Μέχρι τις 31/7 στην Ελλάδα είχαν διαγνωσθεί και διερευνηθεί 33 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 17 τον Ιούλιο. Κατά τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 73 ετών. Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά και δύο θάνατοι, πρόπερσι 25 περιστατικά και κανένας θάνατος και το 2021 μόλις τρία περιστατικά.
Οσον αφορά τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, φέτος έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περιστατικά σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Αχαΐας, Θεσπρωτίας καθώς και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου οι ειδικοί συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια (εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών/ανεμιστήρων, κατάλληλων ρούχων κ.ά.).
Στην Ε.Ε. και σε χώρες γειτονικές αυτής κατά τη φετινή περίοδο και έως τις 24 Ιουλίου είχαν εντοπιστεί, εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Σερβία. Στη Σεβίλλη της Ισπανίας είχε αναφερθεί από τις αρχές Μαρτίου το πρώτο περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, γεγονός που ξάφνιασε τους ειδικούς με δεδομένο ότι η περίοδος εκδήλωσης κρουσμάτων είναι συνήθως από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Αν και επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το συνέδεσε με τον ήπιο χειμώνα που προηγήθηκε και προειδοποίησε για μια περίοδο υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.
Στην ΠΕ Λάρισας μέχρι τέλος Ιουλίου στον πίνακα με τα κρούσματα εμφανίζονται τέσσερις δήμοι, Λαρισαίων, Κιλελέρ, Αγιάς και Ελασσόνας, με τη Λάρισα να μετρά τα περισσότερα.
Δείτε τον πίνακα με τα κρούσματα