεί να περισσέψουν σε κάποια συνταγή και να κρατήσετε για την επόμενη.
Τηγανητό ρύζι με κρέας και λαχανικά (2 μερίδες)
Υλικά (ενδεικτικά)
- Μια κούπα ρύζι μπασμάτι
- έναν κορμό από μπρόκολο
- 2 κουταλιές καλαμπόκι
- 2 κουταλιές αρακά
- 2 μανιτάρια
- μια φέτα μπέικον
- 1 ροδέλα ανανά
- λίγο κοτόπουλο (ή άλλο κρέας) σε μπουκίτσες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά
Τα υλικά της συνταγής αυτής μπορείτε να τα συγκεντρώνετε μέρα με τη μέρα σε ένα ταπεράκι στην κατάψυξη μέχρι να μαζέψετε όσα σας χρειάζονται. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο από τα παρακάτω υλικά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ό,τι έχετε. Μπορείτε για παράδειγμα αντί για ανανά να βάλετε μάνγκο ή αχλάδι ανάλογα με την εποχή και αντί για μπρόκολο να βάλετε καρότο ή κουνουπίδι! Αν δεν είστε σίγουροι για τους συνδυασμούς μπορείτε να συμβουλευτείτε σελίδες που συγκεντρώνουν τα τρόφιμα που ταιριάζουν γευστικά.
Εκτέλεση
- Ξεκινάτε κόβοντας σε μια επιφάνεια κοπής όλα σας τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Το ίδιο κάνετε σε μια άλλη επιφάνεια με τα κρεατικά σας.
- Έπειτα βάζετε σε μια κατσαρόλα αρκετό βραστό νερό και προετοιμάζετε το ρύζι προσθέτοντας αλάτι και ένα κουταλάκι κουρκουμά. Τα περισσότερα ρύζια του εμπορίου είναι έτοιμα σε περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη.
- Στη συνέχεια σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το κρέας σας που έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Το κρέας αν είναι κομμένο μικρές μπουκίτσες δε θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να μαγειρευτεί αλλά θα πρέπει κι εσείς να το δοκιμάσετε κόβοντας με ένα μαχαίρι ένα από τα πιο μεγάλα κομμάτια.
- Αφαιρείτε το κρέας σε ένα πιάτο και βάζετε στο τηγάνι σας που πρέπει να είναι καυτό τα μανιτάρια (αν έχετε). Το κάνουμε αυτό γιατί τα μανιτάρια χρειάζονται πολύ δυνατή φωτιά και καθόλου υγρασία προκειμένου να μαγειρευτούν ωραία.
- Έπειτα προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά σας που έχετε κόψει σε μικρά κυβάκια όπως το μπρόκολο, τον ανανά και φυσικά το καλαμπόκι και τον αρακά που δε χρειάζονται κόψιμο.
- Στο τέλος βάζετε το μπέικον που έχετε κόψει επίσης σε κομματάκια. Ανακατεύετε και αφήνετε να καραμελώσουν. Δοκιμάζετε για αλάτι και εφόσον είναι όπως σας αρέσει συνεχίζετε προσθέτωντας στο τηγάνι σας ξανά το κρέας και το ρύζι που έχετε αφήσει στην άκρη. Ανακατεύετε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας μέσα στο ρύζι και σερβίρετε!
Το ωραίο με την παραπάνω συνταγή είναι ότι μπορείτε να την προσαρμόσετε εύκολα ανάλογα με τα υλικά που διαθέτετε και κάθε φορά βγαίνει γευστική και απολαυστική! Φαντασία να υπάρχει και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει! Καλή σας όρεξη λοιπόν!