Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στοχεύει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας, εν μέσω αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης “Δέλτα“, που θεωρείται πως είναι πιο μεταδοτική. Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό “όπλο” κατά του κορονοϊού, διαμηνύουν κυβέρνηση και ειδικοί από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει ανοίξει τις πόρτες της για τους τουρίστες. Από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα πλέον, ότι σε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας, τα όποια μέτρα θα λαμβάνονται θα είναι τοπικού χαρακτήρα, καθώς η οικονομία δεν θα αντέξει ένα ακόμη lockdown, ενώ ήδη άρχισαν να ισχύουν οι πρώτες διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες και οι πρώτοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.
Επόμενο βήμα της κυβέρνησης, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου με τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες που εμφανίζονται διστακτικοί έναντι των εμβολίων, σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Βασικό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία που θα γίνει “πόρτα-πόρτα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα έχουν αιρετοί, τοπικοί παράγοντες και “influencer”, οι οποίοι θα επιστρατευθούν προκειμένου να προσεγγίσουν τους πολίτες και να τους πείσουν να σπεύσουν για τον εμβολιασμό τους.
Το σχέδιο αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και έδωσε έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ενώ όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε γι’ άλλη μια φορά την ανάγκη να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες και να σπεύσουν για τον εμβολιασμό τους, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το τείχος ανοσίας, με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων 70-75% έως το τέλος του καλοκαιριού. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι ζήτημα χρόνου να επικρατήσει και στη χώρα μας και σημείωσε ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75%. Σήμερα βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διερεύνηση που κάνουν ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, τα πιο πολλά -αλλά όχι όλα- αφορούν κυρίως νέες ηλικίες και “σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας”. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι το 95% των βαρέων περιστατικών που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και έστειλε το μήνυμα “εμβολιαστείτε”.
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 801 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ακόμη έξι συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 173.
Οι “πρωταθλητές” στους εμβολιασμούς – Ποιες περιοχές έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, τι συμβαίνει στην Αττική
Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά την Ελλάδα, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης που έγινε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια προηγείται (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.
Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί το 55% των κατοίκων τουλάχιστον με μια δόση, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.
Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα χειρότερα ποσοστά στους εμβολιασμούς καταγράφονται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31% των πολιτών.
Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).
Σε ό,τι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57%, ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.
Η εκστρατεία “πόρτα-πόρτα” για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι
Εκστρατεία να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες και να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ξεκινά η κυβέρνηση με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης και προσώπων που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα αλλά και των φόβων για επικράτηση του πιο μεταδοτικού στελέχους “Δέλτα”.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου αποφασίστηκε η εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία των εμβολιασμών σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών και να χτιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων. Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.
Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιούνται
Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με αυτό της AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.
Ξεκινά ο εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα
Όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση της Δευτέρας, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων. Σημείωσε επίσης, ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ’ όλα τα εμβόλια , λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.
Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.
Θεοδωρίδου: Προστασία 33% από τη μετάλλαξη “Δέλτα” με τη μία δόση εμβολίου
Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορονοϊού αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου. “Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό”, είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου. “Το Pfizer και κατ’ επέκταση το Moderna αγγίζει το ποσοστό του 96% σε αποτελεσματικότητα, το AstraZeneca το 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το J&J το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως και από τον θάνατο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως του 33%”.
enikos