Ο Δήμος Τρικκαίων αποχαιρετά σήμερα τον ζωγράφο Θεόδωρο Μάρκελλο, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Ο Θεόδωρος Μάρκελλος δώρισε στην πόλη των Τρικάλων ικανό αριθμό έργων του το 1998, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Νοεμβρίου 1997. Δημιουργήθηκε με τον τρόπο αυτόν η ομώνυμη πινακοθήκη, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, όπου και παραμένει, μέχρι αυτό να αποκατασταθεί πλήρως.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, τονίζοντας: «Άνθρωποι που αγάπησαν τα Τρίκαλα, άνθρωποι σαν τον εξέχοντα Έλληνα ζωγράφο Θεόδωρο Μάρκελλο, δημιουργούν απώλεια δυσαναπλήρωτη με τη ζωή φυσική τους απουσία. Είναι, όμως, τιμή για την πόλη και τον Δήμο μας, και ταυτοχρόνως, διαχρονική «εγκατάσταση» του ζωγράφου στην πόλη, η παρουσία των έργων του. Η σκέψη των φιλότεχνων και κάθε ανθρώπου, εμπλουτίζεται από μηνύματα αγάπης στη φύση, στο ελληνικό φως, στις δυνάμεις του λαού μας. Συλλυπούμαι τους οικείους του, θαυμάζοντας το ζωγραφικό έργο, τιμώντας τη μέγιστη φιλότεχνη προσφορά του στην πόλη των Τρικάλων».
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Πήρε το δίπλωμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 1953 κοντά στους Α. Γεωργιάδη και Γ. Κεφαλληνό, κερδίζοντας τη μοναδική τιμητική διάκριση των διπλωματικών εργασιών. Συνολικά του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις. Το 1954 με υποτροφία του ισπανικού κράτους φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Σαν Φερνάντο της Μαδρίτης και αργότερα το 1960 με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Πραγματοποίησε πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε μέρος σε 9 Πανελλήνιες, σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε 8 διεθνείς. Βραβεύτηκε στη Ρωσία και Ιταλία. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Βουλή των Ελλήνων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βορρέ, σε πρεσβείες, Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δωρεά του υπουργείου Πολιτισμού, τράπεζες και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Στα Τρίκαλα
Η Πινακοθήκη του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου δημιουργήθηκε το 1988. Τα έργα επέλεξε και δώρισε προσωπικά ο καλλιτέχνης, από το τεράστιο σύνολο της εικαστικής του δημιουργίας. Η θεματολογία της συλλογής του κινείται κυρίως στην τοπογραφία του ελλαδικού χώρου, με θέματα τόσο από την ύπαιθρο, όσο και από τις αστικές διαμορφώσεις. Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, προσωπογραφίες και αποδόσεις νεκρής φύσης. Καλλιτεχνικά εκφράζει κυρίως τον Σεζανικό εξπρεσιονισμό με μοναδική εκφραστική δύναμη χωρίς να λείπουν και οι παραπέρα αναζητήσεις.
Αλλα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Βουλή των Ελλήνων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βορρέ, σε πρεσβείες, Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δωρεά του υπουργείου Πολιτισμού, τράπεζες και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Ο ζωγράφος
Σε σημείωμά του στον «Ριζοσπάστη» (25 Αυγούστου 1996), ο τεχνοκριτικός και φίλος των Τρικάλων, αείμνηστος Νίκος Αλεξίου, σημείωνε: «Ο Μάρκελλος ακολούθησε τούτη τη γραμμή της συνεχούς προσπάθειας για τη μορφοποίηση του εικαστικού πνεύματος. Κι έγινε ο πολυγραφότατος ζωγράφος της Ελλάδας. Δεν υπάρχει μέρος όπως Μύκονος, Σκύρος, Αττική, Πήλιο που να μην τον απασχόλησε το τοπίο του. Απεικόνισε την ομορφιά του ελληνικού υπαίθρου με έμπνευση και ειλικρίνεια. Συγχρόνως ασχολήθηκε με το πορτρέτο κατά τρόπο θαυμαστό. Νομίζω πως ο Μάρκελλος έκανε την τέχνη ζωή του και ανάσα του. Θεοποίησε την αποστολή του κι η τέχνη τον κατέταξε μέσα στους τιμημένους εκπροσώπους της».
Και ο ίδιος ο ζωγράφος, έγραφε στον κατάλογο της πινακοθήκης που δημιουργήθηκε με τα έργα του, το 1998: «Η Τέχνη έχει παγκοσμιότητα και εγώ δεν έχω σωβινιστικές προθέσεις, αλλά μέσα από αυτήν την παγκοσμιότητα νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε και τις ρίζες μας.
Από το γραφείο Τύπου