Tο πράσινο φως στους υποψήφιους βουλευτές να στέλνουν sms και e-mail στους πολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «άναψε» το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Της Άννας Κανδύλη
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την προσφυγή τριών υποψήφιων βουλευτών οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν 3.000 ευρώ ο καθένας για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στους υποψήφιους με την Ν.Δ. Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα, και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη. Η Αρχή είχε κρίνει ότι τα SMS και τα e-mail τους, στάλθηκαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του νόμου 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Το σκεπτικό
Οι δικαστές όμως του Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκαν ότι για τον περιορισμό της αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση.
Και τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 3471/2006 το οποίο αφορά στις επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς κι όχι την επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.
enikos