Στη Μassar Investments LLC, επενδυτικό σχήμα που ελέγχεται από τον Αραβα δισεκατομμυριούχο Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ, μεταφέρθηκε το 20,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2016 και στο πλαίσιο της ικανοποίησης των προαιρέσεων για την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go από την κυρίαρχο πάροχο της Τυνησίας Tunisie Telecom (TT). Το τίμημα ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ και θεωρείται εσωτερική διευθέτηση των μετοχών που κατέχουν Αραβες επενδυτές στη Forthnet.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες η TT, ολοκληρώθηκε η ικανοποίηση όλων των προαιρέσεων που είχαν τεθεί για την εξαγορά της μαλτέζικης Go και πλέον η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας είναι κάτοχος του 65% των μετοχών της Go. Μέσω της τελευταίας, η ΤΤ απέκτησε έμμεση συμμετοχή περίπου 22,6% στην ελληνική Forthnet. Μάλιστα, με βάση τις ανακοινωμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και στις 11 Αυγούστου 2016, η Go απέκτησε επιπλέον ποσοστό 1,97% στη Forthnet. Ετσι η (έμμεση) συμμετοχή της ΤΤ στη Forthnet ανέρχεται στο 24,6%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments από 22,6% θα περιορισθεί στο 20,6%.
Νέος μέτοχος της Forthnet, εκτός από την TT, είναι ο Αραβας επιχειρηματίας Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ. Ο τελευταίος ανήκει σε μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με έδρα το Ντουμπάι, και είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Mashreq Bank. Η προσωπική περιουσία του κ. Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ ανέρχεται σε περίπου 2,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ και με βάση το οικονομικό περιοδικό Forbes κατατάσσεται στην 420ή θέση στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη.
Πάντως η μεταβίβαση αυτή δεν σημαίνει ότι ο Αραβας μεγαλοεπιχειρηματίας είναι αποφασισμένος να επενδύσει στην ελληνική εταιρεία. Αντίθετα το γεγονός ότι διέθεσε ένα επιπλέον ποσοστό 1,97% των μετοχών Forthnet στην ΤΤ δείχνει ότι ο ίδιος εξυπηρετεί τη στρατηγική αποεπένδυσης που ακολουθεί η επενδυτική εταιρεία Emirates International Telecommunications (EIT), που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign fund) Dubai Holdings. Η ΕΙΤ έχει επενδύσει σε έξι εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια αποεπενδύει συστηματικά από τα περιουσιακά της στοιχεία.
Οι τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις στη Forthnet προκαλούν το ενδιαφέρον, ειδικά ενόψει της έκδοσης του νέου Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) 100 εκατ. ευρώ. O εκδότης, εφόσον τελικά υπάρξει, ουσιαστικά θα ελέγξει την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Forthnet τώρα προετοιμάζεται να εκδώσει το ενημερωτικό δελτίου του δανείου, κάτι που μπορεί να συμβεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Η εταιρεία έχει περιθώριο έως το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να ολοκληρώσει την έκδοση του ΜΟΔ, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 2016.
Για τη Forthnet είχε ενδιαφερθεί η Wind Hellas, η οποία απέκτησε το 33% των μετοχών της επιχείρησης. Εν συνεχεία συμμετοχή 7% απέκτησε η Vodafone, ελέγχοντας έτσι οι δύο εταιρείες το 40% της Forthnet. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2014 Vodafone και Wind είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 44% των μετοχών που κατείχε στη Forthnet η αραβική ΕΙΤ. Πoτέ ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Forthnet. Πάντως, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Wind Hellas (Απρίλιος 2016), το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Forthnet σε συνεργασία με τη Vodafone παραμένει ισχυρό.
kathimerini.gr