Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Στα Μετέωρα … γυρίσματα για τον πρώτο virtual χάρτη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Στα Μετέωρα … γυρίσματα για τον πρώτο virtual χάρτη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η  ομάδα GM Studio σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχουν σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την δημιουργία του εικονικού πολιτιστικού χάρτη O – CITY , όπου συνεργάζονται 13 εταίροι από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Ιταλία ενώ στο καινοτόμο εγχείρημα συμμετέχει κι η Κολομβία. Από την Ελλάδα εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η εταιρία GM Studio, ως  μοναδικοί Ελληνικοί φορείς.

Το πρότζεκτ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2: Συνεργασία για ανάπτυξη της καινοτομίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών (Knowledge Alliances).

Τι είναι το O – CITY

Πρόκειται για έναν εικονικό ψηφιακό χάρτη που θα μοιάζει με την Google maps, με τη διαφορά ότι ο χρήστης θα μπορεί να κάνει κλικ σε διάφορες πόλεις και να ενημερώνεται για τα σημαντικότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, επιλέγοντας ένα από τα προαναφερόμενα μνημεία της Θεσσαλίας, ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του, τη δημιουργία του, το ρόλο που διαδραμάτισε στην τοπική κοινωνία και το σημαντικότερο, θα μπορεί να περιηγηθεί εικονικά και να ζήσει μία ξεχωριστή εμπειρία.

Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται μια αρκετά χρονοβόρα και συστηματική δουλειά.

Η προετοιμασία έγινε όλο τον προηγούμενο χρόνο από το Πανεπιστήμιο και την ομάδα της GM Studio. Αρχικά έγινε η επιστημονική καταγραφή από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια η εικονική αποτύπωση των σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας.

 

Στόχοι του Προγράμματος

Στόχοι του πρωτοποριακού προγράμματος είναι η ανακάλυψη, η προώθηση και η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων, ως μέσο για την ανάπτυξη της ταυτότητας των πολιτών και της κοινωνικής ευημερίας.

Παράλληλα με την ενθάρρυνση της δημιουργικής οικονομίας (orange economy) και την εκπαίδευση των επαγγελματιών στις δημιουργικές τεχνολογίες, καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση της γνώσης σε υπάρχουσες εταιρίες ενώ αποτελεί «πιλότο» για νέες. Τομείς όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το παρελθόν, μπορούν χάρη στις νέες τεχνολογίες να θεωρηθούν ως οι βασικοί τομείς της δημιουργικής οικονομίας.

Τέλος μέσω του προγράμματος επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων και η ενθάρρυνση της καινοτομίας στις μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης.

Από την Ελλάδα μόνο η Θεσσαλία κατάφερε να ενταχθεί και τα Μετέωρα θα είναι το πρώτο βίντεο που θα περιλαμβάνει ο χάρτης από την Ελλάδα. Συνολικά Όλυμπος, Μετέωρα, Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου, Αρχαίο Θέατρο και Μύλος του Παππά στη Λάρισα, είναι τα πρώτα 5 σημεία αναφοράς που περιλαμβάνονται στον εικονικό χάρτη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που σχεδιάζεται σε συνεργασία με 13 Πανεπιστήμια, οργανισμούς και φορείς της Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα  , από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια , ξεκινώντας από τα Μετέωρα ,ώστε το τελικό βίντεο να αναρτηθεί πρώτο  στον πρώτο πανευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη που υλοποιείται ήδη αυτό το διάστημα.

¨ Θέλοντας να προωθήσουμε με ένα καινοτόμο και  διαφορετικό τρόπο τον τόπο μας αποφασίσαμε να ενώσουμε την μουσική με την  φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, ανέφερε ο κ. Μπουτίνας . Ένα πιάνο με φόντο την μοναδική και ασύγκριτη ομορφιά του πέτρινου δάσους των Μετεώρων είναι από μόνο του ένα σενάριο. Τα Μετέωρα , σε κάθε γωνιά τους αναδεικνύουν και συνδυάζουν θρησκευτικά , πολιτιστικά και αρχαιολογικά στοιχεία . Τα γυρίσματα υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αφού το προηγούμενο διάστημα εξασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πλέον αναμένουμε την ολοκλήρωση του βίντεο ώστε να αναρτηθεί στον πρώτο εικονικό χάρτη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης . Και συνεχίζουμε με τα άλλα σημεία της Θεσσαλίας ευελπιστώντας πάντα στην καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική προβολή των προορισμών της . ¨

Οι παραπάνω στόχοι  θα επιτευχθούν μέσω:  ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και πόλεων. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια σημαντική πηγή για τη δημιουργία καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον.

Επίσης μέσω της πλατφόρμας θα παρέχονται καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα αναπτυχθούν από φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες, για την προώθηση του πολιτισμού και των κοινωνικών αξιών.

Να σημειωθεί για το όλο κονσεπτ στα Μετέωρα , εργάστηκαν εθελοντικά :  Ελένη Ξυδιά- πιάνο , Πασχάλης Μάντης – σκηνοθεσία , Ηλίας Μάντης- διεύθυνση παραγωγής , Johnny Brami –  κάμερα , Άγγελος Kαστώρης- φωτογραφία και Θοδωρής Γκουτζαμάνης – βοηθός φωτογραφίας .

Γιάννης Μπουτίνας

Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού

Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δες επίσης

Μετακόμισε από την Αθήνα σε χωριό της Καλαμπάκας με 65 κατοίκους – Ο Γιώργος περιγράφει τη νέα του ζωή

Ο Γιώργος Αντωνίου άλλαξε τη ζωή του μετακομίζοντας από την Αθήνα σε ένα ορεινό χωριό, ...