Το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων – αποτέλεσμα της γεωλογικής εξέλιξης της περιοχής, είναι μοναδικό στον πλανήτη. Η εγκατάσταση μοναχών και η δημιουργία αξιόλογων μοναστηριών με σημαντικά κειμήλια στη στέψη πολλών βράχων εκατοντάδες χρόνια πριν, προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο στην συνολική αξία του συγκροτήματος των βράχων. Το φυσικό περιβάλλον, με την παρουσία και την επίδραση της αυτοφυούς βλάστησης και το ανθρωπογενές με την ύπαρξη των οικιστικών συνόλων της Καλαμπάκας και του Καστρακίου στα νότια και νοτιοανατολικά όρια του ‘’πέτρινου δάσους’’, διαμορφώνουν ένα σύνολο ιδιαίτερα αξιόλογου κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου η σημασία των Μετεώρων από επιστημονική, θρησκευτική, πολιτιστική και προφανώς οικονομική πλευρά για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη χώρα ολόκληρη είναι πρόδηλη και σημαντική.
Η περιοχή προστατεύεται ως μνημείο, τόπος και αρχιτεκτονικό σύνολο από τη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης (Γρενάδα 1985 – ν. 2039/1992).
Επίσης, σύμφωνα με το Νόμο 2351/1995: ‘’Η περιοχή των Μετεώρων αναγνωρίζεται ως ιερή. Η αναγνώριση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των μνημείων της περιοχής και των κειμηλίων, που βρίσκονται σ’ αυτά, καθώς και στη διασφάλιση του ιδιαίτερου θρησκευτικού χαρακτήρα‘’ (άρθρο1, παρ. 1).
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας ιδιότυπης αντιπαράθεσης στον Δήμο Καλαμπάκας, κύριο στοιχείο της οποίας αποτελεί το ίδιο το περιεχόμενο του υπό έκδοση ΠΔ. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα «αντίπαλων ομάδων».
Άποψή μας είναι ότι οι ομάδες αυτές αντί να συμβάλλουν στην επίλυση των θεμάτων προς όφελος της κοινωνίας, με τους χειρισμούς τους καθιστούν ευάλωτο αλλά και απρόβλεπτο το αποτέλεσμα.
Άποψή μας επίσης είναι ότι οι ορίζουσες των όρων «θρησκευτικό» «πολιτιστικό» «αθλητικό» «αναπτυξιακό» όχι μόνο δεν πρέπει να συγκρούονται αλλά αντίθετα οφείλουν να συμπληρώνουν η μία την άλλη έτσι ώστε το διακύβευμα να μην αλλάζει ποτέ και να είναι ένα και μοναδικό:
«Η ευημερία του κοινωνικού συνόλου, η προάσπιση του αθλητικού ιδεώδους και η ανάπτυξη της περιοχής με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του Μοναχικού Βίου».
Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλαμπάκας αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έπρεπε εξ ορισμού να ενεργήσουν ώστε να εξακριβωθεί ποια είναι εκείνα τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ώστε να επιλυθούν οι όποιες διαφορές, το μόνο που διαπιστώνουμε είναι ότι παραμένουν δέσμιοι λογικής εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και λειτουργούν σε επίπεδο πολιτικού ερασιτεχνισμού ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια διαμορφώνει ένα κλίμα το οποίο κατά κανόνα οδηγεί στη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εφόσον αποφάσισαν ότι πρέπει να προστατεύσουν τις Ιερές Μονές, χωρίς όμως να έχουν δώσει ικανές εξηγήσεις για τους κινδύνους που τις απειλούν και από πού προέρχονται.
Για τον λόγο αυτό, αποκρύπτουν την ύπαρξη εγγράφων, δίδουν λαθεμένες πληροφορίες, επιχειρούν αυθαίρετες ερμηνείες του σχεδίου ΠΔ, αρνούνται την δημόσια διαβούλευση και όταν υποχρεώνονται να την δεχτούν, την καθυστερούν.
Από την άλλη πλευρά, με τεράστια έκπληξή μας παρακολουθούμε μακροσκελείς ανακοινώσεις κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ οι οποίες τάσσονται ενάντια στο περιεχόμενο του σχεδίου ΠΔ προς όφελος του λαού…..σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι το κόμμα τους, ΤΟ ΠΑΣΟΚ δηλαδή, ήταν αυτό που ψήφισε το νόμο 2351/1995 και μάλιστα «μέσα σε μία νύχτα» όταν τότε ο λαός του Δήμου Καλαμπάκας για τον οποίο επιδεικνύουν όψιμο ενδιαφέρον ήταν καθημερινά «στον δρόμο» απαιτώντας την αυτονόητη πρόσβαση στους βράχους των Μετεώρων.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την στάση της ΝΔ, η οποία μέχρι σήμερα λάμπει δια της απουσίας της.
Σήμερα δεν υπάρχει η αύρα μιας ρομαντικής ανοχής που κυριάρχησε σε άλλες εποχές.
Σήμερα «εκλεκτικές συγγένειες» αποκομμένες από τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διεργασίες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.
Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουμε ανεπιφύλακτα την θέση μας η οποία συνοψίζεται κυρίως στα εξής:
Βασική επιδίωξη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης ή επέμβασης στο χώρο πρέπει να προστατεύει και να αναδεικνύει παραπέρα
• τη γεωμορφολογική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και
• το πολιτισμικό περιεχόμενο της περιοχής
στα πλαίσια των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων για οικονομικούς λόγους ή καλλιέργειας και αναψυχής.
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του χώρου επιβάλλει τη λήψη μέτρων προστασίας του από μελλοντικές πιθανές αλλαγές στη ‘’χρήση γης, εκμετάλλευση ή άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας που μπορεί να αλλοιώσει ή διαταράξει με οποιονδήποτε τρόπο τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής’’ Ν 2351/1995 (άρθρο 1, παρ. 4).
Έτσι στις μικρές και διάσπαρτες ιδιόκτητες εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων του ιερού χώρου (ειδικά στην Α’ ζώνη προστασίας) πρέπει να παραμείνουν οι υφιστάμενες χρήσεις, χωρίς περιφράξεις με συρματοπλέγματα και δυνατότητες ‘’αξιοποίησης’’ με εγκαταστάσεις κατασκευών ξένων προς το υφιστάμενο τοπίο, όπως αιολικοί σταθμοί, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κεραίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, λυόμενων οικίσκων και τροχοβιλών.
Οι επεμβάσεις στο έδαφος με πιθανές αλλοιώσεις της μορφολογίας του εδάφους με διαπλατύνσεις των υφισταμένων οδών, ή κοπή δένδρων ή εργασίες αναδάσωσης και προστασίας του δάσους πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες με πρόγραμμα και έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η ολοκλήρωση των έργων της πεζοδρόμησης κατά μήκος του βορείου ορίου του πολεοδομικού ιστού της Καλαμπάκας που βρίσκεται στο φυσικό πρανές, στις υπώρειες των βράχων και η συντήρηση και λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού των βράχων μπορούν ν’ αναδείξουν τη μεγαλοπρέπεια και τη μοναδικότητά τους, ιδιαίτερα στους επισκέπτες της πόλης ή τους διερχόμενους απ’ αυτήν, που την προσεγγίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα Μετέωρα σήμερα αποτελούν τουριστικό προορισμό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών της χώρας. Όμως η ανυπαρξία παράλληλων υποδομών για εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή στερούν την τοπική κοινωνία από δυνατότητες ανάπτυξης ανάλογες του αξιόλογου χαρακτήρα της.
Συνολική προστασία του χώρου φυσικού, θρησκευτικού και οικιστικού με εμπλουτισμό σε εναλλακτικές δραστηριότητες και με κριτήρια ποιοτικά και αειφορίας μπορούν ν’ αποτελέσουν αιτία περαιτέρω ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου.
Το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων και η ευρύτερη περιοχή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και όλοι οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε αυτή.
Οι εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες και ο τουρισμός που συνδέεται με αυτές πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ρυθμιστεί ως συμπληρωματικός και όχι ανταγωνιστικός του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ έχει χρέος και θα συμβάλει με δημιουργικές προτάσεις προς την υπουργό κ. Κονιόρδου για τη βελτίωση του Π.Δ. με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του ποιοτικού ελληνικού τουρισμού, την προστασία και περαιτέρω ανάδειξη του συμπλέγματος των Μετεώρων και, εν τέλει, την ευημερία των κατοίκων της περιοχής, πάντα με απόλυτο σεβασμό στον τρόπο ζωής και τους κανόνες που επιβάλλει ο Μοναχικός Βίος.
trikaladay.gr / Τοπικά / ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: Τα Μετέωρα ως αναπόσπαστο στοιχείο δίκαιης ανάπτυξης της περιοχής
Δες επίσης
JAZZ NOIR At Christmas την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα
Οι Jazz Noir σας προσκαλούν στην “Ανδρομεδα” την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 10μ.μ. σε μια ...