Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης: «Όσοι ελάχιστοι είχατε βρει αυτόν τον τρόπο να πλουτίζετε, να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Παρακολουθούμε σε απίστευτη λεπτομέρεια, ανά 24ωρο τη συνταγογράφηση και δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς».
Ο υπουργός Υγείας τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης Τύπου που έκανε προ ολίγου στην Αριστοτέλους ότι το πλήθος των γιατρών είναι τίμιοι και επιτελούν το έργο τους ως οφείλουν. Αλλά υπάρχουν κάποιοι λίγοι που ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ από μερικές χιλιάδες ως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ…
Στα 10 παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός, με παθολόγο στη Γλυφάδα, ορθοπαιδικό στην Πάτρα και άλλους, ξεχωρίζει η περίπτωση γυναίκας παθολόγου στην Λέσβο η οποία εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας, έγραψε μέσα στη νύχτα από τη 1 πμ. ως τις 4 πμ. δεκάδες συνταγές στο ΑΜΚΑ του συζύγου, των παιδιών και του… εαυτού της.
Στην 15χρονη κόρη της δε, συνταγογράφησε μεγάλη ποικιλία στατινών και όταν της τηλεφώνησε ο κ. Γεωργιάδης να της ανακοινώσει ο ίδιος ότι εντοπίστηκε, του δικαιολογήθηκε ότι το παιδί της πάσχει από σπάνιο σύνδρομο αλλά υποσχέθηκε να… σταματήσει να του γράφει φάρμακα.
Η κυρία Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, συμπλήρωσε ότι κάθε μήνα στέλνονται 34.000 κλήσεις για εξηγήσεις σε γιατρούς για το πλήθος της συνταγογράφησης που κάνουν, οι περισσότεροι δικαιολογούν επαρκώς γιατί το έκαναν και ελάχιστοι καλούνται για περισσότερες εξηγήσεις.
Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και σε φαρμακεία και έχουν όχι μόνο εντοπιστεί παρανομίες αλλά έχουν καταλογιστεί και πρόστιμα. Πάντως, όπως είπε, ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων σε κάθε περίπτωση, «όλα τα χρήματα τα οποία έχασε το Δημόσιο, θα αποδοθούν πίσω».
10 περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης
– Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1.121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
– Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες, έγραψε 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα, τις δύο κόρες της και τον εαυτό της.
– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια.
– Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς.
– Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή.
– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο.
– Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων.
– Ορθοπαιδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη.
– Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια.
– Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.