Τώρα, μια ιταλική πόλη προσφέρει στους ξένους 9.000 ευρώ για να μετακομίσετε εκεί ενώ μια άλλη λέει ότι δίνει στους νεοφερμένους περίπου 1.000 δολάρια ανά παιδί προκειμένου να κάνουν μωρά.
Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές για πολλούς που ονειρεύονται να ξεφύγουν από τις πολύβουες πόλεις προκειμένου να ζήσουν την ρουστίκ ζωή σε ένα ιταλικό χωριό. Για τα συγκεκριμένα μέρη όμως, αντιπροσωπεύουν μια τελευταία μάχη για να σώσουν τις ψυχές των πεθαμένων κοινοτήτων τους.
Βέβαια, είναι περίπλοκο – πρόκειται για μια χώρα όπου οι τοπικοί κανονισμοί ιδιοκτησίας συχνά εμπλέκονται με την βυζαντινή νομιμότητα.
Ας δούμε όμως ποιες πόλεις αφορούν οι νέες αυτές προσφορές.
Η μία προέρχεται από τον Τζιοβάνι Μπρούνο Ματιέτ, τον δήμαρχο του μικρού αλπικού χωριού Λοκάνα στο Πιεμόντε, την ορεινή βορειοδυτική περιοχή της Ιταλίας που συνορεύει με τη Γαλλία και την Ελβετία.
Είναι πρόθυμος να πληρώσει έως και 9.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών σε οικογένειες που επιθυμούν να μετακομίσουν εκεί σε μια κατοικία μέσα σε χιονισμένες βουνοκορφές και βοσκοτόπια, εφόσον έχουν τουλάχιστον ένα παιδί και ελάχιστο ετήσιο μισθό 6.000 ευρώ.
«Ο πληθυσμός μας έχει συρρικνωθεί από τους 7.000 κατοίκους στις αρχές της δεκαετίας του 1900 σε μόλις 1.500 καθώς οι άνθρωποι έφυγαν αναζητώντας δουλειά στα μεγάλα εργοστάσια του Τορίνο» λέει ο Ματιέτ στο CNN Travel. «Το σχολείο μας κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του κλεισίματος λόγω των λίγων μαθητών. Δεν μπορώ να επιτρέψω να συμβεί κάτι τέτοιο».
Πόλη – φάντασμα
Στην Λοκάνα κάθε χρόνο υπάρχουν 40 θάνατοι έναντι μόλις 10 γεννήσεων. Είναι μια γνωστή εικόνα στην Ιταλία, όπου τα τελευταία 30 χρόνια, μία στις τέσσερις μικρές κοινότητες έχουν γίνει πόλεις φαντάσματα. Υπάρχουν πλέον 139 χωριά με λιγότερους από 150 κατοίκους.
Κι ενώ η προσφορά του Ματιέτ είχε αρχικά προσφερθεί μόνο στους Ιταλούς ή στους αλλοδαπούς που ζουν ήδη στην Ιταλία, είναι τώρα τόσο απελπισμένος για να σώσει την πόλη του από τον θάνατο, που επεκτείνει την προσφορά και στους μη Ιταλούς στο εξωτερικό.
«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε κυρίως νέους ανθρώπους και επαγγελματίες που εργάζονται από απόσταση ή είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα εδώ» λέει. «Υπάρχουν δεκάδες κλειστά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και μπουτίκ που περιμένουν απλώς νέους ανθρώπους για να τα αναλάβουν».
Η πόλη μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι πλούσια, χάρη στην καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια που πωλεί στο ιταλικό κράτος.
Όσον αφορά στο μέρος, είναι εξαιρετικό. Πρόκειται για μια έκταση 132 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Gran Paradiso, προσφέροντας καθαρό αέρα και υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα στον πάγο, πεζοπορία, αναρρίχηση, κολύμπι, ποδόσφαιρο και τένις.
Οι γραφικές κατοικίες των Άλπεων είναι φτιαγμένες από πέτρα και ξύλο με χαρακτηριστικές οροφές με μεγάλη κλίση και τοίχους ζωγραφισμένους με λουλούδια.
Οι κοιλάδες διακόπτονται από δάση καστανιάς, μοναχικά παρεκκλήσια, εγκαταλελειμμένα καταφύγια, γαλακτοκομικές μονάδες, μύλους και ορυχεία χαλκού που χρειάζονται ανακαίνιση. Δύο μικροσκοπικά χωριά – φάντασμα είναι προσβάσιμα με τα πόδια από ένα μονοπάτι που καλύπτεται από κατάφυτους θάμνους κερασιάς.
«Η Λοκάνα προσφέρει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εξαιρετικό φαγητό και παραδοσιακές εκδηλώσεις όλο το χρόνο» λέει ο Ματιέτ.
Μπόνους για κάθε μωρό
Η Λοκάνα δεν είναι η μόνη πόλη στο Πιεμόντε που χρειάζεται μια αναγέννηση. Λίγο πιο βόρεια, στα ελβετικά σύνορα, ο δήμαρχος του Μποργκομετζαβάλε, παίζει το τελευταίο του χαρτί.
Για να αναζωογονήσει τον πληθυσμό που έχει μειωθεί σε μόλις 320 κατοίκους, ο Αλμπέρτο Πρεϊόνι, δεν πωλεί μόνο εγκαταλελειμμένα εξοχικά σπίτια για μόλις ένα ευρώ – πληρώνει επίσης όλους τους νεοφερμένους που ξεκινούν μια οικογένεια.
«Αυτή η πόλη δημιουργήθηκε το 2016 με την συγχώνευση δύο γειτονικών χωριών που εξαφανίζονταν» λέει στο CNN Travel. «Έχουμε πολλά χρήματα για να επενδύσουμε αλλά χρειαζόμαστε παιδιά και νέους. Γι’ αυτό προσφέρω 1.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο και άλλα 2.000 ευρώ σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να εγγραφεί για ΦΠΑ».
Οι τοπικοί φόροι είναι πολύ χαμηλοί και ο Πρεϊόνι υπόσχεται επίσης δωρεάν συγκοινωνία σε όλους τους μαθητές.
Το Μποργκομετζαβάλε – το όνομα σημαίνει « η πόλη ανάμεσα στην κοιλάδα» – είναι χτισμένη σε ένα φαράγγι, αλλά υπάρχει ηλιοφάνεια όλη την ημέρα χάρη σε έναν τεράστιο καθρέφτη που έχει τοποθετηθεί στην απέναντι πλαγιά που αντανακλά τις ακτίνες.
Φωτεινά χρωματιστά σπίτια με ξύλινες στέγες, λαξευμένα στην πλαγιά του βουνού, συγκεντρώνονται γύρω από τις πλακόστρωτες πλατείες με τα ξύλινα παγκάκια και τις γλάστρες. Τα στενά δρομάκια οδηγούν σε βεράντες με τοιχογραφίες και διακοσμημένους κίονες, αλλά και σε μεγάλα αρχοντικά με εσωτερικές αυλές.
Τα κτίρια πώλησης των ενός μόλις ευρώ, περιλαμβάνουν πέτρινες κατοικίες από ξύλο και πέτρα, αχυρώνες, στάβλους και πρώην αγροτικές και βιοτεχνικές κατοικίες. Η μόνη παγίδα είναι πως οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να δεσμευτούν για την ανακαίνιση των κατοικιών εντός δύο ετών.
«Καλώ όλους όσους ενδιαφέρονται να δουν τι ειρηνικός τόπος είναι αυτός, η ανέγγιχτη φύση μας προσφέρει αποτοξίνωση και μια διαμονή μακριά από τα άγρια πλήθη» λέει ο Πρεϊόνι, που δίνει ακόμη και τα εγκαταλελειμμένα γεωργικά εδάφη για χρήση στους ενδεχόμενους αγρότες.
Το Μποργκομετζαβάλε και η Λοκάνα είναι μόνο οι τελευταίες σε μια σειρά πόλεων στην Ιταλία που προσφέρουν φθηνές, ερειπωμένες κατοικίες σε αλλοδαπούς ή που τους πληρώνουν για να μετακομίσουν εκεί (τονίζοντας πως πρόκειται να αποτελέσουν μια μόνιμη κατοικία και όχι ένα εξοχικό).
Πηγή: iefimerida.gr