Δικαιώθηκε ο Σταμάτης Σπανουδάκης στην αντιδικία του με την 48χρονη Μαριλένα Σπανουδάκη που ζητούσε να αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών ως γνήσιο τέκνο του γνωστού μουσικοσυνθέτη.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αναψηλάψησης που είχε καταθέσει η 48χρονη, κρίνοντας σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με βάση τον ισχύοντα νόμο αφού δεν προσκομίστηκαν στοιχεία ικανά να ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση του 1967. Την εποχή εκείνη ο Σταμάτης Σπανουδάκης είχε αναγνωρίσει την 3 ετών τότε κοπέλα αλλά όχι ως γνήσιο παιδί του.
Στην αίτηση η 48χρονη υποστήριζε πως τα τεχνολογικά μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν να δοθούν σίγουρες απαντήσεις για τη γενεαλογική της ρίζα με τη βιολόγο που υπέγραφε την πραγματογνωμοσύνη στα τέλη του 1975 να βασίζεται στην ομάδα αίματός της, που ήταν ίδια με της μητέρας της, κάτι που όμως δεν αποτελεί ισχυρό στοιχείο απόδειξης.
Με την απόφαση του 1976 πάντως, η ίδια είχε λάβει το επίθετο “Σπανουδάκη” το οποίο χρησιμοποιεί σε όλη της τη ζωή. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε τότε πως δεν πρόκειται για βιολογικό παιδί του συνθέτη. Η αιτούσα είχε ζητήσει από τον μουσικοσυνθέτη να προχωρήσουν σε τεστ DNA ωστόσο η χρονική προθεσμία για να καταστεί υποχρεωτική η λήψη νέων αποδεικτικών μέσων είχε παρέλθει σύμφωνα με τον νόμο.
Σύμφωνα με την αίτηση το 1969, η μητέρα της Μαριλένας γνώρισε σε ένα ξενοδοχείο στην οδό Φιλελλήνων τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Εκείνη είχε μόλις πραγματοποιήσει τα εγκαίνια ενός υποκαταστήματος με γυναικεία είδη ρουχισμού και αξεσουάρ.
Οι δυο τους σύναψαν θυελλώδη ερωτική σχέση, η οποία κατέληξε σε νόμιμο θρησκευτικό γάμο, στις 5 Ιουνίου 1970. Οπως αναφέρεται στην αίτηση αναψηλάφησης, στον γάμο τους παρευρέθη όλη «η καλή κοινωνία της εποχής», μεταξύ των οποίων η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, η Ελλη Θεοδώρου, επιχειρηματίας, ενώ ακολούθησε και γαμήλια δεξίωση στον Αθλητικό Ομιλο Κηφισιάς.
Το ζευγάρι μετά την τέλεση του γάμου εγκαταστάθηκε σε οικία στην Κηφισιά, την οποία είχε παραχωρήσει η οικογένεια του Στ. Σπανουδάκη. Οι δυο τους ήταν πολύ ερωτευμένοι και με αγάπη έχτιζαν το μέλλον τους. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης είχε καταφέρει να λάβει δύο φορές αναβολή από τον Στρατό. Τον Μάρτιο του 1971, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα κληθεί να υπηρετήσει, αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο Παρίσι.
Η απόφαση αυτή δεν άρεσε ούτε στη σύζυγό του, Φωτεινή, ούτε και στους γονείς του, οι οποίοι δεν ήταν σύμφωνοι. Κατά τη διάρκεια των ετών 1971 και 1972, η σύζυγός του τον επισκεπτόταν συχνά στο Παρίσι, ενώ παράλληλα αλληλογραφούσαν τακτικά. Στις επιστολές ο Στ. Σπανουδάκης εξέφραζε συχνά τον έρωτά του και την αγάπη του προς τη μητέρα της Μαρ. Σπανουδάκη.
Tα «σύννεφα» – Oταν έμαθε ο Σταμάτης Σπανουδάκης για την εγκυμοσύνη εξερράγη
Η πλευρά της Μαρ. Σπανουδάκη επισημαίνει ότι τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τον Μάιο του 1972, η σύζυγος του μουσικοσυνθέτη βρέθηκε και πάλι στο Παρίσι για να τον συναντήσει. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της υπέπεσε στην αντίληψή της ότι ο Σταμάτης Σπανουδάκης αντάλλασσε ερωτικά γράμματα με μια άγνωστη γυναίκα. Ακολούθησαν έντονοι καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, ωστόσο οι δυο τους συνέχιζαν να συνευρίσκονται ερωτικά.
Εκείνη την περίοδο, η Φωτεινή Π. ανακάλυψε ότι κυοφορούσε. Στο άκουσμα της είδησης, ότι η σύζυγός του είναι έγκυος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αίτησης αναψηλάφησης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης φαίρεται να εξερράγη. Σύμφωνα με την ίδια πλευρά είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά: «Εμένα αυτό το παιδί δεν θα με πει ποτέ μπαμπά».
Τελικά, στις 16 Φεβρουαρίου 1973, έπειτα από μια δύσκολη εγκυμοσύνη, έφερε στον κόσμο το παιδί που κυοφορούσε. Ωστόσο, ο Στ. Σπανουδάκης, παρά το γεγονός ότι πληροφορήθηκε για τη γέννηση του παιδιού, παρέμεινε αδιάφορος τόσο για το νεογέννητο όσο και για τη μητέρα του.
Το επώνυμο και τι έκανε ο Σταμάτης Σπανουδάκης
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες που μπορούσε ώστε να μην αναγνωρίσει το παιδί και συγκεκριμένα με την «υπ’ αριθμόν 684/1976 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε ως μη γνήσιο παιδί του Σταμάτη Σπανουδάκη». Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και αιματολογική εξέταση στο παιδί, ώστε να διαπιστωθεί η ομάδα αίματός του και, όπως προέκυψε, είχε την ίδια με της μητέρας του.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην αίτηση αναψηλάφησης, ο Στ. Σπανουδάκης αποδέχεται ενώπιον συμβολαιογράφου να δοθεί το επώνυμό του (Σπανουδάκη) στο παιδί που είχε γεννηθεί από τη Φωτεινή Π. στις 16 Φεβρουαρίου 1973. Μέχρι και σήμερα, η Μαρ. Σπανουδάκη, σε όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά της, αναγράφεται με το συγκεκριμένο επώνυμο. Σήμερα, ζητά μέσω της Γενετικής Επιστήμης, των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και συγκεκριμένα της αποκωδικοποίησης του DNA, να αποδειχθεί ποιος είναι ο πραγματικός της πατέρας.
enikos