Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Lifestyle / Σταύρος Παράβας: Η Finos Film θυμάται τον “μάγκα με το τρίκυκλο” – Η άγνωστη σχέση του με την αδελφή του Ωνάση

Σταύρος Παράβας: Η Finos Film θυμάται τον “μάγκα με το τρίκυκλο” – Η άγνωστη σχέση του με την αδελφή του Ωνάση

Ένα ξεχωριστό βίντεο δημιούργησε η Finos Film τιμώντας τον Σταύρο Παράβα, ο οποίος  γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935. 

Ο Σταύρος Παράβας υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους κωμικούς της γενιάς του. Ανήκει στη γενιά εκείνη των ηθοποιών που ανδρώθηκαν κατά τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Έφυγε από τη ζωή το 2008 σε ηλικία 73 ετών.

Η Finos Film θυμάται τον σπουδαίο ηθοποιό μέσα από τις ταινίες του «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας» και «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο»”. ενώ στην ανάρτηση αναφέρεται: “Γνήσιος, ετοιμόλογος και χιουμορίστας, ο Σταύρος Παράβας δεν δίστασε ποτέ να «τσαλακώσει» την εικόνα του. Καθιερώθηκε ερμηνεύοντας τον πρώτο ομοφυλόφιλο ρόλο στο ελληνικό σινεμά – τον θρυλικό Φίφη – ενώ στην Φίνος Φιλμ μεταμορφώθηκε σε «κορόιδο» αλλά και σε χοντροκομένο πλην συμπαθή «μάγκα». Εκτός, όμως, από τους γνωστούς κωμικούς ρόλους, βίωσε και μεγάλες στιγμές υποκριτικής στην αρχαία Επίδαυρο ανεβάζοντας παραστάσεις του Αριστοφάνη, όπως τον «Πλούτο», τους «Ιππείς» και τις «Εκκλησιάζουσες». Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935 και τον θυμόμαστε μέσα από τις ταινίες «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας» και «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο»”.

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1935 από γονείς Μικρασιάτες και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια του. Μεγάλωσε στα Προσφυγικά, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά γεμάτα από αγάπη, ανεμελιά και όνειρα, όπως έλεγε.

Η πρώτη του επαφή με το σανίδι ήταν με τον θίασο της Κατερίνας στο έργο «Πρώτο Ψέμα» του Γεώργιου Ρούσσου. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορα θεατρικά με το Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Βίλμα Κύρου. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960, στην ταινία «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ακολούθησε ο «Σκληρός Άντρας», το «Παιδί της πιάτσας» και το «Έξυπνο πουλί», σε ρόλους που σφυρηλάτησαν ένα από τα μετέπειτα στερεότυπα του κοινού για τον Σταύρο Παράβα, αυτό του λαϊκού μάγκα. Την ίδια χρονιά (1961) ήρθε και η «Αλίκη στο Ναυτικό» ως συνάδελφος ναυτικός δόκιμος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Ο ρόλος του Φίφη

Συνεχίζοντας τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έδωσε σάρκα και οστά στο διαβόητο «Φίφη» σε αλλεπάλληλες ταινίες, όπως «Εμίρης και κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965) και «Φίφης ο ακτύπητος» (1966). Αυτός ήταν και ο δεύτερος ρόλος που έγινε σήμα κατατεθέν για το Σταύρο Παράβα: Μια οπισθοδρομική απεικόνιση του ομοφυλόφιλου άντρα, περισσότερο βασισμένη στην εικόνα που, όμως, στη συντηρητική Ελλάδα του 1960 έβγαλε άφθονο γέλιο. Επίσης, στην ιστορία έχουν μείνει οι ρόλοι του σε ταινίες όπως η “Χαρτορίχτρα”, ο “Μάγκας με το τρίκυκλο”, και το “κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας”.

Η σύλληψη του από τη Χούντα του Ιωαννίδη

Το 1974 επί δικτατορίας Ιωαννίδη, στο θέατρο Ρεξ ανέβαινε η παράσταση «Επτά χρόνια φαγούρα». Στη διάρκεια της γενικής πρόβας, ο ηθοποιός ζήτησε από τον θεατρικό συγγραφέα να του γράψει μια αντιδικτατορική μαντινάδα. Ο σεναριογράφος του είπε ότι μπορεί να τη γράψει, αλλά θα είναι εκτός κειμένων, που έχουν εγκριθεί από τους λογοκριτές. Ο Παράβας είπε ότι θα έπαιρνε αυτός την ευθύνη για τις ατάκες εκτός κειμένου. Η μαντινάδα είχε ως εξής: «Όποιος καλά μας κυβερνά, θα είναι και δικός μας, γύψο – κοντούς – τρελούς και τανκς, δε θέλει ο λαός μας. Είπα πολλά και λάλησα και πρέπει να το στρίψω, μη τύχει και με βάλουνε και μένα μες στον γύψο»…

Ο Παράβας στην παράσταση έπαιζε τον κρητικό λυράρη. Όταν βγήκε, είπε τη μαντινάδα. Και στην επόμενη παράσταση την ξαναείπε. «Σταύρο, πρόσεχε. Θα μας κάψεις όλους» του έλεγαν οι άλλοι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι του θεάτρου. Ένα Σάββατο τον επισκέφθηκαν δύο στρατονόμοι με πολιτικά. Νόμιζε ότι ήθελαν αυτόγραφο. Σύντομα κατάλαβε ότι έκανε λάθος. Τον πήραν και έφυγαν. Στην έξοδο ο θυρωρός ρώτησε: «που τον πάτε;». – «Εδώ δίπλα, θα γυρίσει σε λίγο, σε έξι μήνες» απάντησαν ειρωνικά. Οι συνάδελφοί του δεν κατάλαβαν τίποτα. Όταν το αντιλήφθηκαν ήταν πλέον αργά. Ο Παράβας ήταν καθ΄ οδόν για τη Γυάρο.

«Δεν μπορούσα να σκεφτώ και να διανοηθώ ότι υπάρχουν τέτοια μέρη τέρατα, όπου φυλακίζουν ανθρώπινες ψυχές» είπε χρόνια μετά. Ο Σταύρος Παράβας συνελήφθη και βασανίστηκε το 1974 επί δικτατορίας του Ιωαννίδη και εξορίστηκε στη Γυάρο όπου παρέμεινε μέχρι και την πτώση της χούντας και ήταν ένας από τους τελευταίους 44 εξόριστους που έφυγαν από το κολαστήριο.

Η άγνωστη σχέση του με την αδελφή του Ωνάση

Πριν αποκτήσει οικογένεια, ο Σταύρος Παράβας φαίνεται πως διατηρούσε σχέσεις με την αδελφή του Ωνάση, Καλλιρρόη Πατρονικόλα. Η μία από τις δύο αδελφές του εφοπλιστή, την οποία απέκτησε ο πατέρας του από το δεύτερο γάμο του, υπήρξε ζευγάρι με τον Σταύρο Παράβα.

Κάτι τέτοιο ισχυρίζεται και ο ηθοποιός Γιάννης Νέζης, που δούλεψε στενά με τον Παράβα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. «Κάποτε είχε δεσμό με την αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση, την Καλλιρόη Πατρονικόλα. Ο Ωνάσης τον ήθελε για γαμπρό…», σημειώνει ο κ. Νέζης σε παλιότερη συνέντευξη του. Διαστάσεις αστικού μύθου έχει πάρει, μάλιστα, μία στιχομυθία ανάμεσα στον Σταύρο Παράβα και τον ίδιο τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Λέγεται λοιπόν πως κάποτε οι δύο άντρες βρίσκονταν σε νυχτερινό κέντρο, όταν ο Σταύρος Παράβας ζήτησε φωτιά. Ο Ωνάσης πήρε τότε ένα σπίρτο από ένα κουτί με το λογότυπο της Ολυμπιακής και του είπε: «Καιρός να πάρεις κι εσύ κάτι από την Ολυμπιακή…».

Ο θάνατος του γιου του

Το γεγονός που σημάδεψε περισσότερο τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του, Τζόναθαν, το 2002. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο 35χρονος τότε γιος του Σταύρου Παράβα, που ζούσε στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά, έπειτα από πνευμονικό οίδημα.

«Είμαι ακόμα συγκλονισμένος από τον θάνατο του γιου μου. Κάθε μέρα ξαναζώ εκείνη τη στιγμή, όταν το έμαθα», έλεγε συχνά στους δικούς του ανθρώπους για το θάνατο του Τζόναθαν. «Ήταν σαν να είχε πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μου. Εγώ δεν έχω πια ζωή, η τύχη μου είναι κακή, όπως ήταν και του παιδιού μου. Δεν βρίσκω το κουράγιο να ξανασταθώ στα πόδια μου», πρόσθετε. Ο Σταύρος Παράβας έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2008.

 

 

enikos

Δες επίσης

Πέθανε η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα

Γεννημένη το 1922 στην Αθήνα, η Στέλλα Γκρέκα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Στυλιανής Λαγκαδά) ήταν τραγουδίστρια ελαφρών τραγουδιών, ...