Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό

Σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό

Οι χοροί και τα πανηγύρια του κ. Αγοραστού
Χωρίς να μας προκαλέσει καμία έκπληξη, παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη ένα επικοινωνιακό show του Περιφερειάρχη, στα πλαίσια της «προβολής» του έργου που έχει επιτελέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, στα Τρίκαλα. Η διαφορά, σε σχέση με τη συνήθη επικοινωνιακή τακτική, είναι ότι αυτή τη φορά συνοδεύονταν με μουσική και τραγούδια. Στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες, οι «χοροί και τα πανηγύρια» δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση και φυσικά, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες που φέρουν, τόσο αυτοί που κυβέρνησαν για δεκαετίες τη χώρα μας, όσο και αυτοί που διαχειρίστηκαν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Μας παρουσίασαν, στις εκδηλώσεις αυτές, έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική.
Αν κάποιος ανατρέξει στα προηγούμενα Κοινοτικά Προγράμματα και διαβάσει τη στοχοθεσία και τους αναπτυξιακούς και θεματικούς άξονες που περιγράφονται σ’ αυτά, θα περίμενε να δει ένα αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζει ο Νομός μας και η Θεσσαλία. Επομένως, ήταν «στραβός ο γιαλός και στραβά αρμενίζαμε» όλα αυτά τα χρόνια.
Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, συνοπτικά, ήταν οι ακόλουθοι:
– δεν υπήρξε στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, τόσο σε κεντρικό, όσο και τοπικό – περιφερειακό επίπεδο
– βάφτιζαν στόχους και θεματικούς άξονες ώστε να είναι συμβατοί με τις κοινοτικές οδηγίες, για να πετύχουν τις εγκρίσεις των προγραμμάτων, χωρίς να ενδιαφέρονται για την επίτευξη αυτών
– κυριάρχησαν μικροπολιτικές και πελατειακές αντιλήψεις στην κατανομή των πόρων
– κατασπαταλήθηκαν σημαντικοί πόροι, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για την υλοποίηση έργων χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική και συνεισφορά
– κυριάρχησαν τα κατασκευαστικά έργα, με σημαντικούς προϋπολογισμούς, σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την στοχευμένη κατάρτιση.
Για του λόγου το αληθές, ας κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή στα δύο τελευταία Κοινοτικά Προγράμματα στη Θεσσαλία. Με το ΚΠΣ 2000-2008, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων (από το ΠΕΠ, τα Τομεακά Προγράμματα και την ιδιωτική συμμετοχή) που υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, ξεπέρασε τα 4 δις ευρώ! Η κοινοτική συμμετοχή του ΕΣΠΑ 2007-2013, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που χρηματοδοτήθηκαν από τα Τομεακά Προγράμματα και την ιδιωτική συμμετοχή, ανήλθαν σε 600 εκ. ευρώ. Με τέτοια ποσά, θα περίμενε κανείς να δει μια Θεσσαλία σε πολύ καλύτερη θέση. Μια Θεσσαλία που θα πρόβαλε αντιστάσεις στην κρίση. Τελικά αποδεικνύεται ότι η διαχείριση των Κοινοτικών Πόρων στη Θεσσαλία και στη χώρα, ήταν ένας από τους παράγοντες της κρίσης.
Με τα παραπάνω δεν θέλουμε να μηδενίσουμε τα πάντα. Η κατάσταση στο Νομό μας δεν είναι η ίδια που ήταν πριν 30 χρόνια. Σίγουρα, όμως, δεν είναι αυτή που θα μπορούσε και θα θέλαμε να είναι, αν αναλογιστούμε τους πόρους που δαπανήθηκαν και τις δυνατότητες που έχει ο Νομός μας. Επειδή όλα και όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, αυτό είναι απογοητευτικό για τα Τρίκαλα. Σήμερα, ο Νομός Τρικάλων συμμετέχει με ποσοστό 11% στη διαμόρφωση του Περιφερειακού ΑΕΠ και καταλαμβάνει την τελευταία θέση, πίσω από τη Λάρισα, τη Μαγνησία και την Καρδίτσα. Ένα αποτέλεσμα αναμενόμενο, όταν προτεραιότητα διαχρονική ήταν η κατασκευή δρόμων προς κάθε απίθανη κατεύθυνση, οι αναπλάσεις πλατειών, οι κατασκευές Δημαρχείων σε υπό κατάργηση Δήμους, οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Απεναντίας, τα έργα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη, είτε δεν προτάθηκαν, είτε είναι ημιτελή. Έτσι, ο δρόμος Τρίκαλα – Λάρισα ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο. Ο δρόμος Τρίκαλα – Καρδίτσα μοιάζει με επαρχιακό. Ο δρόμος Τρίκαλα – Καλαμπάκα (δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) πρέπει να κατέχει παγκόσμια πρωτιά ολοκλήρωσης (περίπου 10 χρόνια). Οι πλημμύρες του Πηνειού και των παραποτάμων θεωρούνται ετήσια φυσικά φαινόμενα, σαν αποτέλεσμα της ανεφάρμοστης «ιδέας» εκτροπής του Αχελώου που δεν επέτρεψε την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το ΒΙΟΠΑ στη Φαρκαδώνα και το Κτηνοτροφικό Πάρκο στο Διάσελο, εγκαταλειφθήκαν. Ο πολιτισμός όχι μόνο δεν αναδείχτηκε και δεν συνδέθηκε με τον τουρισμό, αλλά παρέμεινε στα πανηγύρια. Ο τουρισμός, με το τεράστιο πλεονέκτημα των Μετεώρων, αφέθηκε στον «αυτόματο πιλότο». Φυσικά, ούτε κουβέντα να γίνεται για ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα του Νομού μας, κ. Περιφερειάρχη και δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με «χορούς και τραγούδια» αλλά με σχέδιο ανάπτυξης και προοπτικής.
Τμήμα Περιφερειακής Πολιτικής
Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Δες επίσης

Με εικόνες από τα Μετέωρα και πλάνα πάνω από τα μοναστηρια το νέο video clip του Χρήστου Μάστορα

Με εικόνες  από τα Μετέωρα και πλάνα πάνω από τις Ι. Μονές το νέο video ...

Αφήστε μια απάντηση