Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη πως μια νοσοκόμα δολοφόνησε επτά πρόωρα μωρά και επιτέθηκε σε άλλα δέκα στο νοσοκομείο που εργαζόταν. Η δίκη ξεκίνησε χθες και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 6 μήνες.
Η 32χρονη Λούσι Λετμπάι κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τα μωρά με ινσουλίνη, τους έκανε εγχύσεις με αέρα στην κυκλοφορία του αίματος ή τα τάιζε υπερβολικά με γάλα. Όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, επί ένα χρόνο η συγκεκριμένη νοσοκόμα δηλητηρίαζε μωρά στη μονάδα νεογνών και οι επιθέσεις αυτές λάμβαναν συχνά χώρα όταν η Λετμπάι είχε νυχτερινή βάρδια ενώ οι γονείς των μωρών δεν ήταν παρόντες και το προσωπικό ήταν ελάχιστο.
Πώς όμως έφτασαν στα ίχνη της οι αρχές;
Κατά τη διάρκεια του χρόνου που εργαζόταν η Λετμπάι στη νυχτερινή βάρδια, παρατηρήθηκε αύξηση των βρεφών που πέθαιναν ή αρρώσταιναν βαριά, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο του Μάντσεστερ, και στη συνέχεια, όταν μετακινήθηκε στην πρωινή βάρδια, υπήρξαν περισσότερες «ανεξήγητες καταρρεύσεις και θάνατοι».
Σοκαριστική είναι επίσης η αποκάλυψη πως η 32χρονη νοσοκόμα φέρεται να δολοφόνησε ένα δίδυμο αγόρι, το οποίο ήταν μόλις μιας ημέρας, λιγότερο από 90 λεπτά αφότου ανέλαβε βάρδια στο νοσοκομείο Countess of Chester στο Τσεζάιρ. Φέρεται να στοχοποίησε επίσης την δίδυμη αδερφή του 28 ώρες αργότερα, η οποία όμως επέζησε.
Ένα άλλο στοιχείο που σοκάρει και το οποίο έγινε γνωστό χθες στην έναρξη της δίκης, είναι πως η Λετμπάι μετά τις αποτρόπαιες πράξεις της έδειχνε «ασυνήθιστο ενδιαφέρον» για τις οικογένειες των παιδιών και τις «παρακολουθούσε»στο Facebook. Η αστυνομία μάλιστα, βρήκε ιατρικά έγγραφα που αφορούσαν την φροντίδα των μωρών σε έφοδο που έκανε στο σπίτι της χρόνια αργότερα.
Κατά την έναρξη της δίκης που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του βρετανικού και όχι μόνο κοινού, οι ένορκοι έμαθαν επίσης ότι προσπάθησε να σκοτώσει μερικά από τα παιδιά πολλές φορές. Είχε βάλει, όπως φαίνεται, ως στόχο τα δίδυμα ενώ τρία μωρά δολοφονήθηκαν σε ένα μόνο δεκαπενθήμερο. Φυσικά, κανένα από τα μωρά ούτε οι γονείς τους δεν μπορούν να κατονομαστούν για νομικούς λόγους.
H 32χρονη νοσοκόμα είναι αντιμέτωπη με επτά κατηγορίες για δολοφονία και 15 για απόπειρα δολοφονίας που αφορούν 17 μωρά μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.
Η νοσοκόμα ήταν ο μοναδικός κοινός παρονομαστής
Χθες, στην έναρξη της δίκης, ο εισαγγελέας Νικ Τζόνσον, δήλωσε πως η νοσοκόμα, η οποία είχε λάβει ειδική εκπαίδευση για τη φροντίδα πρόωρων βρεφών, ήταν ο «μοναδικός κοινός παρονομαστής» μετά τον θάνατο ή την κατάρρευση δέκα αγοριών και 7 κοριτσιών.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, πριν από τον Ιανουάριο του 2015, τα ποσοστά θνησιμότητας στη μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο του Τσέστερ, ήταν «συγκρίσιμα» με παρόμοιες μονάδες άλλων ιδρυμάτων. Αλλά κατά τους επόμενους 18 μήνες, υπήρξε «»σημαντική αύξηση» του αριθμού των θανάτων βρεφών αλλά και βρεφών που «υπέστησαν σοβαρές για την υγεία τους βλάβες».
Οι γιατροί του νοσοκομείου, φυσικά, δεν μπορούσαν να δώσουν μια εξήγηση για το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας και δεν μπορούσαν να βρουν ιατρική αιτία. Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας: «Τα μωρά που δεν ήταν καθόλου ασταθή, ξαφνικά επιδεινώθηκαν σοβαρά. Μερικές φορές, μωρά που ήταν άρρωστα αλλά στη συνέχεια είχαν αναρρώσει, ξαφνικά επιδεινώθηκαν χωρίς προφανή λόγο. Αφού έψαξαν για μια αιτία – την οποία δεν μπόρεσαν να βρουν – οι σύμβουλοι παρατήρησαν πως οι απροσδόκητες καταρρεύσεις και οι θάνατοι είχαν έναν κοινό παρονομαστή – την παρουσία μιας από τις νοσοκόμες της μονάδας, και αυτή ήταν η νοσοκόμα Λούσι Λετμπάι».
Τα σκότωνε με ινσουλίνη, έβαζε αέρα στην κυκλοφορία του αίματος ή τα τάιζε με υπερβολική ποσότητα γάλακτος
Όταν κλήθηκε η αστυνομία ανακάλυψε ότι τουλάχιστον δύο αγόρια, από διαφορετικά σετ διδύμων, είχαν δηλητηριαστεί «σκόπιμα» με ινσουλίνη, με διαφορά 8 μηνών. Τα αγόρια, που αναφέρονται ως μωρό F και μωρό L, ήταν δύο ημερών, όταν φέρεται να δέχθηκαν την επίθεση αλλά επέζησαν. Και σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το γεγονός ότι στα μωρά αυτά χορηγήθηκε σκόπιμα ινσουλίνη, θα βοηθήσει τους ενόρκους να ερμηνεύσουν τι συνέβη στα άλλα θύματα και να αποφασίσουν εάν κάποιος «τους τη χορήγησε σκόπιμα ή εάν ήταν απλώς τραγικές συμπτώσεις».
Πίνακας με τις δολοφονίες και τις απόπειρες που έκανε η νοσοκόμα μέσα σε διάστημα ενός έτους
Ο εισαγγελέας είπε: «Η Λούσι Λετμπάι είχε υπηρεσία όταν δηλητηριάστηκαν και τα δύο και πιστεύουμε πως αυτή ήταν ήταν που τα δηλητηρίασε». Παράλληλα, ο εισαγγελέας πρόσθεσε πως ο αδερφός του μωρού F, το μωρό E δολοφονήθηκε από την συγκεκριμένη νοσοκόμα όταν του έριξε αέρα στην κυκλοφορία του αίματος μια μέρα πριν επιτεθεί στον αδερφό του. Ο εγχυθείς αέρας προκάλεσε αυτό που οι γιατροί αποκαλούν εμβολή αέρα, η οποία οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές. Η νοσκόμα κατηγορείται επίσης ότι διοχέτευσε επικίνδυνα επίπεδα γάλακτος στα πρόωρα μωρά μέσω σωλήνων σίτισης ή φλεβών. Μάλιστα, ο αδερφός του μωρού L, το μωρό M δέχθηκε επίθεση την ίδια μέρα, με διοχέτευση αέρα στο κυκλοφορικό του σύστημα, αλλά επέζησε.
Τι έκαναν όμως οι γιατροί; Οι γιατροί συνειδητοποίησαν πως το σάκχαρο στο αίμα του μωρού F και του μωρού L ήταν επικίνδυνα χαμηλό, αρχικά υπέθεσαν ότι επρόκειτο για ένα «φυσικό φαινόμενο». «Απλώς δεν πέρασε από το μυαλό του ιατρικού προσωπικού ότι κάποιος στη νεογνική μονάδα θα τους έκανε ένεση με ινσουλίνη – κανείς δεν σκέφτηκε ότι υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να σκοτώσει τα μωρά».
Μόνο η 32χρονη νοσοκόμα ήταν παρούσα σε όλους τους θανάτους
Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρουσιάστηκε ένας πίνακας με περίπου 30 μέλη του προσωπικού που εργάζονταν στη μονάδα, με ένα Χ να σημειώνει εκείνους που ήταν παρόντες όταν κάθε παιδί υπέστη βλάβη. Το γράφημα έδειχνε μια μεγάλη στήλη από «Χ» κάτω από το όνομα της Λετμπάι, που σήμαινε ότι ήταν παρούσα όταν όλα τα μωρά κατέρρευσαν ή πέθαναν. Κανένα άλλο μέλος του προσωπικού δεν ήταν παρόν πάνω από επτά φορές.
Επιχειρούσε ξανά και ξανά μέχρι να σκοτώσει το μωρό
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η Λούσι Λετμπάι προσπάθησε να σκοτώσει το ίδιο μωρό περισσότερες από μία φορές. «Μερικές φορές, ένα μωρό βρέθηκε στο στόχαστρό της για περισσότερες από μία φορές. Όταν δεν κατάφερνε να το σκοτώσει με την πρώτη, επέστρεφε σε μια δεύτερη ή και τρίτη προσπάθεια».
Η περίπτωση του μωρού Α και ο κοινός παρονομαστής
Όπως ανέφερε στην αγόρευσή του ο ιεσαγγελέας το μωρό Α γεννήθηκε σχεδόν 9 εβδομάδες νωρίτερα τον Ιούνιο του 2015, αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Οι σημειώσεις του κατέγραφαν πως ήταν σταθερό στη μονάδα νεογνών, αλλά στις 8:26 της επόμενης ημέρας, λίγο αφότου η Λετμπάι ξεκίνησε τη νυχτερινή της βάρδια, υπέστη μοιραία κατάρρευση.
Οι γιατροί παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο «πεταχτό ροζ εξάνθημα πάνω στο μπλε δέρμα» που δεν είχαν ξαναδεί, το οποίο ,σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ήταν το «σήμα κατατεθέν» της υπόθεσης και κοινό σε πολλά θύματα.
Η νεκροψία απέτυχε να βρει την αιτία θανάτου, αλλά ο εμπειρογνώμονας Δρ Ντέουι Έβανς κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι το μωρό Α πέθανε επειδή είχε εισέλθει αέρας στην κυκλοφορία του αίματός του. Η Λετμπάι ήταν η μόνη νοσηλεύτρια που ήταν παρούσα.
Την επόμενη μέρα, γύρω στα μεσάνυχτα, η δίδυμη αδερφή του μωρού Α, το μωρό Β, κατέρρευσε επίσης όταν η 32χρονη είχε υπηρεσία.
Ο εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο πως οι ομοιότητες μεταξύ του θανάτου και της κατάρρευσης των διδύμων και τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, αποκάλυψαν ότι υπήρξε εγκληματική ενέργεια. « Λέμε ότι δεν υπάρχει καμία εύλογη εναλλακτική λύση για την έγχυση αέρα στην κυκλοφορία του αίματος. Το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε δύο περιπτώσεις τόσο κοντά το ένα με το άλλο μόλις σε διάστημα 24 ωρών δείχνει ότι δεν επρόκειτο για ατυχήματα». iefimerida.gr