Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / SOS από τον ΕΟΦ για παράνομα και επικίνδυνα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο

SOS από τον ΕΟΦ για παράνομα και επικίνδυνα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της χώρας για τον εντοπισμό παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ”, επί ποδός είναι τις τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές αρχές και ειδικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές νέες ποσότητες παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Μάλιστα, η ανησυχία των Αρχών εντάθηκε μετά τη διεθνή επιχείρηση «Pangea XI» µε τη συμμετοχή 116 χωρών -μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα-, που αποκάλυψε τόνους παράνομων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων µέσω διαδικτύου, τα οποία κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, αίσθηση έκανε ότι διακινούνταν ακόμη και αντικαρκινικά φάρμακα και σκευάσματα για άλλες σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Μεταξύ των σκευασμάτων που ελέγχονται για την αυθεντικότητά τους είναι παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.ά.
Παρανομίες… online

Επειδή η οικονομική κρίση καθώς και η έλλειψη οδηγούν ολοένα περισσότερους Έλληνες στην αναζήτηση των αναγκαίων θεραπειών στο διαδίκτυο, οι αρμόδιοι φοβούνται για αύξηση της παράνομης διακίνησης. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τουλάχιστον το 11,3% των Ελλήνων πολιτών αδυνατεί να αγοράσει φάρμακα λόγω κόστους. Παράλληλα, οι online αγορές στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΦ έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων τόσο σε ιστοσελίδες όσο και δειγματοληπτικά σε αποθήκες διακίνησης. Πάντως, το φαινόμενο της διακίνησης από το διαδίκτυο δεν είναι καινούργιο, αφού οι Αρχές στη χώρα µας έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων είναι πλαστά ή νοθευμένα.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 2% µε 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική. Στην Ελλάδα, σε σχέση µε άλλα κράτη φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε έχει προμηθευτεί φάρμακα µέσω διαδικτύου χωρίς να λάβει συµβουλή ή να ρωτήσει γιατρό. Εκτιμάται, μάλιστα ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής διακίνησης αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι στο διαδίκτυο διακινούνται παραποιημένα σκευάσματα που μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα και με ενημερωτικές του οδηγίες επισημαίνει στους πολίτες ό,τι αφορά στην παράνομη εμπορία µέσω διαδικτύου και πως στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των σκευασμάτων είναι παραποιημένα και μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή σε όσους τα λαμβάνουν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δες επίσης

Δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία – Η απόπειρα πνιγμού και η αυτόφωρη σύλληψη

    Την ώρα που δεν έχει κοπάσει ακόμα ο σάλος για τον αστυνομικό της Βουλής ...