Κάτω από τόνους χώματος και βράχων «θάφτηκε» το Πόρτο Κατσίκι, η διάσημη και βραβευμένη διεθνώς παραλία της Λευκάδας, από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της περασμένης Τρίτης, κυρίως στις δυτικές ακτές του νησιού.
Οι κατολισθήσεις έχουν «εξαφανίσει» το Πόρτο Κατσίκι
Η ίδια η φύση θα κάνει τη δουλειά της και θα αποκαταστήσει έως το ερχόμενο καλοκαίρι τη δημοφιλή παραλία, όπως και αυτήν των Εγκρεμνών, εκτιμούν οι γεωλόγοι του ΑΠΘ και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που μετέβησαν στη Λευκάδα τις προηγούμενες μέρες για να αποτυπώσουν τις αστοχίες που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, που τράβηξε το Σάββατο ο δρ Τεχνικής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαθανασίου, στο Πόρτο Κατσίκι έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν στο σύνολό της η αμμώδης ακτή, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι Ελληνες και ξένοι παραθεριστές, ενώ το κύμα της θάλασσας σκάει σχεδόν πάνω στις κάθετες αποθέσεις της κατολίσθησης.
Την ίδια ώρα, «βομβαρδισμένο» μοιάζει το μικρό μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί στην απέναντι πλευρά του κόλπου για την πρόσβαση των επισκεπτών σε σημείο που εξασφαλίζει υπέροχη θέα στην εντυπωσιακή παραλία.
Εξαφανισμένη από τόνους χώματος και μεγάλα βράχια η βραβευμένη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο
Εξαφανισμένη από τόνους χώματος και μεγάλα βράχια η βραβευμένη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο
«Η θάλασσα θα κάνει τη δουλειά της τον χειμώνα και θα αποκαταστήσει το τοπίο, όπως κάνει επί χιλιάδες χρόνια. Αυτές οι διεργασίες γίνονται συνεχώς. Οι παραλίες αυτές είναι πανέμορφες και γνωστές παγκοσμίως, ακριβώς επειδή συμβαίνουν εκεί αυτά τα γεωλογικά γεγονότα. Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι πάλι όπως τις ξέρουμε, ίσως με κάποιους επιπλέον βράχους», είπε στο «Εθνος» ο κ. Παπαθανασίου.
Εικόνα «βομβαρδισμού» και στο μικρό μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί απέναντι από τη διάσημη παραλία της Λευκάδας
Εικόνα «βομβαρδισμού» και στο μικρό μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί απέναντι από τη διάσημη παραλία της Λευκάδας
Υποδομές
Σε σχέση με το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, οι δημόσιες υποδομές της Λευκάδας είχαν πολύ καλή συμπεριφορά και πάντως σημαντικά καλύτερη από αυτήν που είχαν μετά τον σεισμό του 2003. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν τα μέλη του κλιμακίου γεωλόγων του ΑΠΘ, Γ. Παπαθανασίου και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς, που βρέθηκαν στο νησί τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τις αστοχίες που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Οι επιστήμονες έκαναν αυτοψία σε ολόκληρο το νησί, κατέγραψαν τις ζημιές σε οδικό δίκτυο, λιμάνια, μαρίνες και άλλες υποδομές.
Αυτοψίες
Κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω και της επιδείνωσης του καιρού, συνεχίζονται οι αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές από τον φονικό σεισμό. Οπως είπε στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος, Μάρκος Νικητάκης, μέχρι χθες είχαν ελεγχθεί 405 κτίσματα, από τα οποία τα 172 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 199 μη κατοικήσιμα και 34 επικίνδυνα.