ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ ζωμό κοτόπουλου (από τα κόκκαλα κότας που βράσαμε)
- 1 σελινόριζα
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 4 καρότα
- 1 πράσο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- λίγο σέλινο
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 50 γρ ελαιόλαδο (4 κτσ)
- 30 γρ αλάτι (1,5 κτσ)
- πιπέρι
Ταψί 25χ35 εκ.
Ο κάθε κύβος αντιστοιχεί για 500 γρ νερό!
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα κόκκαλα από ένα ολόκληρο κοτόπουλο για 40-45 λεπτά.
- Κόβουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την σελινόριζα, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το πράσο, το μαϊντανό, τα φύλλα από το σέλινο, τις σκελίδες σκόρδου, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφαιρούμε τα κόκκαλα από τον ζωμό και τον στραγγίζουμε.
- Ο ζωμος κότας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι 800 γρ. και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 10 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Αφαιρούμε από την φωτιά την κατσαρόλα και πολτοποιούμε πολύ καλά με ένα ραβδομπλέντερ.
- Σε ένα ταψάκι 25χ35 στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
- Με μια σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες ή για όλο το βράδυ.
- Ξεφορμάρουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ισα κομμάτια τους κύβους.
- Τους τυλίγουμε με ειδικά χαρτάκια για τρόφιμα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα αποθηκεύουμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη έως και 2 χρόνια.
- Αν θελουμε βάζουμε απευθείας το μείγμα σε παγοκύστες και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη εάν δεν έχουμε χώρο.
Χρησιμοποιούμε τους κύβους νοστιμιάς σε σούπες, σάλτσες, λαδερά , κρεατικά ή όπου αλλού θέλουμε
…