Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση, τότε αυτή είναι η ιδανική συνταγή για εσάς. Η πιο νόστιμη και εξωτική εκδοχή του σολομού στο πιάτο σας με απλά υλικά για εύκολο μαγείρεμα.
Υλικά:
Για το ρύζι μπασμάτι
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 500 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, σε φέτες
- 2 κλ. δεντρολίβανο
Για τον σολωμό
- 500 γρ. σολομό
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 20 γρ. τζίντζερ
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/2 πιπεριά τσίλι
- 2 κ.σ. κουρκουμά
- 1 κ.σ. garam masala
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι
- 200 γρ. κρέμα καρύδας
Για το σερβίρισμα
- αραβικές πίτες
- chutney μήλου
- λάιμ
- κόλιανδρο
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, τις φέτες λεμονιού, το δεντρολίβανο και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε 10-12 λεπτά.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα από τον σολομό, βάζουμε αλάτι και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι, τον κουρκουμά, το garam masala, τη ζάχαρη, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα μπαχαρικών.
- Βάζουμε ξανά τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πάστα κάρι, και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κρέμα καρύδας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τον σολομό, αλάτι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με το ρύζι, τις αραβικές πίτες, το chutney μάνγκο, φέτες λάιμ και τον κόλιανδρο.
akispetretzikis.com