Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Σε κατάσταση επιφυλακής για τον ιό του Δυτικού Νείλου οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Σε κατάσταση επιφυλακής για τον ιό του Δυτικού Νείλου οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σοφοκλής Κουρτίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα του ιού σε άνθρωπο, ούτε έχει εντοπιστεί μολυσμένο κουνούπι, στις ειδικές παγίδες όπου τα έντομα “συλλαμβάνονται” για να εξεταστούν στη συνέχεια σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

Η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθηγήτρια μικροβιολογίας της Iατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ακόμη κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη και σημείωσε ότι πέρσι η εμφάνιση του ιού είχε γίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως και χαρακτήρισε το 2018 ως “τη χρονιά του Δυτικού Νείλου”, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη σημείωσε ρεκόρ και διαμορφώθηκε 7,2 φορές σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

“Πέρσι υπήρξαν κρούσματα σε περιοχές της Ευρώπης πολύ βορειότερες, ενώ καταγράφηκε περιστατικό μέχρι και στη Γερμανία” σημείωσε.

Στο ερώτημα εάν έπειτα από μία περίοδο έξαρσης του ιού αναπτύσσονται αντισώματα στον άνθρωπο ή τα ζώα και μειώνονται οι πιθανότητες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η κ. Παπά απάντησε: “Στη φύση ο ιός κυκλοφορεί μεταξύ πτηνών και κουνουπιών. Όταν υπάρχει μια μεγάλη επιδημία, μετά υπάρχει μία ανοσία στα πτηνά που προφυλάσσουν και σταματούν τον κύκλο ζωής του ιού. Οι άνθρωποι αποκτούν κάποια ανοσία αλλά δεν είναι αρκετή για να σταματήσει μια επιδημία, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, αλλά χρειάζεται να λαμβάνουμε συστηματικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια” προσθέτοντας ότι μετά την επιδημία του 2010 στη βόρεια Ελλάδα δεν σημειώθηκαν κρούσματα τις επόμενες χρονιές.

Για τη φετινή χρονιά είπε ότι σαφής εικόνα για τον ιό θα υπάρχει στα μέσα με τέλη Ιουλίου, οπότε συνήθως το πρόβλημα είναι εντονότερο.

“Φέτος είχαμε λιγότερες βροχές από πέρσι και για την ώρα τα επίπεδα της βροχόπτωσης φαίνονται χαμηλότερα από πέρσι. Ωστόσο οι ειδικοί δεν μπορούν να μας δώσουν πρόβλεψη για όλο το καλοκαίρι” επισήμανε ο κ. Κουρτίδης. Διαβεβαίωσε δε, ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται σε εξέλιξη, παρεμβάσεις γίνονται και στο έδαφος και με πτήσεις ελικοπτέρων, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνουν τον κόσμο για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δες επίσης

Καιρός: Με τσουχτερό κρύο μπήκε η βδομάδα – Σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία – Κάτω από τους -9 °C οκτώ περιοχές

Με τσουχτερό κρύο ξεκίνησε η νέα βδομάδα με την θερμοκρασία από το μεσημέρι και μετά να ...