Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Στο φως κρανίο ανθρωποειδούς μετά από 7 εκατ. χρόνια – θα εκτεθεί στο Βόλο

Στο φως κρανίο ανθρωποειδούς μετά από 7 εκατ. χρόνια – θα εκτεθεί στο Βόλο

Αύξηση 40% σημειώνεται στην επισκεψιμότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, όπου θα εκτεθεί για πρώτη φορά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το κρανίο ανθρωποειδούς που έζησε πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια στη Μαγνησία.

Το Μουσείο που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 9.000 επισκεπτών κάθε ηλικίας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θα φιλοξενήσει πολλά ακόμη σημαντικά ευρήματα, τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το κρανίο που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στη νέα έκθεση του Μουσείου, προέρχεται από μικρό πιθηκοειδές, το οποίο βρέθηκε στο Μικρό Περιβολάκι και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για την περιοχή μας.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να αλλάζουμε τα βασικά ορυκτά απολιθώματα που παρουσιάζονται στις προθήκες, για να υπάρχει μια αλλαγή στην έκθεση, οπότε να υπάρχει ο λόγος να επισκεφτεί και πάλι το Μουσείο, κάποιος που το είχε ήδη επισκεφτεί», όπως υπογραμμίζει ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, διευθυντής του Μουσείου, υποψήφιος Διδάκτορας Γεωλογίας στο ΑΠΘ.

Ο κ. Βαξεβανόπουλος υπογραμμίζει παράλληλα ότι στην καινούργια έκθεση θα υπάρχουν αρκετά και εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα από τη Θεσσαλία. Την πρωτεύουσα θέση θα εξακολουθήσει να κατέχει, ωστόσο, «ο μεγαλύτερος χαυλιόδοντας που έχουμε βρει στη Θεσσαλία, που έχει ηλικία 2 εκ χρόνια. Θα παραμείνει στην έκθεση γιατί είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό εύρημα, το οποίο εντυπωσιάζει τα παιδιά, τους τουρίστες και γενικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας», όπως επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ελέφαντες στη Μαγνησία

Οι επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, εκπλήσσονται, κατ” αρχάς, όταν πληροφορούνται ότι έζησαν ελέφαντες στην περιοχή μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Εντοπίστηκαν μάλιστα, στο Βόλο και το Σέσκλο, ενώ όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου: «έχουμε βρει απολιθώματα από προβοσκιδωτά, που έζησαν από 5 μέχρι 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο χαυλιόδοντας που εκτίθεται, χρονολογείται πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια».

Τα εντυπωσιακά τεκμήρια που μαρτυρούν την ύπαρξη ελεφάντων στην περιοχή μας, αποδεικνύουν ότι ήταν διαφορετικό το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα. «Εν μέρει είχαμε κάποιες αλλαγές, ίσως ήταν πιο ζεστή η θερμοκρασία και διαφορετικό το κλίμα, αλλά όχι με πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις και φυσικά ήταν πιο πλούσια η χλωρίδα», υπογραμμίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Τα εκθέματα του Μουσείου εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της περιοχής μας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα σπάνια ορυκτά πετρώματα που κοσμούν τις προθήκες. Εντύπωση προκαλούν, παράλληλα, τα απολιθώματα που εκτίθενται στην αίθουσα της ζωής, αλλά και την αίθουσα της εξέλιξης του ανθρώπου, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά κρανία που στοιχειοθετούν την σταδιακή εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα «προέρχονται από ανασκαφές που έχουμε πραγματοποιήσει και το παλιότερο απολίθωμα που έχουμε, προέρχεται από τριλοβίτη, ένα θαλάσσιο ζώο, το οποίο έζησε στην Ελλάδα πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια» εξηγεί ο διευθυντής του ίδιου Μουσείου.

Μεγάλη επισκεψιμότητα

Κάθε χρόνο σημειώνεται σημαντική αύξηση της τάξης του 30 έως 40% στην επισκεψιμότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, ενώ οι επισκέπτες προέρχονται κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης. Παράλληλα πολλά παιδιά, περισσότερα από 100 κάθε μήνα συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο, με στόχο να εξοικειωθούν με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής μας.

Την ίδια στιγμή, είναι εξίσου έντονη η διαδικτυακή παρουσία του Μουσείου, το οποίο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο κοινό τον επόμενο μήνα, με πολλά περισσότερα σπάνια εκθέματα, που αναμένεται να προκαλέσουν το γενικό θαυμασμό.

Οι θησαυροί που έχουν έρθει στο φως, παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες.

Η αίθουσα της Γης παρουσιάζει την εξέλιξη του πλανήτη μας από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα. Περιέχει ορυκτά και πετρώματα, πληροφορίες για τους σεισμούς, τα ηφαίστεια, τη θεωρία των λιθοσφαιρκών πλακών κ.α.

Η αίθουσα της ζωής παρουσιάζει τη γένεση και την εξέλιξη της ζωής ως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Περιέχονται απολιθώματα ασπονδύλων και σπονδυλωτών οργανισμών από όλη την Ελλάδα. Επίσης, εκτίθενται παλαιοφυτικά υπολείμματα από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου, όπως Ελασσόνα, Βεγόρα, Έβρος κ.α.

Η αίθουσα του ανθρώπου παρουσιάζει την εξέλιξή μας από τα πρωτεύοντα, τους πρώτους αυστραλοπίθηκους μέχρι και το σημερινό Homo s. sapiens. Επίσης περιέχονται χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων από τον άνθρωπο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Παράλληλα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με σκοπό να γνωρίσουν τη Φυσική Ιστορία της Ελλάδας και ειδικά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, καθώς επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό παιδιά και μεγάλοι να γνωρίσουν τη Φυσική Ιστορία της Ελλάδας και ειδικά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη δημιουργία του σύμπαντος, το πώς διαμορφώθηκε η γη στο πέρασμα του χρόνου, τους ρόλους των πετρωμάτων και το πώς αυτά επηρεάζουν την εικόνα της. Επίσης, να γνωρίσουν τα ζώα και τα φυτά που υπήρξαν σε περιοχές της Ελλάδας και ειδικά του Βόλου και του Πηλίου και τέλος να ενημερωθούν για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε από τον υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και τη Γεωλόγο Msc Αγγελική Ρεϊζοπούλου τον Ιανουάριο του 2012 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2012. Αποτελεί το μοναδικό Μουσείο ανάλογου περιεχομένου και λειτουργίας για τη Θεσσαλία.

Το μουσείο έχει ως γενικό σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, επιστημονική μελέτη, ανάδειξη και προβολή των στοιχείων Φυσικής Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και γενικότερα της Ελλάδας. Οι εκθέσεις του λειτουργούν υπό την αιγίδα και την επιστημονική επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας, σε βάθος χρόνου.

πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Δες επίσης

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου για την προώθηση της έρευνας και της Καινοτομίας

Με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο ενίσχυσης ...

Αφήστε μια απάντηση