Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Σε τι διαφέρουν τα αντισώματα COVID-19 από τα εμβόλια με τα αντισώματα από την μόλυνση

Σε τι διαφέρουν τα αντισώματα COVID-19 από τα εμβόλια με τα αντισώματα από την μόλυνση

Επί του παρόντος, πολλοί ενδιαφέρονται για τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στην COVID-19. Άλλωστε οι εμβολιασμοί γι’ αυτά γίνονται: για να αποκτήσουμε όλοι αντισώματα απέναντι στον κορονοϊό.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε λοίμωξη ή εμβολιασμό. Η απόκριση αντισωμάτων είναι ένα από τα βασικά σημάδια ότι ένα άτομο είχε προηγουμένως μολυνθεί (ή εμβολιαστεί) για μια ασθένεια όπως η COVID-19. Και μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, τα αντισώματα είναι ένα σημάδι ότι το άτομο προστατεύεται από μελλοντική μόλυνση.

Κορονοϊός: Πώς λειτουργούν τα αντισώματα

Όποτε ο οργανισμός εκτίθεται σε ξένα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αμυντικές πρωτεΐνες για την καταπολέμησή τους, οι οποίες ταιριάζουν ακριβώς με αυτόν τον ξένο οργανισμό. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν τον εισβολέα με τη βοήθεια πρωτεϊνών στην επιφάνειά του, που ονομάζονται αντιγόνα. Αυτά τα αντιγόνα είτε σκοτώνουν τα ξένα παθογόνα είτε τα “κλειδώνουν” στα αντιγόνα τους, τα οποία αργότερα εξουδετερώνονται από άλλα ανοσοκύτταρα.

Το πρώτο αντίσωμα που παράγεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μετά από επαφή με οποιαδήποτε ασθένεια που προκαλεί παθογόνα, ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Μ (Immunoglobulin M, ή IgM) και το άλλο ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G (Immunoglobulin G, ή IgG). Τα αντισώματα IgG παράγονται αργότερα από το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζουν ρόλο στη δημιουργία κυττάρων “μνήμης”, που παραμένουν στον οργανισμό για την καταπολέμηση του ιού σε περίπτωση επαναμόλυνσης.

Αυτά τα αντισώματα παράγονται στο σώμα μας σε δύο περιπτώσεις:

  1. όταν εκτίθενται απευθείας στον ιό (μόλυνση)
  2. μετά από το εμβόλιο για τον ιό

Αλλά τα αντισώματα που παράγονται και στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

Κορονοϊός: Αντισώματα από μόλυνση

Όταν έρχεστε σε επαφή με τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να περάσει από ολόκληρη τη διαδικασία αναγνώρισης του ιού και στη συνέχεια να δημιουργήσει αντισώματα για την καταστροφή του.

Τα Β κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό δημιουργούν αντισώματα για διάφορα μέρη του ιού. Μερικά από αυτά αποδεικνύονται αποτελεσματικά, ενώ άλλα όχι. Έτσι ο οργανισμός σας εντοπίζει και εξαλείφει τον ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ορισμένα αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης αργότερα.

Το πόσο καιρό αυτά τα κύτταρα μνήμης μπορούν να παλέψουν για να αποτρέψουν την μόλυνση στην περίπτωση της COVID-19 είναι δύσκολο να το πούμε, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα γι’ αυτόν τον κορονοϊό, που παραμένουν άγνωστα προς το παρόν. Ωστόσο, μελέτες που διεξήχθησαν σε άλλους κορονοϊούς στο παρελθόν δείχνουν ότι όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί με οποιονδήποτε ιό, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου στο μέλλον μειώνεται.

Κορονοϊός: Αντισώματα από το εμβόλιο COVID-19

Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος δημιουργίας ανοσίας έναντι του κορονοϊού χωρίς να αρρωστήσετε. Μέσω του εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθεται σε μία ή περισσότερες πρωτεΐνες από τον ιό. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να δημιουργήσει Β κύτταρα, που παράγουν συγκεκριμένα αντισώματα, τα οποία με την σειρά τους μπορούν να εξουδετερώσουν τον συγκεκριμένο ιό.

Το εμβόλιο COVID-19 βοηθά στον σχηματισμό κυττάρων μνήμης Β, όπως συμβαίνει και μετά από φυσική λοίμωξη. Αφότου κάνετε το εμβόλιο, αν εκτεθείτε στον κορονοϊό αυτά τα κύτταρα μνήμης απελευθερώνουν αντισώματα που μπορούν να τον στοχεύσουν. Εξαλείφουν τον κορονοϊό ακόμη και πριν μπορέσει να προκαλέσει λοίμωξη στο σώμα. Σε περίπτωση υπερβολικής έκθεσης στον ιό (μεγάλο ιικό φορτίο), μπορεί να αρρωστήσετε, αλλά τα συμπτώματα θα είναι ήπια.

Κορονοϊός: Η διαφορά στα αντισώματα μετά από φυσική μόλυνση και εκείνα μετά από το εμβόλιο COVID-19

Και στις δύο περιπτώσεις, τα αντισώματα παράγονται παρόμοια και έχουν την ίδια επίδραση στον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στον τύπο ανοσολογικής απόκρισης και αντισωμάτων από τον εμβολιασμό και την φυσική μόλυνση.

Σε περίπτωση φυσικής λοίμωξης, το σώμα παράγει πρώτα αντισώματα τύπου IgM και μετά IgG. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παρέχει άμεση προστασία μετά την έκθεση στον ιό. Ομοίως, στην περίπτωση του εμβολιασμού, ο οργανισμός χρειάζεται λίγο χρόνο για να παράγει τα αντισώματα. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να αναγνωριστούν τα ξένα κύτταρα.

Όταν έχετε μολυνθεί με τον φυσικό ιό, το σώμα σας παράγει διαφορετικά είδη αντισωμάτων ως απάντηση σε αυτόν. Ο εμβολιασμός εισάγει μόνο ένα μέρος του ιού, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να μην παράγει διαφορετικά είδη αντισωμάτων, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση φυσικής μόλυνσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός. Οι ερευνητές επιλέγουν προσεκτικά το μέρος του ιού, που ενεργοποιεί μια απόκριση αντισωμάτων.

Όσον αφορά το ποιος τρόπος (μόλυνση ή εμβόλιο) παράγει καλύτερα αντισώματα, τότε να ξέρετε ότι οι δύο καταστάσεις δεν μπορούν να συγκριθούν. Η φυσική μόλυνση και ο εμβολιασμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εκτός αυτού, δεν γίνονται όλοι οι εμβολιασμοί με τον ίδιο τρόπο και δεν παράγουν τα ίδια αντισώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εμβόλιο μπορεί να μην παράγει αντισώματα το ίδιο αποτελεσματικά με εκείνα μετά από φυσική μόλυνση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί το ακριβώς το αντίθετο. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις χωρίς να μελετήσουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο εμβόλιο προστατεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε το εμβόλιο COVID-19 ακόμα και αν περάσατε τη νόσο, για να παραμείνετε ασφαλείς.

 

Iatropedia.gr

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...