Δέκα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ένα ισχυρός σεισμόςμεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της χερσονήσου του Άθω, δηλαδή πολύ κοντά στο ΆγιοΟρος. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στην γύρω περιοχή αλλά ακόμα και μέχρι την Αθήνα με τους σεισμολόγους να υπογραμμίζουν ότι τον σεισμό έφερε το ρήγμα της Ανατολίας. Μέχρι και αρκετή ώρα αργότερα ο «χορός των Ρίχτερ» δεν είχε σταματήσει, καθώς κατεγράφησαν περισσότεροι από 10 μετασεισμοί.
Ο μεγάλος κύριος σεισμός ο οποίος επαναξιολογήθηκε στα 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε 20 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική, σε θαλάσσια περιοχή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όσο και πολύ νοτιότερα μέχρι την Αττική. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 18,8 χιλιόμετρα.
Πάνω από δέκα οι μετασεισμοί – 4,4 Ρίχτερ ο ισχυρότερος
Πάνω από είναι οι 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,4Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μετά τον κύριο σεισμό στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο σεισμό. Επίσης έχουν καταγραφεί δύο ακόμα μετασεισμοί με ένταση μεγαλύτερη των 3 Ρίχτερ.
Λέκκας: Σε παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας το επίκεντρο
Για το μεγάλο σεισμό μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο».
Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Αιγαίο πέλαγος.
Μιλώντας στο Thesstoday, εξήγησε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθον και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».
Παπαζάχος: Θα χρειαστούν μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας
Αρκετές μέρες θα πρέπει να περάσουν για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τη δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 13:48 στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χαλκιδική, νότια της χερσονήσου του Άθω. «Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.
Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής. Τα ρήγματα αυτά – συνέχισε – δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.
Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014, όπου παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού (6,9 ρίχτερ) δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις.
Δήμαρχος Σιθωνίας: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί ως τώρα
Ιδιαίτερα αισθητός στον δήμο Σιθωνίας έγινε ο κύριος σεισμός. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας σημείωσε στο ThessToday.gr ότι δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο.
«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Παράλληλα επεσήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».
ethnos