Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των γιορτών και τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν. Κέρασμα πολύ ευπρόσδεκτο, άκρως απολαυστικό και …τόσο όσο, είναι το τρουφάκι σοκολάτας που αποκτάει άλλη γεύση και αξία, όταν είναι σπιτικό. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να φτιάξει κανείς σοκολατάκια με γέμιση σοκολάτα γκανάς στο σπίτι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια ματια στη συνταγή που ακολουθεί.
Ως προς την επικάλυψη υπάρχουν κι άλλες λύσεις πλην της σοκολατένιας ή πολύχρωμης (για τα παιδιά κυρίως) τρούφας. Χοντροκομμένοι και καβουρντισμένοι ξηροί καρποί, χοντροτριμμένο μπισκότο, κακάο ή άχνη είναι μερικές από αυτές.
Συνταγή για σπιτικά σοκολατάκια με γκανάς
Υλικά
- 250 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 120ml κρέμα γάλακτος πλήρη (περίπου ½ φλιτζάνι)
- 25 γρ. βούτυρο σε μικρά κομματάκια (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
- 1 – 2 κουταλιές της σούπας κάποιο λικέρ, ρούμι ή της αρεσκείας σας
Για την επικάλυψη
- Κακάο σε σκόνη, ξηροί καρποί χοντροκομμένοι και καβουρτνισμένοι, ινδοκάρυδο, χοντροτριμμένο μπισκότο, τρούφα μονόχρωμη ή πολύχρωμη, ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Τοποθετείτε την κουβερτούρα σε μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, το αδειάζετε πάνω στην κουβερτούρα. Περιμένετε 1’-2’ και ανακατεύετε απαλά να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε και το λικέρ. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει αρκετά ώστε να πλάθετε (περίπου 1 ώρα στο ψυγείο).
- Με τα χέρια και τη βοήθεια ενός κουταλιού, πλάθετε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, τα οποία κυλάτε αμέσως στην επικάλυψη της αρεσκείας σας (κακάο, ξηροί καρποί, ινδοκάρυδο, τρούφα κ.λπ.).
- Τοποθετείτε τα τρουφάκια σε δίσκο ή ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζετε στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάτε σε δοχείο σερβιρίσματος (διατηρώντας τα πάντα στο ψυγείο).