Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Σε χρυσές λίρες επενδύουν οι Βολιώτες

Σε χρυσές λίρες επενδύουν οι Βολιώτες

Σε αναζήτηση χρυσών λιρών βρίσκονται μετά το «Brexit» πολλοί Βολιώτες, σε μια προσπάθεια να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις που έχουν ακόμη στα σεντούκια τους και καθώς παραμένει η αβεβαιότητα στο τραπεζικό μας σύστημα και δεν αίρονται τα «capital controls».

Με βάση υπολογισμούς παραγόντων της τοπικής αγοράς χρυσού, η ζήτηση χρυσών λιρών έχει αυξηθεί μέχρι και 200% σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους κρίσεων, δείγμα πως υπάρχει ακόμη χρήμα καταχωνιασμένο σε παπλώματα και μπαούλα…

Η ζήτηση μάλιστα είναι αυξημένη κυρίως από καταστήματα χρυσού και χρυσοχοεία και όχι από τις Τράπεζες, καθώς η αγορά χρυσών λιρών από τις τελευταίες συνεπάγεται και δήλωση εισοδημάτων και «πόθεν έσχες».

Η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή, που επιτείνεται από τις κακές ειδήσεις και για τις ιταλικές τράπεζες, αλλά κυρίως μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε τους Βολιώτες που έχουν χρήματα στα σεντούκια τους, να προβούν στην αγορά χρυσών λιρών, αφού το πολύτιμο μέταλλο είναι ένα σίγουρο καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων.

Η αναζήτηση μάλιστα για την αγορά χρυσού παγκόσμια είναι τέτοια, που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε από τις 35.000 ευρώ το κιλό στις 25 Απριλίου φέτος, στις 39.882 ευρώ το κιλό στις 10 Ιουλίου, για να πέσει λίγο στις 38.455 ευρώ το κιλό την περασμένη Πέμπτη 14 Ιουλίου.

«Η τιμή του χρυσού έχει ανεβεί 20%, δείγμα της διεθνούς ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνει ο χρυσοχόος Γιάννης Φόβος, από τον Σύλλογο Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Μαγνησίας.

Οι αναζητούντες χρυσές λίρες δεν προβαίνουν σε αγορές μεγάλου αριθμού νομισμάτων, αλλά για να μην δίνουν στόχο, αγοράζουν λίγα τεμάχια κάθε φορά, πέντε-δέκα…

Από το 1489…

Οι χρυσές λίρες Αγγλίας συνιστώνται ως σταθερή επενδυτική επιλογή. Κόπηκαν για πρώτη φορά το 1489 από τον Ερρίκο VII και αποτελούσαν βαρύ νόμισμα της εποχής, που αντιστοιχούσαν σε 20 σελίνια. Το 1817 η αποικιοκρατία και η εδαφική εξάπλωση της Μεγάλης Βρετανίας σε όλο τον κόσμο οδήγησαν στην παγκόσμια επικράτηση της λίρας. Το 1838 κυκλοφόρησαν οι πρώτες βικτωριανές λίρες με τη νεανική προτομή της βασίλισσας Βικτωρίας στη μια όψη και ένα θυρεό στην άλλη, που σηματοδότησαν μια περίοδο ακμής και απόλυτης βρετανικής κυριαρχίας. Πορτρέτα της βασίλισσας στην ηλικία της ωριμότητας στη μια πλευρά και ο άγιος Γεώργιος που σκοτώνει τον δράκο στην πίσω πλευρά του νομίσματος κυκλοφόρησαν το 1881, 1887 και 1893, ενώ μόνο μια σειρά από λίρες κόπηκαν από τον Εδουάρδο, τον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ το 1902. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τράπεζα της Αγγλίας απέσυρε την χρυσή λίρα από την κυκλοφορία, ενώ μετά το πέρας του πολέμου τη μετέτρεψε σε συλλεκτικό και αποθησαυριστικό νόμισμα.

Από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα η αγγλική λίρα αποτελεί παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγής, καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αστάθειας και οικονομικών κρίσεων. Τις τελευταίες μάλιστα δεκαετίες η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ εξέδωσε δύο νέες χρυσές λίρες με την προτομή της σε νεανική και μεγαλύτερη ηλικία, που προορίζονται όχι μόνο για επενδυτές, αλλά και για συλλέκτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας ήταν την Πέμπτη 14 Ιουλίου 270 ευρώ και η τιμή πώλησης 280 ευρώ.

Είτε πρόκειται για παλαιότερη, είτε για νεότερη έκδοση, η χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, μέταλλο που εγγυάται την αντοχή του νομίσματος στη φθορά και το χρόνο. Το πάχος της είναι 1,52 χιλιοστά και το βάρος 7,9881 γραμμάρια. Ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια ή 0,2354 ουγγιές. Το βάρος της σε καθαρό χρυσό καθορίζει την αξία της λίρας, η οποία υπολογίζεται με βάση την αξία του χρυσού, που προκύπτει από την ισοτιμία χρυσού – δολαρίου.

Στην Ελλάδα οι χρυσές λίρες πωλούνται κατ’ αποκλειστικότητα από εξειδικευμένα καταστήματα, από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Τράπεζας Πειραιώς, καθώς διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη διάκριση των αυθεντικών από τις κάλπικες λίρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Τράπεζα της Ελλάδας με δελτία τιμών χρυσού ανακοινώνει την τιμή της λίρας για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, αν και ορισμένα αξιόπιστα καταστήματα προσφέρουν συχνά πολύ καλύτερη τιμή από την προτεινόμενη της Τραπέζης Ελλάδος.

Επενδυτικό καταφύγιο

Οι αγοραστές που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν χρυσές λίρες, είναι απαραίτητο να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο εξειδικευμένο κατάστημα για πώληση χρυσών λιρών, ή στην τράπεζα και να δημιουργήσουν ειδικό λογαριασμό κατάθεσης των χρημάτων, τα οποία αντιστοιχούν στην ποσότητα χρυσού, που έχουν παραγγείλει.

Η αγορά και η κατάθεση χρυσού είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Καθώς ο επενδυτικός χρυσός διακινείται ελεύθερα σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ενώ η αποδέσμευσή του από το ΦΠΑ τον καθιστά συμφέρουσα επενδυτική επιλογή.

Όπως σημειώνει ο κ. Φόβος «η επένδυση σε χρυσές λίρες προτείνεται ανεπιφύλακτα από οικονομολόγους και χρηματιστές, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομική αστάθεια που πλήττει το ευρώ, τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η απειλή επιστροφής στη δραχμή, η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η καθοδική πορεία του χρηματιστηρίου και η περιρρέουσα ανασφάλεια και ρευστότητα, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του χρυσού καθιστούν την αγορά χρυσών λιρών σίγουρη επενδυτική κίνηση».

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία

Δες επίσης

Δραματικές ώρες για γνωστή εισαγγελέα της Λάρισας – Αναζητείται ο 39χρονος αγνοούμενος γιος της – Εντατικοποιούνται οι έρευνες (φωτο – βίντεο)

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα για την εξαφάνιση του 39χρονου Λαρισαίου αγνοούμενου Βασίλη Καλόγερου, γιου ...

Αφήστε μια απάντηση