Ως «επτασφράγιστο μυστικό» κρατά η Κυβέρνηση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την εταιρεία Krikel, η οποία όπως έχει προσφάτως αποκαλυφθεί είναι συμφερόντων του επιχειρηματία ΓΛ προσωπικού φίλου του Γρήγορη Δημητριάδη, του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα των συγκεκριμένων συμβάσεων με την Krikel στη Βουλή, είτε μέσω ερώτησης του Γιάννη Ραγκούση, είτε στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές, η κυβέρνηση -άγνωστο γιατί- αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτές τις συμβάσεις.
Μάλιστα, στα πλαίσια κοινοβουλευτικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αποκρύψει την ύπαρξη των απόρρητων συμβάσεων Δημοσίου – Krikel και είχε μιλήσει μόνον για μια σύμβαση, η οποία αφορούσε στο σύστημα TETRA. Αυτή η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2018, αλλά η τότε κυβέρνηση δεν την προχώρησε. Τελικά, η σύμβαση αυτή πληρώθηκε με την έλευση στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας και επεκτάθηκε με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Την ύπαρξη των έξι απόρρητων συμβάσεων Δημοσίου –Krikel απεκάλυψε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), που εξέτασε το εάν το Δημόσιο είχε προμηθευτεί το σύστημα Predator της εταιρείας Intellexa, με το οποίο παρακολουθήθηκε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και με το οποίο επιχειρήθηκε και η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Από το πόρισμα της ΕΑΔ προκύπτει πως η εταιρεία Krikel έχει υπογράψει έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο που ακόμη και σήμερα είναι άγνωστο τι αφορούν.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως … «η εταιρεία KRIKEL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ προέβη σε σύναψη επτά (7) δημοσίων συμβάσεων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ., τέως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) για την κάλυψη αναγκών της ΕΛ.ΑΣ. κατά το χρονικό διάστημα 2018-2021, όπως αυτές αναφέρονται ακολούθως στις υπ. αριθμ. 2 και 3 παραγράφους, για έξι (6) εκ των οποίων εφαρμόσθηκαν οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρ. 15 του ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις οποίες «Όταν η διαδικασία σύναψης και η εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης ή του διαγωνισμού μελέτης κηρύσσεται απόρρητη ή πρέπει να συνοδεύεται από ειδικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας ει9νικής νομοθεσίας… το παρόν Βιβλίο (Ι) δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα κρίνει ότι τα εν λόγω ουσιώδη συμφέροντα δεν μπορούν να διασφαλιστούν με λιγότερο δραστικά μέτρα».
Η επιμονή του Μαξίμου, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μην αποκαλύπτουν τι αφορούν αυτές οι συμβάσεις είναι ξεκάθαρο ότι εγείρει ερωτήματα, ειδικά υπό τις παρούσες εξελίξεις.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί το περιεχόμενό τους, υπό ποιο νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίσθηκαν απόρρητες και δεν είναι γνωστό το εάν υπήρξε απευθείας ανάθεση στην KRIKELΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ή όχι.
Το μόνο που είναι για τις συμβάσεις αυτές προέρχεται από δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Krikel στην εφημερίδα το Βήμα στις 7 Αυγούστου, όπου δήλωσε: «Εγώ ασχολούμαι με έξι συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ. για ψηφιακά συστήματα και ένα σύστημα για αναδρομολόγηση δεδομένων από συσκευές κινητών τηλεφώνων που πωλείται μόνο στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο».
Τόσο η αναφορά σε «ψηφιακά συστήματα», όσο και στην αναδρομολόγηση δεδομένων από συσκευές κινητών τηλεφώνων, δεν διαφωτίζει και σίγουρα δεν καθησυχάζει.
Ερωτήματα προκύπτουν και από την πορεία της Krikel, που συστάθηκε το 2017 και έκτοτε εξασφαλίζει απόρρητες συμβάσεις από το Δημόσιο με διαδικασίες καθολικής αδιαφάνειας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της σύμβασης που έχει συνομολογήσει για το σύστημα TETRA και η οποία σχετίζεται με μια σκανδαλώδη δωρεά που έλαβε χώρα το 2014. Σε αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έχει διαδραματίσει εταιρία ίδιων συμφερόντων με την Krikel.
Αντιθέτως, τα σύννεφα πάνω από την Krikel έχουν αυξηθεί, καθώς τo Inside Story προ εβδομάδων απεκάλυψε συναλλαγές της Krikel με τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον πρώην εκπρόσωπο της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα, της εταιρείας που εμπορεύεται το λογισμικόπαρακολούθησης Predator.
Για τη σχέση του με το Φέλιξ Μπίτζιο, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Krikel δήλωσε στην εφημερίδα το Βήμα στις 7 Αυγούστου και στον Βασίλη Λαμπρόπουλο τα εξής: «Με την ισραηλινή εταιρεία που προσδιορίζεται ότι έχει το Predator σχετίζεται ένας φίλος μου, χωρίς εγώ να αναμειγνύομαι σε καμία περίπτωση. Μάλιστα του είχα δώσει συμβουλές να προσέχει γενικά τη δραστηριότητα της εταιρείας των Ισραηλινών».
Ξανά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Krikel αποκάλυψε στο Βήμα και στον Βασίλη Λαμπρόπουλο πως διατηρεί «πολυετή φιλία» με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Η αποκάλυψη αυτής της πολυετούς φιλίας δια στόματος του επιχειρηματία – προμηθευτή του Δημοσίου επιβάλει από μόνη της την αποκάλυψη του περιεχομένου των έξι απόρρητων συμβάσεων Δημοσίου – Krikel.
Ειδικά δε από τη στιγμή που έχει ήδη τεκμηριωθεί από τους Reporters United και την Εφημερίδα των Συντακτών πως ο έτερος φίλος του ιδιοκτήτη της Krikel, ο Φέλιξ Μπίτζιος, σχετίζεται και αυτός με πρόσωπο που είχε συναλλαχθεί επιχειρηματικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ αυτός κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η ύπαρξη φιλικών σχέσεων που σχετίζονται με απόρρητες συμβάσεις και την ίδια στιγμή σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με πρόσωπα που εκπροσωπούν την Intellexa, δηλαδή την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator δεν μπορεί να μείνει εκτός κοινοβουλευτικής διερεύνησης.
Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει εκ νέου να τοποθετηθούν στη Βουλή για τις συμβάσεις Δημοσίου – Krikel ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο προκάτοχος του Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αλλά και εκπρόσωποι της εταιρίας Krikel.
ethnos